Elegance korunovaná výhledem na přehradu

Jak ze standardního bytu v novostavbě, který původně nebyl řešen s přemírou nadšení ani invence, vykouzlit bydlení, které si nyní opravdu zaslouží své nádherné umístění s výhledem na přehradu? O tom mohou z vlastní zkušenosti vyprávět mladí architekti z brněnského ateliéru SENAA.
Reklama
FOTO ATELIÉR SENAA

FOTO ATELIÉR SENAA

Přečtěte si také:

Přeměna studentského pokoja, který se má stát multifunkčním prostorem

Na dispozici bytu 3+kk nebylo nic špatného – funkčně poskládané místnosti, včetně obýváku s prostornou lodžií, ovšem s úchvatným výhledem, vyzývaly ke kouzlení s materiály a detaily vnitřního uspořádání. To však v původní realizaci bohužel chybělo. Navíc některé prvky, především v uspořádání koupelny, měly k efektivnímu využití prostoru opravdu dost daleko. Majitel bytu, který jej koupil v jeho původním řešení, však chtěl víc. Požádal tedy o radu mladé architekty – Václava Navrátila a Jana Sedláčka – o nichž věděl, že jejich myšlení je neotřelé a maximálně kreativní. A že mají navzdory mládí již značné zkušenosti, ačkoli tato rekonstrukce byla jejich první společnou zakázkou.

Reklama

FOTO ATELIÉR SENAA

FOTO ATELIÉR SENAA

Interiér, který neurazil, ale nenadchnul

„Při první návštěvě jsme museli především konstatovat, že stávající řešení je opravdu nedotažené a že rozhodně nevyužívá možnosti, které prostor a místo nabízejí,“ vzpomíná Václav Navrátil. „Domluvili jsme se s majitelem, že do dispozice budeme zasahovat jen minimálně a hlavní důraz že bude kladen na lepší využití stávající dispozice a kvalitu všech použitých prvků a materiálů.“

Nicméně nějaké stavební práce proběhnout musely. V rámci hrubé stavby byl například zvětšen průchod z předsíně do obytné části. Původní dveře byly standardní, šířky 80 cm. Nijak nezohledňovaly fakt, že přímo naproti nim je vstup na lodžii a že tedy při vhodné volbě dveří by kouzelný výhled mohla částečně umožňovat již předsíň.

Kombinace podsvícené onyxové desky v koupelně a mramoru na podlaze a dalších částech obložení připomíná antické lázně. Kombinace s bílými zařizovacími předměty celý efekt zjemňuje. FOTO ATELIÉR SENAA

Kombinace podsvícené onyxové desky v koupelně a mramoru na podlaze a dalších částech obložení připomíná antické lázně. Kombinace s bílými zařizovacími předměty celý efekt zjemňuje. FOTO ATELIÉR SENAA

„Místo původních dveří jsme sem proto umístili velké celoskleněné dveře s rámem a zárubní ze surové oceli. Prostor se tak krásně otevřel a prosvětlil…“ vysvětluje Václav Navrátil.

Současně došlo k vybourání části příčky u vchodových dveří, takže v předsíni vznikla nika pro vestavnou skříň. Tím se podstatně zvětšily úložné prostory, na které v bytě původně nebylo příliš pamatováno.

Podomítkové baterie zasazené do kamenné desky evokují představu pramene prýštícího ze skály. FOTO ATELIÉR SENAA

Podomítkové baterie zasazené do kamenné desky evokují představu pramene prýštícího ze skály. FOTO ATELIÉR SENAA

Při prohlídce se také ukázalo, že říci o prostoru koupelny „není plně využit“, je opravdu chabé vyjádření skutečnosti. Koncept koupelny, ačkoli velmi prostorné, počítal pouze s malou vanou a jediným umyvadlem. Navíc vana byla situována nesmyslně uprostřed delší stěny, takže dokonale zamezila jakémukoli dalšímu smysluplnému využití prostoru. Musela tedy pryč.

„Přišli jsme tehdy s nabídkou  velkorysejšího řešení,“ říká Navrátil, „Nahradili jsme původní vanu jinou, větší – dlouhou dva metry – a umístili ji do čela koupelny. Tím se zvětšil prostor, který jsme doplnili proskleným sprchovým koutem o rozměru 80 x 120 cm a dalším umyvadlem.“

Přečtěte si také:

Prosvětlený byt na Kajetánce, kde vládne klid a radost

Původní standardní plechové radiátory nahradila nízká otopná tělesa ukrytá v mřížkované podokenní lavici z dubového masivu, která se nyní táhne kolem celé prosklené stěny. FOTO ATELIÉR SENAA

Původní standardní plechové radiátory nahradila nízká otopná tělesa ukrytá v mřížkované podokenní lavici z dubového masivu, která se nyní táhne kolem celé prosklené stěny. FOTO ATELIÉR SENAA

Materiály s puncem luxusu

V nové koncepci hrála důležitou roli i kvalita materiálu. Proto se architekti domluvili s majitelem bytu, že původní keramický obklad bude nehrazen velkoformátovými kamennými deskami. Na zadní stěnu koupelny pak umístili podsvícený onyx. Výsledkem byla koupelna na první pohled luxusního vzhledu, ačkoli při bližším přihlédnutí bylo jasné, že funkčnost je tím, co je zde prioritou.

Nábytek v obýváku koresponduje použitým materiálem – bílým mateným lakem – s kuchyňskou linkou. FOTO ATELIÉR SENAA

Nábytek v obýváku koresponduje použitým materiálem – bílým mateným lakem – s kuchyňskou linkou. FOTO ATELIÉR SENAA

Dále architekti věnovali svou pozornost kuchyni. I zde si vyhráli s materiály, ve snaze, aby vzhled všech prostor v bytě spolu po této stránce vkusně korespondoval. Kuchyňská linka, která nahradila původní typovou s nehezkými barovými stoličkami, byla navržena na míru. Jako materiál pro pracovní plochu byla zvolena masivní dubová deska, skříňky jsou v bílém matném laku. Ovšem ani zde samozřejmě nesměl chybět onyx jako sjednocující prvek. Ten zde byl zakomponován přímo do linky.

Zajímavým detailem v rámci linky je zapuštěné čiré sklo nad pracovní deskou. Překrývá zde kletovanou omítku, takže ji chrání před znečištěním a ve spojení s ní tvoří zajímavý vizuální efekt. FOTO ATELIÉR SENAA

Zajímavým detailem v rámci linky je zapuštěné čiré sklo nad pracovní deskou. Překrývá zde kletovanou omítku, takže ji chrání před znečištěním a ve spojení s ní tvoří zajímavý vizuální efekt. FOTO ATELIÉR SENAA

„Pečlivě jsme vybírali podlahy,“ zdůrazňuje Václav Navrátil. „Místo navrženého vinylu jsme do obytných místností umístili podlahy dřevěné, do koupelny a chodby podlahy kamenné. Přírodní materiály jsou odolnější, lépe vypadají a důstojně stárnou. Důležitou součástí interiéru jsou též povrchy stěn a stropů. V celém bytě jsou použity tradiční přírodní kletované omítky s viditelnou kresbou. Věříme totiž, že klíčem ke kvalitnímu bydlení jsou promyšlené detaily.“

Když dnes dvojice architektů vzpomíná na tuto svoji první společnou realizaci, uvědomují si, že byla velmi poučná. Ověřili si při ní totiž, že velkých změn lze docílit pouhou změnou materiálů a kreativním pojetím detailů. A tak, i bez velkých stavebních úprav, může vzniknout kvalitativně zcela jiný prostor.

Foto: freshome.com
Přečtěte si také:

Moderní byt s působivým rustikálním šarmem

FOTO ATELIÉR SENAA

FOTO ATELIÉR SENAA

Půdorys 1 hala 2 obývací pokoj 3 lodžie 4 koupelna 5 ložnice 6 dětský pokoj

Půdorys
1 hala 2 obývací pokoj 3 lodžie 4 koupelna 5 ložnice 6 dětský pokoj

Jak je patrné z půdorysu, byt je situován velmi logicky. Šlo tedy „jen“ o vzhled a atmosféru interiéru. FOTO ATELIÉR SENAA

www.senaa.cz

TEXT HANA JANIŠOVÁ
FOTO ATELIÉR SENAA
ZDROJ časopis HOME 7-8/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat