Netradiční víkendové bydlení v centru hlavního města

Netradiční víkendové bydlení v centru hlavního města představuje příjemnou fúzi historie s modernou. Historická budova z roku 1908 v sobě ukrývá interiér pro život v roce 2020. Luxusní, elegantní a hravý zároveň.
Reklama

Popište nám, jak vypadal byt na začátku.

Prostor jsme dostali v mírně zrenovovaném stavu. Původní podlahy majitelé nechtěli měnit, což upřímně řečeno, nebylo z našeho pohledu správné rozhodnutí. Kuchyň a jedna z koupelen prošly renovací dříve, než jsme do prostoru vstoupili my, a do těchto částí jsme už nezasahovali. Kvůli neodolatelné vizi dvou samostatných ložnic s vlastními koupelnami však byly nutné další stavební úpravy.

zelená sedačka

Pompézní velvetová smaragdově zelená sedačka rozehrává hru, láká k rozhovorům i uvolněnému odpočinku. FOTO VENTURAPICTURES

Co bylo pro vás největší výzvou?

Architektonickou, či realizační? Z pohledu návrhu byla výzva dosáhnout nadšení u obou manželů jako společných investorů. To, z čeho byl nadšený majitel, paní majitelce až tak nevyhovovalo a samozřejmě to funguje i naopak. Nakonec jsme se vylučovací metodou dopracovali k návrhu, ze kterého se upřímně radovali oba a my spolu s nimi. Poradit si s křivými podlahami a stěnami byl zase realizační oříšek.

rekonstrukce bytu
Přečtěte si také:

Maličký byt s historickým charizmatem. Věřili byste, že je z roku 1902?

Tak či tak, největší výzvou je vždy schopnost zkombinovat to, co interiér nabízí, a co majitel, v tomto případě majitelé, očekávají. Tím, že nechtěli měnit všechno, museli jsme najít spojení mezi původním a novým. Zelená v kuchyni nás odstartovala.

byt

V historických budovách najdeme vždy speciálně tvarované místo. Zapomenutá zárubeň vytvořila prostor pro zrcadlový bar. Spolu s policovou věží za původními zrepasovanými dveřmi tvoří nerozlučnou požitkářskou dvojici. FOTO VENTURAPICTURES

Každá ložnice má svou vlastní koupelnu…

Ano. Konečně si hosté mohou říci: „Jsem ve své koupelně!“ Byt disponoval od začátku dvěma koupelnami. První, zrekonstruovaná, byla vždy součástí jedné z ložnic. Pro vytvoření hotelového komfortu bylo nutností přičlenit koupelnu i k druhé ložnici. Původní dveře jsme zazdili a vytvořili jsme nový vstup. Získali jsme tak novou, smysluplnou dispozici koupelně a luxusní onyxovou jeskyni.

Působí dost luxusně.

U tohoto typu projektu je důležité ponechat identitu budovy. Přirozeně jsme sáhli po ikonickém mramoru Carrara a zelený onyx jsme zvolili jako zrcadlo moderní doby. Pro požitky dne slouží nika vytvořená pro sklenku šampaňského a ne až tak prioritně pro šampón. Protože v této koupelně nebylo mnoho viditelných svítidel, nádech zlaté dostaly baterie AXOR Starck v úpravě FinishPlus kartáčovaný bronz.

Jak reagovali majitelé na váš návrh?

Při první návštěvě ložnic jsme se nadchli z myšlenky použít pařížské malované tapety, které se nám sem perfektně hodily. Návrh čistých stěn s výraznou postelí v neutrálních tónech byl až plánem B po souboji pohlaví a názorů majitelů. Původně dominantní tapetu jsme nahradili na míru vyrobenou čalouněnou postelí s EXTRA vysokým čelem, které nepřehlédnete.

Osvětlení interiéru

Osvětlení bylo v interiéru jednou z nejvýraznějších změn. Jako základ nové kompozice si designéři zvolili kruh a toho se drželi ve všech místnostech. Svítidla, ačkoliv jsou od různých designérských značek, tak spolu dokonale ladí. FOTO VENTURAPICTURES

Nábytek je vyroben na míru. S čím vším jste si vyhráli?

Nábytek tvoří v našem interiérovém studiu vždy svou samostatnou kapitolu. Vymýšlíme netradiční prvky, detaily, spojujeme různé materiály tak, jak to vidíte v tomto interiéru.

V celé denní zóně se nacházejí tři na míru vyrobené komody. Mramor Emperador Dark na vrchní desce, čela z ořechové dýhy, bronzové podhmaty a nohy z kaleného skla. V chodbě, v obývacím pokoji a v salónku.

Takže místnost za obývacím pokojem je vlastně salónek?

Ten salónek či ta jídelna? Z každého tak trochu. Vytvořili jsme prostor se dvěma tvářemi. Protože je interiér vytvořen pro krátkodobý pronájem, chtěli jsme vyhovět každému z hostů. Ženy pravděpodobně dají přednost jídelně a muže naopak spíš potěší salónek. A možná to bude přesně naopak. Vždyť přece u kulatého stolu, který má ladný tvar a nevytváří žádné zbytečné bariéry, jsme si všichni rovni.

ložnice

Co vytvoří větší pocit pohodlí než nadýchané ložní prádlo? Bílá pro podtržení hotelové čistoty. Smaragdově zelená na nočních mramorových stolcích či na křesílkách pod oknem (v druhé ložnici) se vine celým interiérem. FOTO VENTURAPICTURES

Obrazy na stěnách jste vybírali vy, nebo jde o vášeň majitelů?

Na stěnách visí pop-artové obrazy Michaela Moebiuse. Ztělesňují základní tvarosloví s odvahou být jiný. Odvážný.

U čeho jste si v interiéru hned na začátku řekli „toto musíme změnit“?

Osvětlení. Sami jsme byli překvapeni, že původně každá místnost měla jednu lampu s jednou žárovkou. Jak to mohlo stačit? K centrálním svítidlům v každé z místností jsme přidali ambientní podsvícení stropů. Stojací či nástěnné lampy zase slouží k dotvoření večerní atmosféry. Základem kompozice nového osvětlení byl kruh. Vytvořili jsme kombinaci svítidel od různých designérských značek, které se ale drží téže podstaty.

koupelna
Přečtěte si také:

Čeho si všímat při koupi bytu? Mnoho problémů může být skryto!

„Největší výzvou je vždy schopnost zkombinovat to, co interiér nabízí a co očekává jeho majitel.“

sprchovací kout

Unikátní onyx a působivý mramor spolu s ambientním osvětlením povýšily sprchový kout na luxusní očistnou jeskyni. FOTO VENTURAPICTURES

U čeho jste si v interiéru hned na začátku řekli „toto musíme zachovat“?

Ne zachovat, řekli bychom spíše využít. V historických budovách se najdou vždy speciálně tvarovaná místa. Zapomenutá zárubeň v části, kde se už dnes nachází salónek, vytvořila prostor pro zrcadlový bar. Uhodli byste, že tam kdysi byly dveře? A když už jsme u těch dveří, původní dvoukřídlé dveře jsou repasované a do historické budovy jednoznačně patří.

Můžeme se tu ubytovat?

Šanci má každý.

umývadlo

Smyslnost dodávají koupelnám nejen výjimečná skladba materiálů, ale i zlaté odlesky na armatuře a doplňcích. FOTO VENTURAPICTURES

„Naším cílem bylo vytvořit interiér, ve kterém se každý návštěvník bude cítit příjemně. Chceme, aby se sem hosté s radostí vraceli, aby bylo pro ně smaragdové apartmá jasnou volbou při každé další návštěvě města.“

Profil

NEMOVITOST

čtyřpokojový byt v historickém centru Bratislavy určený pro krátkodobý pronájem

ROZLOHA

136 m2

NÁVRH REKONSTRUKCE

Ing. Diana Perknovská
Mgr. Vojtech Neštiak
www.divo.design

Připravila: Katarína Paukeje
Foto: VENTURAPICTURES
Zdroj: časopis HOME

Reklama

Komentovat