Zažijte Indii na talíři: Jednoduché a exotické recepty, které zvládne každý
Tradiční indická kuchyně je prosycená nezapomenutelnými vůněmi a mimořádnými chutěmi. Její pokrmy jsou tak charakteristické a nezaměnitelné, že svým aroma dokáží v malém okamžiku připomenout prožitky nebo místa. Tradiční indické pokrmy jsou čím dál více populární a díky široké nabídce obchodů s typickými surovinami jsou i přístupné. Vyzkoušejte některé kořeněné ve své kuchyni.
Indická jídla jsou známá po celém světě pro své fantastické využití koření a čerstvých bylinek. Indické pokrmy nabízí smažená jídla, pečiva, kari omáčky, rýžové pokrmy, dušená masa, chleby, sladkosti nebo čistě zeleninová jídla. Indická kuchyně se klasicky konzumuje pravou rukou. Tento zvyk můžeme pominout a použijme klidně příbor. Byla by ale velká škoda vynechat z indických receptů autentické koření.
Domácí naan
Naan je plochý chléb původem z jižní Asie, který je perfektní k nabírání omáček, případně se podává jako předkrm společně s různými dipy. Tato chlebová placka je nadýchanou přílohou, která pasuje ke všem indickým omáčkám, do kterých se namáčí. Naan se připravuje čistý, česnekový, se zeleninou nebo se sezamem.
Ingredience:
- ½ šálku vlažné vody
- 2 lžičky krupicového cukru
- 1 balení aktivního sušeného droždí
- 1 a ¾ šálku mouky
- 1 lžička soli
- ½ šálku plnotučného jogurtu (řeckého)
- Mouka na poprášení
- Rostlinný olej
Postup:
- V menší misce smícháme vlažnou vodu s cukrem a droždím. Na vrch posypeme droždí a necháme cca 10 minut odpočinout.
- Ve velké míse smícháme mouku se solí, přidáme kvasnicovou směs, jogurt a důkladně promícháme.
- Jakmile se bude těsto lepit, vyklopíme ho na čistou pracovní plochu. Rukama zpracováváme těsto, dokud nebude hladké konzistence.
- Těsto přemístíme do čisté misky a překryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout přibližně 1 hodinu.
- Na moukou poprášenou pracovní plochu rozdělíme vykynuté těsto na 8 stejných dílků. Každý z nich vyválíme na placky o průměru cca 18 cm.
- Ve velké pánvi rozehřejeme rostlinný olej na středním plameni. Dno pánve by mělo být pokryté olejem.
- Chlebové placky smažíme postupně z obou stran, dokud nebude naan pokrytý malými tmavými puchýřky a povrch nebude zlatavý. Postačí přibližně 3 minuty z každé strany.
Kuřecí Tikka Masala
Tradiční kuřecí Tikka Masala není na přípravu tak náročná, jak se na první pohled může zdát (vzhledem k výčtu ingrediencí). Silně kořeněná ingredience, která je pro tento recept zásadní, je koření garam masala – směs 5 koření.
Smetanová kořeněná omáčka s kousky kuřete se výborně hodí s domácím naanem nebo rýží basmati. Přestože kuřecí Tikka Masala obsahuje chilli, nejedná se o extrémně pálivé jídlo.
Ingredience:
- 4 nastrouhané stroužky česneku
- 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 a ½ lžičky koření garam masala
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 a ½ lžičky mletého kmínu
- 1/3 šálku rajčatového protlaku
- 1 šálek plnotučného jogurtu
- 1 kg kuřecích prsou bez kosti a kůže
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje nebo ghí
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 až 3 čerstvé červené chilli papričky zbavené semínek
- 2 a ½ šálku pasírovaných rajčat
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ½ šálku jemně nasekaného čerstvého koriandru
- Sůl
- Čerstvý koriandr k podávání
- Rýže basmati a naan
Postup:
- V malé misce smícháme česnek, mletý koriandr, zázvor, garam masalu, kurkumu, kmín, 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku a ¼ lžičky soli, dokud se nevytvoří pasta husté konzistence.
- Ve střední misce promícháme jogurt, ½ lžičku soli a polovinu kořenící pasty, dokud se vše dobře nespojí. Zakryjeme čistou utěrkou a zbývající kořeněnou pastu dáme do lednice.
- Kuřecí prsa omyjeme pod tekoucí vodou a přemístíme na prkénko. Do každého prsa uděláme ostrým nožem několik mělkých zářezů a vložíme je do mísy s jogurtem a kořenící pastou. Promícháme, zakryjeme a necháme marinovat v lednici 30 minut až 6 hodin.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme na středním plameni olej nebo ghí. Přidáme cibuli, chilli papričky nasekané najemno a za stálého míchání smažíme asi 8 minut.
- Do hrnce přidáme polovinu zbývající rajčatové pasty a vaříme za stálého míchání asi 3 minuty. Přidáme poslední zbytek rajčatové pasty a opět postačí 2 až 3 minuty.
- Nalijeme pasírovaná rajčata a ½ šálku vody. Důkladně promícháme až ode dna hrnce, abychom seškrábli případné přichycené kousky pasty.
- Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 10 minut do zhoustnutí. V případě potřeby snížíme teplotu na minimum.
- Na závěr vmícháme smetanu ke šlehání a zlehka vaříme dalších 10 minut za občasného míchání.
- Mezitím nastavíme na troubě gril. Připravíme si plech a mřížku na pečení, kterou vložíme do plechu.
- Kuře s marinádou přemístíme na mřížku v jedné vrstvě a zbytek marinády nalijeme na kuřecí prsa.
- Grilujeme 10 až 15 minut, dokud nebude kuřecí maso z větší části hotové. Marináda by měla být hustší.
- Kuřecí prsa přemístíme na prkénko a nakrájíme na velikost sousta. Maso s marinádou přidáme do hrnce spolu s koriandrem.
- Na mírném plameni vaříme do změknutí kuřete. Občas promícháme a můžeme dochutit solí.
- Servírujeme společně s rýží basmati a/nebo s domácím naanem.
Vegetariánské Aloo Gobi
Klasické vegetariánské jídlo indické kuchyně je Aloo Gobi, které v přesném překladu znamená brambory (aloo) s květákem (gobi). Ani zde nechybí autentické koření garam masala. Aloo Gobi je velmi jednoduché a rychlé na přípravu. Jedná se o recept z jednoho hrnce, takže ani nezašpiníte velké množství nádobí.
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 červená chilli paprička nakrájená na kostičky
- 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička koření garam masala
- ½ lžičky sušené kurkumy
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 3 oloupané a nakrájené brambory na kostičky
- 1 střední květák nakrájený na růžičky
- 1 šálek zeleninového vývaru
- Sůl
- Čerstvý mletý pepř
- Čerstvý sekaný koriandr k servírování
Postup:
- Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni rostlinný olej. Přidáme chilli papričku, zázvor a prolisovaný česnek. Smažíme za stálého míchání přibližně 1 minutu.
- Přidáme koření garam masala, kurkumu a kajenský pepř. Smažíme další minutu.
- Do pánve přidáme nakrájené brambory, květák, zeleninový vývar, sůl a pepř.
- Snížíme teplotu, promícháme, přikryjeme poklicí a vaříme přibližně 15 minut, dokud brambory s květákem nezměknou.
- Podáváme s rýží a/nebo naanem. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Fotogalerie
Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock
Zdroj: delish.com