Prostor bytu odděluje jen nábytek, všechny zbytečné příčky zbourali

01. 02. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Nevelký byt ve Vídni vyžadoval přeměnu. Příčky ho zbytečně obíraly o přirozené světlo a vzdušnost, v konečném důsledku i o prostor. Přeměna umožnila bytu konečně se nadechnout.

Začátek byl podobný jako v případě mnoha moderních rekonstrukcí – bylo nutné prostor zbavit všech zbytečných příček a dispozici otevřít. Byt se změnil k nepoznání, zůstaly prakticky jen nosné a obvodové zdi. Vstoupilo do něj světlo i vzduch.

Obývací pokoj před a po rekonstrukci

Prostor bylo nutné zbavit všech zbytečných příček a dispozici otevřít. Zdroj: Jarolim.sk, Createspace.sk

„Do původního dispozičního schématu jsme vložili nový, přehledný prostorový koncept s důrazem na funkční a praktickou stránku návrhu. Vstupní prostor v tmavé barvě slouží jako kontrast k prosvětlenému interiéru, do kterého se následně dostaneme.

Přečtěte si také:
Přizpůsobivý byt pro tři: Podívejte se, jak se umí měnit!

Od vstupního prostoru vidíme po nejdelší ose bytu až do pracovny. Do této místnosti jsme záměrně zvolili výraznou ultramarínovou modrou barvu,“ vysvětluje architekt Peter Fritsch. Kuchyň je nově otevřena do obývacího pokoje.

Obývací pokoj je otevřený

Obývací pokoj je otevřený. Zdroj: Jarolim.sk

Sjednocující prvek = 13,5 metrů dlouhá vestavěná skříň z překližky

Obývací pokoj a kuchyň

Speciálním prvkem je 13,5 metrů dlouhá vestavěná skříň. Zdroj: Jarolim.sk

Celý interiér je zařízen na míru nové dispozice. Speciálním prvkem je 13,5 metrů dlouhá vestavěná skříň z březové překližky, která celý interiér spojuje a sjednocuje. Začíná v zádveří a končí otevřenou knihovnou v pracovně, která může sloužit i jako pokoj pro hosty. Ačkoliv je tato skříň celistvá, má mnoho funkcí – podle toho, ve které části bytu se nachází. V zádveří je šatníkem, v kuchyni spíží, v pracovně knihovnou. Dokonce se v ní nachází i vstup do sauny.

„Vaření a komunikování v otevřeném prostoru je divadlo, které se stává srdcem bytu.“

Minimalizovaná ložnice, větší koupelna

Protože příčky v bytě nenajdete, prostor definuje přímo nábytek a použité materiály. Jedině ložnice zůstala oddělená, ale její plocha byla minimalizována vzhledem k nevelké ploše bytu. Vstupuje se do ní průchozí šatnou. Nová koupelna má zase oproti staré více prostoru a díky výraznému geometrickému černobílému obkladu získala současný charakter.

Ložnice s úložným prostorem

Ložnice s úložným prostorem. Zdroj: Jarolim.sk

Když to shrneme, rekonstrukcí byla denní část do maximální možné míry otevřena a noční část naopak minimalizována. Setkávání s rodinou a přáteli dostává nové dimenze a komfort. Také u otevřené dispozice vzniklo místo na koncentrovanou práci, útulné čtení knihy nebo hraní šachů ve dvojici. Pracovnu je možné od ostatního prostoru oddělit závěsem.

Přečtěte si také:
Skandinávský minimalismus v paneláku? Proč ne!

Přirozená krása materiálů a interiérový balkon

Díky barevně neutrálnímu pozadí v bytě vynikají specifika použitých materiálů – kresba březové překližky a dubové podlahy. Celkovou atmosféru dotváří hra se strukturou a texturou materiálů. Osvěživě působí žlutá barva vnitřních polic kuchyňského ostrůvku a žlutá kabeláž ke svítidlům. Dalším detailem, který nás zaujal, je interiérový balkon.

Vchod do ložnice

Pod okny je truhlářský prvek, který v sobě ukrývá několik funkcí. Slouží k sezení, ležení, čtení či pozorování vnějšího prostředí.
Zdroj: Jarolim.sk

Vzhledem k tomu, že byt nedisponuje balkonem, se autoři přeměny snažili vytvořit propojení interiéru s exteriérem jinou formou. Navrhli pod okny truhlářský prvek, který v sobě ukrývá několik funkcí. Slouží k sezení, ležení, čtení či pozorování vnějšího prostředí.

Byt na Dunaji

architektonické studio: Createspace.sk
autoři: Ing. arch. Peter Fritsch, DI. Silvia Mládenková
lokalita: Vídeň, Rakousko
realizace: 2018 až 2019
plocha: 69

Sabína Zavarská
Foto: Jarolim.sk

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty minimalistický styl moderní byty Otevřený prostor
Sdílejte článek

Diskuze