Minimální obytný prostor, malá okna, shnilé obklady a tapety. Nic z toho ale mladou dvojici nevyděsilo a pustili se do rekonstrukce!

23. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Abyste se rozhodli koupit si tuto garsonku na předměstí Varšavy v její původní podobě, museli byste být buď blázni, nebo mít velkou představivost. Malá okna, shnilé obklady a tapety, obytný prostor na dvacet metrů čtverečních. Nic z toho ale mladou dvojici nevyděsilo!

Jsou prostory, které netrénovanému oku příliš neřeknou, ale v kreativních lidech probudí minimálně velkou zvědavost. To je také případ tohoto bytu, nacházejícího se v nejvyšším patře staré budovy ve Varšavě. Byt se prodával s počáteční plochou 20 metrů čtverečních a spadal do kategorie garsonka.

Malá kuchyň s květinovou stěnou na mřížke

Byt kombinuje několik stylů. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Již při první návštěvě si architektka Joanna Piorko všimla nesouladu mezi fasádou budovy a výškou vnitřního prostoru. Sondováním stropu nabyla dojmu, že pod střechou budovy se skrývá dosud neobjevený poklad. A měla pravdu. Odkrytím zapomenuté půdy se před majiteli objevil nový svět, kterým si pomocí architektky velkoryse zvětšili původní obytný prostor o další místnosti.

Chtěli jsme do bytu vnést co nejvíce zeleně. Rostliny v květináčích minimalisticky laděný interiér hezky zaplnily a vdechly mu život.

Joanna Piorko

Původní (jediná) místnost garsonky byla vysoká, bez příček, s jediným oknem a vstupními dveřmi naproti oknu. První úroveň s druhou architektka plánovala propojit pomocí kovového schodiště vyrobeného na zakázku. Pod schodištěm bezprostředně ke vchodu do bytu se rozhodla umístit koupelnu a WC.

Přečtěte si také:
Přeměna bytu v podkroví na klidný a kultivovaný prostor

Během renovace byly strženy všechny původní obklady. Cihlovou zeď nechali na několika místech v bytě odkrytou, což dodává interiéru osobitý nádech. Nová konstrukce schodiště umožnila Joanně uvolnit v přízemí co nejvíc prostoru. Díky němu získala malá kuchyň další metry a vešlo se sem také místo na sezení.

Nečekaně objevený prostor na půdě nás trochu překvapil, proto jsem pravidelně vytvářela několik dalších vylepšených řešení. Snažila jsem se zachovat autenticitu, jednoduchost a co nejvíc původních prvků, aby pak mohly ovlivnit povahu výsledného designu.

Joanna Piorko

Dvojice si tak splnila svůj dávný sen – mobilní stůl, u něhož mohou v sobotu večer sedět s přáteli nebo si dát línou nedělní snídani ve dvou. V horním patře vznikly tři místnosti (nebo spíše „zákoutí“) – minimalistický obývací pokoj situovali do otevřené galerie, ložnice je umístěná na konci chodby.

Malý barový stůl s květinovou stěnou

Barový stůl na snídani nebo večeři pro dva? Nejen to. Pro případ potřeby ho lze vysunout do prostoru a poskytne místo pro čtyři lidi. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Pouze jednu místnost oddělili od zbytku posuvnými
dveřmi – pracovnu, která zároveň funguje jako pokoj pro hosty. Celý prostor tak působí svěže a vzdušně.

Tip redakce

Aby prostor nepůsobil stísněně a nepřicházel o denní světlo, majitelé se úplně vzdali horních skřínek.

Kuchyň je z IKEA. Nerezavějící ocel a černé detaily se postaraly o moderní industriální nádech, hřejivé masivní dřevo zajistilo příjemnou útulnou atmosféru. Úložné prostory pod kuchyňskou deskou se střídají s otevřenými policemi, skříňkami a závěsným systémem, díky čemuž působí celá kuchyň vzdušně a útulně.

Otevřené police v minikuchyni s vysícími žárovkami

Bílá barva na stěnách je voděodolná a umyvatelná, jednolitá podlaha je z mikro cementu – majitelé dali přednost jednoduchému a funkčnímu řešení. Hladké a odolné povrchy jim usnadňují každodenní provoz – v malém bytě je tak okamžitě všechno čisté a uklizené. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Byt kombinuje několik stylů – na jedné straně neutíká před teplými přírodními materiály, jako je masivní dřevo nebo barevné prvky. Na druhé straně je vidět, že obyvatelé mají rádi jednoduchost a minimalismus. Surový charakter cihly doplňuje betonová podlaha. Podkrovní dveře jsou sladěné s černým ocelovým schodištěm. Barevné akcenty v jasných odstínech žluté, zelené nebo červené, které byly přimíchané do každé místnosti, vnášejí do interiéru energii a hravost.

Přečtěte si také:
Minimalistický byt v horách, který vás překvapí

Koupelna se nachází v přízemí vedle kuchyně. Podlaha i stěny jsou z voděodolného mikrocementu, což bylo jedním z hlavních požadavků majitelů, kteří dychtivě toužili po tzv. walk-in sprchovém koutě.

Kolo v chodbé se zasouvacími dveřmi

Čisté bílé stěny a chladné kovové prvky vyvažuje teplá dřevěná podlaha, která je stejná na celém horním podlaží. Chodba v patře vede do ložnice a malé pracovny. Ta se zároveň využívá i jako pokoj pro hosty. Je oddělená kovovými posuvnými dveřmi s výplní z mléčného skla, které si nechali majitelé vyrobit na míru. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Profil

MAJITELÉ

Joanna Piorko (interiérová designérka), její manžel pracující v oblasti marketingu a jejich čtyřnohý psí miláček

NEMOVITOST

Podkrovní byt s plochou 52 m2 v cihlové bytovce v širším centru Varšavy

NÁVRH

Autorkou návrhu rekonstrukce bytu (kterým doslova odstartovala svou dráhu interiérové designérky) je Joanna Piorko, která je zároveň i jeho spolumajitelkou. Její další realizace najdete na stránce wrazeniaprzestrzenne.com

Text: Katarína Paukeje

Foto: Hanna Połczyńska, kroniki.studio

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Design interiérů
Tagy: garsonky malé byty malé kuchyně malé prostory minimalistický styl podkrovní garsonky zařizování garsonky
Sdílejte článek

Diskuze