Zdroj: Filip Beránek

Lodžie plná rostlin s výhledem na celou Prahu. Ani neuvěříte, že jste v paneláku!

16. 09. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Už jsme tu měli několik příkladů, jak si architekti sami pro sebe navrhli nebo zrekonstruovali dům či byt. Všechny měly jedno společné – když architekt realizuje svou práci bez jakýchkoliv omezení, naplno, vznikají velmi působivá řešení. Jedním z nich je i rekonstrukce bytu v jedenáctém poschodí paneláku v pražském Smíchově.

Architekt René Dlesk má mnoho zahraničních zkušeností, pochází ze Slovenska a žije v Praze. Tvoří součást architektonického ateliéru RDTH architekti. Tentokrát však neřešil zadání klientů, ale rekonstrukci vlastního bytu v pražské čtvrti Smíchov, kde bydlí spolu s manželkou a dcerou. Sám o sobě tvrdí, že má rád slušnost, přirozenost a upřímnost, a to i u stavebních materiálů – jejich drsnost, hladkost, stárnutí. A též, že je perfekcionista. Co z toho vzniklo?

Přečtěte si také:
Výsledkem elegantní přeměny je interiér, kterému dominuje kruhový vstup do kuchyně

Původní dispozice nefungovala ani netěšila

Původní dispozice bytu byla dost nepraktická, nakonec znáte to z našich paneláků – u vchodu koupelna a dva dětské pokoje, následovala malá hala s toaletou a vstupem do kuchyně, obývací pokoj a mini pokojíček, který nemá ani osm metrů čtverečních. Všechny předsíně a další „prostorové nesmysly“ zmizely a majitelé dispozici obrátili kompletně naruby.

Původní stav

Původní stav. Zdroj: Filip Beránek

Velký obývací pokoj s kuchyní je základ

Srdcem bytu měl být velký obývací pokoj, do něhož se vejde kuchyň, velký stůl, prostor na cvičení a například i dětská skluzavka. Proto zabírá celou jednu sekci bytu vymezenou nosnými panely. Místo televize rodina sleduje filmy a pohádky z projektoru. Plátno je umístěno mezi obývací a kuchyňskou část denní zóny.

Zrekonstruovaný panelákový byt v přírodním stylu s minimalistickém designu

Místo televize rodina sleduje filmy a pohádky z projektoru. Zdroj: Filip Beránek

Pokoj pro dceru kopíruje pokoj pro hosty

Dalším pokojem, který byl v tomto bytě nutností, je pokoj pro dceru. Je téměř přesným zrcadlovým odrazem vedlejšího pokoje pro hosty, který slouží i jako pracovna. Pokoje jsou spojeny posuvnými dveřmi a blokem zabudovaných skříní. Kdysi na tomto místě byl smutný obývací pokoj bez balkonu.

Zrekonstruovaný panelákový byt v přírodním stylu s minimalistickém designu

Oblibou architekta a majitele v jednom je pěstování rostlin. Je jich proto plná lodžie, s výhledem na celou Prahu. Zdroj: Filip Beránek

Z bývalé kuchyně je dnes koupelna s oknem

Základem proměny bylo přehození funkcí, které potřebovaly přístup k vodě. Tam, kde byla kdysi malá koupelna, je dnes velká kuchyňská linka lemující prostor srdce domu. Naopak na místě, kde kdysi byla kuchyň, dnes stojí komfortní koupelna s vanou a nika na pračku.

Přečtěte si také:
Přírodně laděné bydlení, které je ztělesněním skandinávské estetiky a životního stylu

Samostatné WC zůstalo na svém původním místě, ale i ono prošlo modernizací. Díky tomuto řešení koupelna získala velké okno, což se dá v panelácích považovat za malý velký zázrak. Větrání je jednoduché a do koupelny proniká i cenné přirozené světlo.

Zrekonstruovaný panelákový byt v přírodním stylu s minimalistickém designu

Chodba. Zdroj: Filip Beránek

Komplikace s elektřinou vyřešeny: všechno na povrchu!

Elektrické vedení nebylo možné zasekávat do nosných zdí, architekt též nechtěl snižovat stropy sádrokartonovými podhledy, kde je možné část rozvodů skrýt. Padlo rozhodnutí všechno vést po povrchu tak, jako původní rozvody topení. „Mám rád smysluplná omezení, která mi zjednodušují rozhodování a současně vytvářejí vlastní přirozenou estetiku. Už o něco méně rádi měli toto rozhodnutí zedníci, instalatéři a elektrikáři, kteří se museli trefit přesně na osu všeho: pokojů, otvorů i dlaždiček. Všechny nové rozvody jsou totiž vedeny v přesných geometrických sítích,“ konkretizuje své požadavky architekt René Dlesk.

Přečtěte si také:
Náročný terén pozemku se rozhodli neupravovat. Jedinečný dům mu naplno přizpůsobili

Nerovnosti jako upřímná dekorace

Majitele netrápily ani nerovnosti. Zedníci je měli jen nahrubo začistit, penetrovat a natřít. „Nerovnosti mi totiž v tomto případě vůbec nevadí, dokonce je mám rád. Je to upřímná dekorace a navíc zadarmo,“ vysvětluje architekt. Úložné prostory vyžadovaly mnoho detailních truhlářských
prací – popravdě ani byste netušili, kde všude se nacházejí – viz fotografie. Uvnitř skříněk je jasanová dýha.

Zrekonstruovaný panelákový byt v přírodním stylu s minimalistickém designu

Kuchyň. Zdroj: Filip Beránek

Ložnice na šířku postele

Nejmenší místností v bytě je ložnice manželů. Je úzká jen na šířku postele a téměř na celé jedné stěně má okno. V tomto pokoji je jen surově oškrábaná omítka a původní panel s nespočetným množstvím nedokonalostí natřený (díky omylu dcerky, která přidala ruku k dílu – původně měl zůstat šedý) nabílo. Záměrem majitelů je později ložnici obložit jasanem jako kajutu. Oblibou architekta a majitele v jednom je pěstování rostlin. Je jich proto plná lodžie, s výhledem na celou Prahu. Pěstuje popínavé okurky, rajčata, břečťan, které jsou vidět i z interiéru.

Zrekonstruovaný panelákový byt v přírodním stylu s minimalistickém designu

Elektrické vedení nebylo možné zasekávat do nosných zdí. Zdroj: Filip Beránek

Byt u Klamovky

autoři: René Dlesk a Tamara Kolaříková

lokalita: Praha, ČR

plocha: 79 m2 + lodžie 6 m2

projekt: 2018/2019

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Filip Beránek

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty v Praze dřevo industriální nábytek industriální styl interiérové příčky koupelny lodžie změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze