Kuchyň zavřeli do skříně a do vany se dnes vchází přes okno. Dvoupokojový byt po babičce je plný překvapení

22. 09. 2021
Diskuze (5)
Sdílet

Obnovený dvoupokojový byt po babičce měl být pro Mariána překvapením. Mariánova maminka proto svěřila celou jeho proměnu do rukou architektonického ateliéru. Měla ale pro autory tři úkoly. Jak si s nimi poradili? Originálně. Kuchyň kupříkladu zavřeli do skříně a do vany se dnes vchází přes okno.

Mariánova maminka znala manželskou dvojici, která tvoří architektonický ateliér Triha, už dříve. Již předtím spolupracovali na různých projektech, takže když se chystala svěřit jim do rukou interiér dvoupokojového bytu, věděla, že se u nich může spolehnout na nápaditý a praktický výsledek.

Přečtěte si také:
Nadstandardní dvoupokojový byt s výhledem na Dunaj

Chtěla totiž svého syna překvapit dárkem, který jen tak neschováte do krabice a nepřevážete mašlí – plánovala mu darovat byt po babičce. Ten ale potřeboval pořádnou změnu, aby se z něj stalo bydlení vhodné pro mladého muže. A právě to byl úkol pro Martinu a Martina Hreščákovi, architektku a designéra z ateliéru Triha.

Obývák se zelenými posuvnými dveřmi do biílé kuchyně

Obývací pokoj s kuchyní propojil široký otvor, který vybourali do dělicí příčky, a pro případ potřeby ho lze uzavřít posuvnými dveřmi. Dveře do kuchyně ale člověk téměř nevnímá – otevřená křídla se schovají za obložení stěny, která při zavřených dveřích působí spíše jako elegantní vestavěná skříň. Zdroj: Iva Štarman

Martina a Martin se tedy pustili do práce na velikém překvapení – hlavně pro Mariána, ale tak trochu také pro jeho maminku, jelikož jim při proměně bytu nechala v podstatě volnou ruku. Měla jen tři požadavky:

  • obývací pokoj a kuchyň měli propojit, ale tak, aby se tyto místnosti daly pro případ potřeby také oddělit
  • místo malé a špatně řešené koupelny si přála vzdušnou a praktickou, do které by se vešla vana a také sprchový kout
  • interiér po staré paní měl dostat nádech Středomoří, aby bylo na první pohled zřejmé, že zde bydlí mladý člověk

Jak se autorskému tandemu povedlo tyto „tři oříšky“ rozlousknout? Původní dispozici v podstatě zachovali. I když bourání a stavění se úplně vyhnout nešlo, všechny změny představovaly minimální stavební zásah s maximálním efektem.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu v Dejvicích se skutečnou noblesou

Dveře z předsíně do obývacího pokoje posunuli tak, aby u vstupu do bytu vytvořili více místa pro obouvání nebo svlékání z kabátu. Mezi obývacím pokojem a kuchyní vybourali nový široký průchod, čímž se denní část bytu otevřela a scelila. Nové dveře do kuchyně jsou posuvné, a když jsou otevřené, schovají se za obklad stěny, takže je člověk ani nevnímá.

Tato spolupráce byla pro nás výjimečná. Měli jsme totiž při tvorbě poměrně volné ruce, což bylo podle nás ve prospěch kreativity a také estetiky. Navíc jsme mohli interiér doladit do posledního detailu až po obrazy a doplňky.

Martina a Martin Hreščákovi, autoři interiéru

Dřívějšími dveřmi z předsíně do kuchyně se nyní vchází do nové komory, ve které je kromě jiného umístěná také pračka. Tím se uvolnilo nějaké místo v koupelně, ale na to, aby se do ní vešla vana a také sprchový kout, to samozřejmě nestačilo. „Příliš možností na zvětšení koupelny zde nebylo. Jelikož do nosné stěny mezi koupelnou a ložnicí jsme mohli vybourat jen otvor s omezenou velikostí, trochu jsme zaexperimentovali – do prostoru ložnice jsme vysunuli vanu tak, že je za jakýmsi ‚oknem‘, přes které se do ní vstupuje,“ vysvětluje Martina.

Bílá chodba s východem do obýváku

Původní dispozici bytu při přestavbě v podstatě zachovali. I když bourání a stavění se úplně nevyhnuli, snažili se dosáhnout maximálního efektu s minimálními stavebními zásahy. Kupříkladu dveře z předsíně do obývacího pokoje posunuli tak, aby u vstupu do bytu zůstalo více místa pro obouvání nebo svlékání z kabátu. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Na podlaze spojili Martina a Martin dubové parkety s dlažbou. Dlažba je přitom nejen estetickým, ale také funkčním prvkem – jelikož lépe odolává vodě z mokrých bot nebo znečištění při vaření, použili ji v předsíni a v kuchyni na nejvíce namáhaných plochách.

Třetím úkolem bylo vnést do starého bytu nádech Středomoří a mladistvý šmrnc. Hreščákovi proto zvolili zařízení v kontrastní barevné kombinaci petrolejové a svěží žluté, kterou doplnili světlé dřevo a převážně bíle stěny.

Přečtěte si také:
Proměněný k nepoznání! Z dvoupokojového bytu perfektní třípokojový

Na více místech v bytě použili také španělské dlaždice s výrazným dekorem. Stejný obklad je ale různě uložený – na stěnách vytváří diagonální pásy, na zemi zase kosočtvercový vzor připomínající koberec.

Drevěná kuchyň s bílou parapetou

Aby mohla kuchyňská linka pokračovat také pod oknem a vznikla tak větší pracovní plocha, zbourali malou komoru v rohu místnosti. Ta původní ukončovala mini linku se samostatně stojícím sporákem, které se daly schovat za závěs. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Radiátor, který je umístěný klasicky pod oknem, je dnes skrytý za linkou. Do pracovní desky z bílého umělého kamene proto udělali v příslušném místě perforaci, aby mohl teplý vzduch proudit do místnosti.

Autoři se současně snažili zachovat také zajímavé původní prvky bytu z 50. let minulého století – typické dubové parkety pokládané do vzoru stromečku nebo ozdobné fabiony pod stropem. Ty spolu s barevností a detaily, které se v různých variacích opakují na více místech interiéru, sjednotily celý byt do homogenního, ale současně zajímavého celku, ve kterém na každém kroku narazíte na vtipná řešení. „Byla to pro nás mimořádná spolupráce také v tom, že jsme mohli interiér doladit do posledního detailu až po obrazy a doplňky. Mariánovi tedy postačovalo přinést si pouze kufr s osobními věcmi,“ prozrazují šťastný konec příběhu autoři.

Tyčový paravan v ložnici se zelenou stěnou

Staré s novým. Architekti využili původní prvek starého bytu – nosný překlad, a ukotvili do něj nový tyčový paraván z dubového dřeva, který vytváří intimitu ložnice. Díky tomuto spojení se staré s novým navzájem podporují. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Dřevěný paraván opticky odděluje postel od dveří do ložnice, čímž zvyšuje pocit soukromí, a současně šikovně poslouží jako „němý sluha“ na pověšení věcí.

Profil

MAJITEL

Marián nedávno ukončil vysokou školu a začal se věnovat své profesi.

NEMOVITOST

Dvoupokojový byt s plochou 62 m2 v domě z 50. let minulého století v Bratislavě

AUTOŘI

Architektka a designér Martina a Martin Hreščákovi z ateliéru Triha

Text: Erika Kuhnová

Foto: Iva Štarman

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru dvoupokojové byty interiérové řešení keramické dlaždice moderni architektura retro styl změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze

  • Skvělá práce!

    Julie
  • super-úžasné

    Anonym
  • Líbí a moc👍👍👍

    Anonym
  • Děkuji za ukázku krásné práce. Nápadité, svěží, barevné!, a přitom jednoduché. Pastva pro oči plná inspirace oproti betonovým, monochromatickým a neosobním interiérům posledních let. Kdybych potřebovala architekta, vím, kam se obrátit.

    Gabriela
  • Velmi povedene 🙂

    Anonym