Nadčasový minimalistický byt v neutrálních barvách

Příjemná barevnost a klidně plynoucí prostor tohoto bytu rozhodně nejsou dílem náhody. Za interiéry, které působí jednoduše a elegantně, se totiž obvykle skrývá precizní plánování.
Reklama

Dříve, než se mladý pár nastěhoval do bytu v novostavbě, zavolali si na pomoc architektku Adriánu Kristofčákovou. Majitelka Andrea viděla jednu z jejích realizací a úplně ji okouzlila. „Bylo to jednoduché a elegantní, a přitom jemné, ani příliš mladistvé, ani příliš usedlé – tak akorát. Přesně podle mých představ,“ říká nadšeně domácí paní. „I my jsme chtěli jednoduchý interiér v přírodních zemitých barvách. Čistý a klidný byt, který by nás ani po letech neomrzel,“ upřesňuje Andrea.

Sedačka je tmavší, aby nesplývala s pozadím. Ve stolku, který se vyráběl na míru, je šikovně zakomponovaný odkládací prostor – v jedné části jsou otevřené poličky, druhá se otevře po zatlačení. Fototapeta s motivem stromu odrážejícího se na vodní hladině dotvořila místnost barevně i atmosférou.

Sedačka je tmavší, aby nesplývala s pozadím. Ve stolku, který se vyráběl na míru, je šikovně zakomponovaný odkládací prostor – v jedné části jsou otevřené poličky, druhá se otevře po zatlačení. Fototapeta s motivem stromu odrážejícího se na vodní hladině dotvořila místnost barevně i atmosférou.

Do krytu radiátoru osadili biokrb, který byl touhou domácí paní. Stěnu za ním chrání sklo a odsávání vzduchu zabezpečuje odvádění tepla do místnosti. Samozřejmě, důležité je i pravidelně větrat. Kryt na radiátor je perforovaný, takže teplo se bez problémů dostává do interiéru. Boční část se dá odnímat kvůli nastavování, údržbě a čištění.

Do krytu radiátoru osadili biokrb, který byl touhou domácí paní. Stěnu za ním chrání sklo a odsávání vzduchu zabezpečuje odvádění tepla do místnosti. Samozřejmě, důležité je i pravidelně větrat. Kryt na radiátor je perforovaný, takže teplo se bez problémů dostává do interiéru. Boční část se dá odnímat kvůli nastavování, údržbě a čištění.

„Chtěli jsme čistý, jednoduchý prostor a klidnou barevnost, aby se tu dalo příjemně relaxovat.“
Andrea, majitelka

Boj o centimetry

Důležitým úkolem, který souvisel s požadavkem na jednoduchý čistý interiér, bylo vytvořit dostatek úložných prostor. Logickou volbou byly nenápadné vestavěné skříně na celou výšku místnosti – architektka je doplnila do prádelny i za dveře WC tak, aby se využil každý vhodný centimetr.

V předsíni o kousek prodloužili stěnu – vznikla tak nika, do níž zasadili skříň a skříňku na boty. Vše je díky tomu čisté a elegantní. Aby si domácí paní po příchodu domů nemusela pokládat kabelku na zem, má tu na ni připravenou otevřenou polici.

V předsíni o kousek prodloužili stěnu – vznikla tak nika, do níž zasadili skříň a skříňku na boty. Vše je díky tomu čisté a elegantní. Aby si domácí paní po příchodu domů nemusela pokládat kabelku na zem, má tu na ni připravenou otevřenou polici.

V předsíni a obýváku dodělali k rohům krátké příčky – vznikly tak niky, do nichž se daly elegantně osadit vestavěné skříně. V obýváku takto vytvořila architektka opravdu velkorysé úložné možnosti. Veškerý vestavěný nábytek se vyráběl na míru. „Není tak problém s přesnými rozměry nebo sladěním povrchů, navíc, je to obvykle i cenově nejvýhodnější řešení,“ vysvětluje Adriána Kristofčáková. „Pro majitele bytu bylo pohodlné i to, že jsme v našem studiu zabezpečili vše od návrhu až po realizaci. Dlouhodobě totiž spolupracujeme s osvědčenými truhláři,“ dodává.

Prostor na jídelnu nebyl moc velký, zvolili si proto rozkládací stůl – čtyři se za něj vejdou pohodlně, šest příležitostně. V části linky přístupné z jídelny (na jejím konci u stěny) jsou zásuvky na příbory a další drobnosti na servírování.

Prostor na jídelnu nebyl moc velký, zvolili si proto rozkládací stůl – čtyři se za něj vejdou pohodlně, šest příležitostně. V části linky přístupné z jídelny (na jejím konci u stěny) jsou zásuvky na příbory a další drobnosti na servírování.

Pracovní plochu v kuchyni rozšířili, a nezapomnělo se ani na praktické detaily, například zakrytou zásuvku vedle varné desky. (Pohled z kuchyně do jídelny)

Pracovní plochu v kuchyni rozšířili, a nezapomnělo se ani na praktické detaily, například zakrytou zásuvku vedle varné desky. (Pohled z kuchyně do jídelny)

Velkou změnou prošla i kuchyň – původní linka byla jednak nemoderní, ale hlavně měla příliš malou pracovní plochu a bylo v ní málo místa. Zbourali proto část příčky, čímž se kuchyň více otevřela, a architektka navrhla jinou dispozici. Celou linku vyrobili nanovo, z původní kuchyně zůstaly jen spotřebiče. Díky tomu, že u stěny je řada skříní vysokých až po strop a že využili i rohy linky, získali majitelé podstatně víc odkládacích prostor. Jiným uspořádáním vysokých a nízkých skříněk a jejich rozšířením zase vznikla větší pracovní plocha.

Kuchyň zařídili nanovo. Díky řadě vysokých skříní je tu mnohem více úložného prostoru, na odkládání jsou využity i rohy. Aby hradba tmavých skříní nepůsobila příliš těžkopádně a stísňujícím dojmem, část těsně pod stropem je světlejší.

Kuchyň zařídili nanovo. Díky řadě vysokých skříní je tu mnohem více úložného prostoru, na odkládání jsou využity i rohy. Aby hradba tmavých skříní nepůsobila příliš těžkopádně a stísňujícím dojmem, část těsně pod stropem je světlejší.

Strukturovaný povrch úzkých horních skříněk je decentním oživením světlé části kuchyně. Všechny skříňky jsou bez úchytek, otevírají se takzvaným push-systémem.

Strukturovaný povrch úzkých horních skříněk je decentním oživením světlé části kuchyně. Všechny skříňky jsou bez úchytek, otevírají se takzvaným push-systémem.

S láskou k detailům

To, co bylo v bytě dobré, architektka ponechala − dispozici neměnila, všechny dveře zůstaly původní a dřevěné parkety se jen přebrousily a přeolejovaly. K nim potom barevně doladila povrchy stěn a nábytku podle představ majitelů, tedy v jemných přírodních tónech. Fádnosti se přitom šikovně vyhnula střídáním rozličných povrchů a materiálů: dřeva, kůže, ratanu či strukturované tapety a různých odstínů od bílé, béžové až po kontrastní tmavohnědou a černou.

V úzké ložnici chtěla mít domácí paní za hlavou stěnu, což však nebylo prostorově nejšťastnější řešení. Postel, kterou si donesla z bývalého bytu, proto čeká výměna čela – dostane rovné, které zabere méně místa.

V úzké ložnici chtěla mít domácí paní za hlavou stěnu, což však nebylo prostorově nejšťastnější řešení. Postel, kterou si donesla z bývalého bytu, proto čeká výměna čela – dostane rovné, které zabere méně místa.

Výměna však čekala některé radiátory – namísto klasických jsou v předsíni i ložnici elegantní vysoké, barvou sladěné s tapetami. Ostatní skryly decentní perforované kryty, aby v čistém interiéru nepůsobily rušivě. Originálně ukryla architektka i skříňku s jističi. „Je za velkým zrcadlem, které by i tak nemělo v chodbě chybět. Zrcadlo ve zlatém rámu je zavěšeno jako obraz, takže v případě potřeby není problém dostat se k jističům,“ vysvětluje.

Otevírací toaletní stolek je vyroben na míru. I v ložnici je, podobně jako v obýváku a kuchyni, použita decentní kombinace několika odstínů bílé a zemitých tónů, zde je však, na rozdíl od kuchyně, povrch nábytku matný.

Otevírací toaletní stolek je vyroben na míru. I v ložnici je, podobně jako v obýváku a kuchyni, použita decentní kombinace několika odstínů bílé a zemitých tónů, zde je však, na rozdíl od kuchyně, povrch nábytku matný.

Přednosti čistých řešení

I když domácí mají rádi čistotu a pořádek, rozhodně nemínili povýšit úklid na hlavní náplň svého života. I proto chtěli mít všechno v bytě uloženo hezky za dvířky. V obýváku se tak dají za hladké dveře skrýt nejen police s knihami či bar, ale dokonce i televizor. Ještě i při plánování zarážek na dveře mysleli na to, zda se kolem nich pohodlně vejde hubice vysavače. „Jinak by se úklid zbytečně zkomplikoval,“ zdůvodňuje prakticky přemýšlející domácí paní. Jelikož všude jsou dřevěné podlahy bez prahů, byt vypadá jednotně a prostorně. „Příjemně to působí a také se zde snadno uklízí,“ pochvaluje si Andrea. „Všechno má své místo hezky ve skříních, při vysávání není třeba nic překládat nebo obcházet. A prach tu téměř není na čem utírat,“ směje se.

Koupelny, které v bytě už byly, se domácí paní líbily barevně i stylem. Byly dokonce jednou z věcí, které ji přesvědčily koupit právě tento byt.

Koupelny, které v bytě už byly, se domácí paní líbily barevně i stylem. Byly dokonce jednou z věcí, které ji přesvědčily koupit právě tento byt.

Skříňku pod umyvadla se zajímavým detailem kamínkové dekorace a otvorem na ručníky potom vyrobili na míru původní koupelně a zároveň v duchu nového zařízení bytu.

Skříňku pod umyvadla se zajímavým detailem kamínkové dekorace a otvorem na ručníky potom vyrobili na míru původní koupelně a zároveň v duchu nového zařízení bytu.

Ing. arch. Adriána Kristofčáková

Ing. arch. Adriána Kristofčáková

www.interierovydizajn.com

Půdorys. Dispozice se neměnila, stavební zásahy byly minimální – dodělávaly se dvě krátké příčky, pomocí nichž se vytvořily niky na elegantní umístění vestavěných skříní, zbourali také část příčky v kuchyni, která ji oddělovala od jídelny.

Půdorys. Dispozice se neměnila, stavební zásahy byly minimální – dodělávaly se dvě krátké příčky, pomocí nichž se vytvořily niky na elegantní umístění vestavěných skříní, zbourali také část příčky v kuchyni, která ji oddělovala od jídelny.

Legenda

1 předsíň
2 WC
3 komora/prádelna
4 obývák
5 jídelna
6 kuchyň
7 terasa
8 pracovna
9 koupelna
10 ložnice

Text: Erika Kuhnová
Foto: Dano Veselský

Reklama

Komentovat