Byt jako hra tvarů a barev

Průměrný, ničím nezajímavý byt se pod taktovkou architekta změnil v originální podívanou, která odpovídá požadavkům moderního městského člověka. Zdenek Balík zde rozehrál otevřenou hru tvarů a barev, za kterou by se nemuselo stydět ani futuristické apartmá Jamese Bonda.

Architekt Zdenek Balík ze ZETTE ateliéru byl požádán o změnu dispozice bytu v objektu pardubického Obchodního centra Pyramida. Rekonstrukce byla dokončena v roce 2011. Byt má celkovou rozlohu 115 m2 a původně byl řešen jako 3+kk. Architekt musel respektovat jeho nosné příčky, vertikální šachty sítí, velikost a rozmístění okenních otvorů. To znamená, že měl mnoho omezení a zásadní kostra pro byt byla předem daná. Přesto se nezalekl a využil všech možných prostředků pro dosažení výsledného efektu.

Zásadní změny dispozice

Když pozorujeme změny v dispozici mezi původním stavem a návrhem, tak je na první pohled vidět, jak se změť příček po zásahu architekta proměnila v klidný obraz. Ubylo nepotřebných zdí a šikmin, které místo kvalitního bydlení představovaly spíš zneklidňující bariéry. Vznikl tak jeden prostor, kde na sebe logicky navazují různé funkce bytu.

Zadání od majitele bytu bylo: maximální otevření prostoru a vytvoření intimní zóny na spaní, jinak měl architekt zcela volnou ruku.

Zadání od majitele bytu bylo: maximální otevření prostoru a vytvoření intimní zóny na spaní, jinak měl architekt zcela volnou ruku.

Červená vítá a také se loučí

Už vstup do bytu zanechá působivý dojem. Architekt zde použil červenou barvu, která funguje téměř jako orientační prostředek. Jeho záměrem bylo vytvořit důstojný prostor, kde není nutné se prodírat mezi kabáty a botami. Skříně z MDF desek se otvírají pomocí doteku a tak není jednotný dojem narušen úchytkami. Autor přikládá vstupním prostorům velkou důležitost, což potvrdil i zvolenou barevností.

Červené zádveří s šatními skříněmi a oválným sedátkem na rozhraní červené a bílé působí jako bonbónek.

Červené zádveří s šatními skříněmi a oválným sedátkem na rozhraní červené a bílé působí jako bonbónek.

Primární barvy a tvary

Důraz u celého bytu byl kladen na jednoduchost a solitérní, lapidární tvary i barvy. Architekt použil současné i tradiční materiály a technologie. „Obojí má přitom šanci vyniknout na pozadí toho druhého, záleží, zda zaostříme na detail, nebo budeme spíše vnímat celek,“ vysvětluje Zdenek Balík.

Od podoby návrhů a skic se idea nezměnila, nasvícený kvádr jako solitérní hmota, která v sobě ukrývá další funkce.

Od podoby návrhů a skic se idea nezměnila, nasvícený kvádr jako solitérní hmota, která v sobě ukrývá další funkce.

Šikmo vložený kvádr skrývá vertikální rozvody sítí a opticky předěluje největší místnost a odděluje zónu společenskou a intimní. Má ale celou řadu dalších funkcí. U kuchyně v sobě ukrývá spíž, směrem do obývacího prostoru je v něm umístěno výklopné lůžko pro příležitostné spaní. Nábytek kuchyně je stejně jako v předsíni vyroben z MDF desek s polyuretanovým nástřikem.

Denní prostor s pohovkami a jídelním stolem na pozadí multifunkčního kvádru. Povrch podlahy tvoří snadno udržovatelné linoleum, zvolené pro svou schopnost sjednocovat interiér.

Denní prostor s pohovkami a jídelním stolem na pozadí multifunkčního kvádru. Povrch podlahy tvoří snadno udržovatelné linoleum, zvolené pro svou schopnost sjednocovat interiér.

Kuchyňská linka v bílé barvě s barovým pultem. Černý kvádr v sobě v této části skrývá praktickou spíž.

Kuchyňská linka v bílé barvě s barovým pultem. Černý kvádr v sobě v této části skrývá praktickou spíž.

Byt má dvě terasy, z nichž jedna rozšiřuje hlavní denní prostor a druhá, menší, je přístupná z ložnice. K zachování intimity slouží japonské stěny chránící soukromí obyvatel při pohledu z venku.

Prostor ložnice je menší a odkloněný od vstupních dveří, vzniká tak soukromá zóna.

Prostor ložnice je menší a odkloněný od vstupních dveří, vzniká tak soukromá zóna.

Na koupelnu s toaletou v tmavě šedé barevnosti vybavenou jednoduchou sanitární keramikou navazuje prádelna. V bytě je ještě druhé samostatné WC.

Toaleta s jednoduchou sanitární keramikou. Dnes si už standardní vybavení žádá i bidet.

Toaleta s jednoduchou sanitární keramikou. Dnes si už standardní vybavení žádá i bidet.

Stěny i strop koupelny architekt oblékl do šedé stěrky Pandomo.

Stěny i strop koupelny architekt oblékl do šedé stěrky Pandomo.

V koupelně je kladen důraz na jednotu celku se zdůrazněním jednoho detailu, kterým je zde pult se skříňkami pod umyvadlem ve světlém dřevě.

V koupelně je kladen důraz na jednotu celku se zdůrazněním jednoho detailu, kterým je zde pult se skříňkami pod umyvadlem ve světlém dřevě.

Jako stavebnice z dřevěných kostek

Vybavení interiéru působí, jako bychom se ocitli v jiném měřítku, mezi částmi stavebnice. Díky důmyslnému využití světelných efektů byste klidně mohli nabýt dojmu, že se jedná o nejnovější byt Jamese Bonda. Především multifunkční černý kvádr, skrývá netušené. Možná, že by Bond v některé scéně filmu využil i skryté výklopné lůžko pro návštěvu, odjinud zase vytáhl svůj oblíbený drink − protřepaný, nemíchaný.

Text: Renata Horová
Foto: Tomáš Svatoň
Redakční úprava: Dominika Záveská

Komentáře

  • trochu futuristické

    matias

Komentovat