Rekonstrukce bytu v panelovém obytném domě: Maximální efekt s minimálním zásahem

Byt z doby před dvaceti lety stojící v původně panelovém obytném domě bratislavského Ružinova přiměl svého majitele a budoucího uživatele k rozsáhlejší rekonstrukci. Je jedním z příkladů, kdy je architekt - autor návrhu Juraj Mikulaj zároveň i investorům a budoucím uživatelem bytu.

Dvě příčky pryč

Užitná plocha bytu 83 m2 dala předpoklad novému praktičtějšímu řešení interiéru, a to jen s minimálním zásahem do dispozice. Byt byl původně řešen jako čtyřpokojový se samostatnou kuchyní. Dispozici bytu a jeho praktičnost zcela změnilo odstranění dvou nenosných příček v zóně obývací pokoj – kuchyň – předsíň. Vznikl velký otevřený prostor, který vizuálně sjednocuje dubová plovoucí podlaha.

Svůj první byt se pochopitelně snažili zařídit za rozumnou cenu. Na příjemné atmosféře mu to však určitě neubralo. Foto Jakub Čaprnka a Nora Sapárová
Přečtěte si také:

Svůj první byt se snažili zařídit za rozumnou cenu. Na příjemné atmosféře mu to určitě neubralo!

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Reklama
Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Drsně-hladká hra kontrastů

Dominujícím prvkem nově vzniklé obytné společenské zóny je působivá kuchyňská linka z nerezavějící oceli a obnažená původní betonová zeď. Drsnou krásou zajímavě kontrastuje s hladkými plochami skla, nerezavějící oceli a leštěného kamene. Přiznaný beton zároveň dává této části bytu špetku z atmosféry hudebních klubů, která je znásobena hudebními aparaturami, a umístěním architektovy kytary v popředí. Drsné se tedy kombinuje s hladkým, matné s lesklým, černé s bílý a šedým a vůbec to nepůsobí špatně, právě naopak.

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Důležité detaily

Interiér je dotažen do takových detailů, jakými je řešení styku stěn s podlahami a se stropem prostřednictvím zapuštěné fugy. Tento detail se objevuje i u zárubní a v zóně kuchyně. Výjimečnou atmosféru kuchyni dodávají i velké skleněné plochy s tyrkysovým odleskem.

FOTO ARCHIV DELICODE
Přečtěte si také:

Opravdu nevšední interiér v rohovém bytě na Petrském náměstí

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

Dost prostoru pro společné chvíle, ale i soukromí

Přestože ze samostatné kuchyně a jedné obytné místnosti vznikl větší společenský prostor, byt stále nabízí i dostatek soukromí. Po obou stranách od vstupní haly se nacházejí samostatné místnosti, jednou z nich je manželská ložnice. Z druhé pokoje je zase balkon. Když projdete dále, nacházíte se v kuchyňské části obytného prostoru, nalevo je samotný obývák. Napravo se nachází hygienické zázemí a dále ještě jedna samostatná místnost.

Foto: Tomáš Manina

Foto: Tomáš Manina

 

Kdo jsou ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová?

Architektonický ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová v roce 2008 založili sourozenci Juraj Mikulaj a Andrea Ambrovičová Mikulajová. Jejich tvorbu vystihuje nadšení pro kreativní práci vyvážené pragmatickým myšlením a racionálním přístupem ke každé nové roli. „Vedle vysoké míry kreativity je pro nás stejně důležité zohledňovat v procesu navrhování psychologicko-sociální, environmentální a technické aspekty architektury. Každý návrh je pro nás výzvou zlepšit prostředí pro život a vytvořit prostor s jedinečnou atmosférou,“ vysvětluje dvojice architektů.

11

02b
Přečtěte si také:

Na ploše 65 m² vytvořili interiér s okouzlující atmosférou

Rekonstrukce bytu Klincová v kostce

Autoři projektu: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
Lokalizace: Bratislava
Užitná plocha: 83 m2

Sabína Zavarská
Zdroj: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová
Foto: Tomáš Manina

Komentáře

Komentovat