Jak za 300 tisíc změnit představy o bydlení v paneláku

Architektka Markéta Bromová dostala nelehký úkol − přeměnit interiér ze sklonku 70. let na prostorný, moderní byt komfortem odpovídajícím 21. století. Od majitelky, mladé IT specialistky, dostala k dispozici relativně skromný rozpočet 300 tisíc korun.
Reklama

Dnešní představy o bydlení se v porovnání s rokem 1978, kdy byl panelový dům v centru Rumburku postaven, značně liší. Takovéto změny nevyřeší žádná tapeta nebo designové křesílko, je potřeba větších stavebních zásahů. A tak bylo nutné přizvat architektku, která dostala jednoduché zadání – udělat s bytem něco, aby se v něm dalo bydlet.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Hlavním prostorem bytu jsou spojené místnosti jídelny a ložnice. Kuchyňská linka s černou deskou z Compactu, který ladí s ostatními černými předměty v interiéru.

Změny a bourání

Postupně bylo odstraněno původní hygienické zázemí z voštinového jádra, které nevyhovovalo velikostí ani řešením. Následovalo odstranění elektrického vedení v lištách a jejich zasekání do panelu. Součástí návrhu byly i změny dispozice − rozšíření jednoho z dveřních otvorů z 900 na současných 1500 mm musel schválit statik.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Malá předsíň s nikou na kabáty a příjemný průhled do kuchyně směrem k oknu. Hladké posuvné dveře nemají kliku, ale jen kulatý otvor na prsty.

Nová podoba těží z propojení a otevření

Po vstupu do bytu najdeme po pravé straně niku na kabáty. Posuvné dveře z překližky oddělují předsíň od kuchyně. Je zde příjemný průhled od vstupních dveří směrem k oknu.

Z předsíně se vstupuje do koupelny, která se proti původnímu řešení mírně rozšířila. Koupelna je spojená s toaletou. Pult s deskou z černého Compactu, umyvadlem a úložným prostorem, kam se vešla i pračka, tvoří jednu linii.

Architektka tu ponechala surovou stěnu z betonu, která byla ukrytá pod původním umakartovým jádrem. (Její odkrytí bylo příjemným překvapením, které se rozhodla v návrhu zohlednit.) Po ošetření penetračním nátěrem proti drolení byla stěna povýšena na zajímavý prvek koupelny. Pomohla tomu i pečlivá práce s osvětlením – stěnu nasvítily dvě lampičky a osvětlení z podhledu odrážející se od bílých stěn. Koupelna se rozšířila o prostor sprchového koutu, prosvětleného neprůhledným oknem. Okno ústí do kuchyně, odkud do koupelny přivádí přirozené světlo.

Fakt, že koupelny nemají denní osvětlení, patří k nejčastějším prohřeškům panelákových bytů, proto se ho dnes architekti snaží při rekonstrukcích do koupelen dodatečně přivést. Obvykle k tomu využívají průhledné nebo neprůhledné zasklení.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Koupelna jako galerie. Ukládání je tu řešeno jedním podélným úložným prostorem, který překrývá černá deska s umyvadlem.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Původní odhalená betonová stěna se stala šperkem koupelny. Na ní se skvěle vyjímá zdobné zrcadlo v černém rámu. Efektní nasvícení mu dodává dojem uměleckého díla.

Dřevěná překližka a žlutá podlaha

Kuchyň tvoří jedna řada dolních skříněk s deskou z černého Compactu, stejného materiálu jako v koupelně. Deska za vařičem je hlubší a slouží jako praktický prostor na odkládání. V této části najdeme několik polic a výsuvnou digestoř.

Stěna za linkou má stejný dřevěný povrch jako posuvné dveře do předsíně a ložnice. Aby se šetřilo prostorem, nechali kuchyňskou linku a další nábytek vyrobit na míru. Překližku tu použili jak na obklad stěny za kuchyňskou linkou, tak na pracovním stole s policemi a na šatní skříni. Jsou z ní dokonce parapety. Všechny prostory spojuje žluté marmoleum na podlaze. Se žlutou kontrastuje černý jídelní stůl a židle. Černá se pak opakuje na svítidle nad jídelním stolem, a samozřejmě na desce kuchyňské linky.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Do jednoduché kuchyně se stěnou z překližky vede přisvětlovací okénko, které přivádí denní světlo do koupelny. Zajímavý a praktický detail: nože a kovové nádobí je možné umístit na magnetickou lištu.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Pod okny v ložnici stojí pracovní stůl s policemi, které tvoří knihovnu. Pracovní prostor u okna je praktický, protože na něj dopadá dostatek denního světla.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

V ložnici nesmí chybět velká vestavěná skříň s dostatkem úložných prostor.

Spojení ložnice a jídelny jako klíčový moment

Jídelnu a ložnici spojují rozšířené posuvné dveře. Díky tomu je možné prostory oddělit, ale tato situace zřejmě moc často nenastane, jelikož propojení umožnilo vnímat celou šíři dvou místností. Interiér tak působí velkoryseji a příjemně se v něm díky tomu pobývá.
Změna dispozice se snaží ukázat nové možnosti, jak zkvalitnit bydlení v panelovém domě. Netradiční použití materiálu jako je překližka zase bourá mýty o materiálovém „rozložení sil“. Zařízení interiéru potvrzuje i to, že se není třeba bát výrazných barev, když jsou v interiéru citlivě uplatněny.

Foto: Markéta Bromová

Foto: Markéta Bromová

Spojené prostory jídelny a ložnice je možné oddělit překližkovými posuvnými dveřmi, které jsou přes celou výšku místnosti. Majitelka ji ocení, například chce-li schovat nepořádek na pracovním stole před nečekanou návštěvou.

Text: Renata Horová
Fotografie: Markéta Bromová
Redakční úprava: Dominika Záveská

Reklama

Komentáře

Komentovat