Reklama

Rekonstrukce garsoniéry v posledním patře činžovního domu z 30. let minulého století

Rekonstrukci garsoniéry o rozloze 25 m², která se nachází v posledním patře činžovního domu z 30. let minulého století, navrhl architekt sám pro sebe. Je to vlastně takový architektonický autoportrét.
Reklama

Architektem a majitelem v jedné osobě je Petr Jančálek, absolvent Fakulty architektury ČVUT. Jeho malý byt v centru Prahy příjemně rozšiřuje venkovní prostor terasy s rozlohou 10 m2. Krásný výhled na okolní střechy podtrhuje zvuk zvonů z věží několika okolních kostelů, které obyvatelům okolní zástavby sympaticky fázují den.

Malý prostor vzadu za koupelnovým boxem rozehrává spolu s podsvícením podhledu, které tvoří efektní nepřímé osvětlení, elegantní trojrozměrnou podívanou.

Malý prostor vzadu za koupelnovým boxem rozehrává spolu s podsvícením podhledu, které tvoří efektní nepřímé osvětlení, elegantní trojrozměrnou podívanou.

Barevnost a volba doplňků prozrazuje, že se jedná o pánský byt. To potvrzuje i mini kuchyňský kout a méně úložných prostorů na oblečení a boty.

Barevnost a volba doplňků prozrazuje, že se jedná o pánský byt. To potvrzuje i mini kuchyňský kout a méně úložných prostorů na oblečení a boty.

Bez velkého vaření

Z původní dispozice zbyly jen obvodové zdi, vnitřní příčky tvořící tři oddělené místnosti byly zbourány. Původní členěná dispozice se změnila na otevřenou a došlo ke spojení všech prostorů. Koupelna jako jediný uzavřený prostor je propojená s celým interiérem alespoň vizuálně.
Vstupní dveře pokryté zrcadlem, které nejen zvětšuje, ale také prosvětluje kuchyňský kout, jsou praktickým řešením při rozhodování kam umístit velké zrcadlo. Před odchodem z bytu se ještě může odcházející přesvědčit, že je vše, tak jak má být.

Podhled od vstupních dveří. Předsíňka s kuchyní je převážně v bílé barvě včetně podlahy.

Podhled od vstupních dveří. Předsíňka s kuchyní je převážně v bílé barvě včetně podlahy.

Místo obvyklé předsíně najdeme hned za vstupními dveřmi kuchyň. Je malá a i její umístění naznačuje, že nemá být středobodem bytu. Nepředpokládá se, že by se zde více vařilo. Autor návrhu a majitel v jednom sám příliš nevaří a preferuje návštěvu okolních restaurací. Zatím zde není ani varná deska, ale je možné ji dodatečně umístit na pracovní plochu. Jinak je však kuchyň vybavena vším potřebným: lednicí, dřezem i dostatečnými úložnými prostory.

Jednoduchá bílá kuchyňská linka majiteli vyhovuje. Na stěně mezi skříňkami použil stejnou černošedou mozaiku jako na vnější straně koupelnového boxu.

Jednoduchá bílá kuchyňská linka majiteli vyhovuje. Na stěně mezi skříňkami použil stejnou černošedou mozaiku jako na vnější straně koupelnového boxu.

Vzhledem k tomu, že se byt nachází přímo pod plochou střechou, nemohl se obejít bez klimatizace. Samotná klimatizační jednotka je umístěna na terase a je ukryta pod dřevěným roštem v podobě lavice, nevzhledná jednotka je tak prakticky využita. Kvůli rozvodu klimatizace byl strop snížen podhledem o 30 cm. Snížení bylo využito také pro umístění sprchové hlavice a na nepřímé osvětlení. U závěsného svítidla v hlavním obytném prostoru je však v kruhovém tvaru přiznaná původní světlá výška místnosti.

Terasa s romantickým pohledem na střechy domů v centru prahy.

Terasa s romantickým pohledem na střechy domů v centru prahy.

Nejen pro odvážné požitkáře

Nelze se o ní nezmínit, je výrazným prvkem, a to nejen provedením, ale také barevností. Řeč je o odvážně pojaté koupelně. Byt odlehčuje a dělá ho prostornějším, než kdyby byla klasicky uzavřená v neprůhledných zdech. Není zasunutá v rohu dispozice, nebyla ani na okraji zájmu architekta. Je v bytě jediným uzavřeným prostorem, přesto ne tak docela. Její čelní stěna a část zadní stěny jsou tvořeny čirým sklem a povyšují tak koupelnu na vitrínu, kde je místo umění vystavena intimita.

Koupelna v luxusních temných tónech „zahalená“ leskem skel, ve kterých se odráží život v bytě, je stěžejním prvkem celé garsonky.

Koupelna v luxusních temných tónech „zahalená“ leskem skel, ve kterých se odráží život v bytě, je stěžejním prvkem celé garsonky.

Skleněné posuvné dveře do koupelny jsou prostorově nenáročné, a tak nezaberou při otvírání místo v kuchyni.

Skleněné posuvné dveře do koupelny jsou prostorově nenáročné, a tak nezaberou při otvírání místo v kuchyni.

Trend transparentních koupelen, který známe z hotelových pokojů, už chce řada z nás i do svých obydlí. Majitelé bytů i domů jsou čím dál tím víc odvážní a na prostor koupelen je kladen větší důraz. Kromě prosklené varianty můžeme vidět i umístění vany na střed místnosti. Je však nutné uvědomit si, že je třeba zvážit, je-li takové řešení v souladu s povahou obyvatel.

Třpytivá zelenozlatá mozaika s nasvíceným zrcadlem. Malý prostor za koupelnou funguje jako výklenek na exotickou rostlinu, která vytváří dojem pralesa.

Třpytivá zelenozlatá mozaika s nasvíceným zrcadlem. Malý prostor za koupelnou funguje jako výklenek na exotickou rostlinu, která vytváří dojem pralesa.

Černá podlaha z tropického dubu funguje jako vodopropustný rošt, sprcha nemá vlastní vaničku a tak si může sprchující užívat neobvyklého pocitu.

Černá podlaha z tropického dubu funguje jako vodopropustný rošt, sprcha nemá vlastní vaničku a tak si může sprchující užívat neobvyklého pocitu.

Povrchy koupelny jsou tvořené mozaikou, která je z venku černošedá a zevnitř zelená s akcenty zlaté. Uvnitř boxu jsou černé stěny ze skel Lacobel. Na zeleně zbarvené, pohledům exponované stěně, je umyvadlo a nad ním umístěné zrcadlo s podsvícením. Černá podlaha z exotického dřeva − tropického dubu Bangkirai (toto provedení se používá na terasy) funguje jako vodopropustný rošt, pod kterým jsou podlahové vpusti. Proto je možné sprchovat se přímo na podlaze. Ve stropě je instalována sprchová hlavice.

Koupelna je vybavena černým voděodolným závěsem, aby bylo možné zvolit si i soukromí.

Koupelna je vybavena černým voděodolným závěsem, aby bylo možné zvolit si i soukromí.

Malý prostor za koupelnou funguje jako výklenek na květinu a tak se při sprchování přenést pod vodopád v pralese mezi exotické rostliny.

Malý prostor za koupelnou funguje jako výklenek na květinu a tak se při sprchování přenést pod vodopád v pralese mezi exotické rostliny.

Tento prostorově skromný byt je výjimečný nejen svou polohou, ale také velkorysým řešením, které si dovolilo upozadit některé provozy bytu a umožnilo vyzdvihnout jiné. Ukázalo se, že to byla dobrá volba.

Půdorysy před a po rekonstrukci

Půdorysy před a po rekonstrukci

Text: Renata Horová
Foto: Jiří Ernest

Reklama

Komentovat