Romantický byt v domě z padesátych let

V domě z padesátých let minulého století vznikl byt, který se pocitem a atmosférou romanticky vrací do minulosti.
Reklama

Starý cihlový dům inspiroval majitele bytu – mladou rodinu se dvěma dětmi – zařídit ho tak, aby dýchal atmosférou minulosti. Starosvětský porcelán a drobnosti jsou navíc srdeční záležitostí domácí paní. Oslovili tedy architektku Kamilu Ďuríkovou, aby jejich staronový byt vrátila v čase o takových 60 až 70 let. Jisté prvky současného bydlení si chtěli dopřát – například otevřený denní prostor s obývákem, jídelnou a kuchyní v jedné místnosti, v zařízení a interiéru však toužili po klidném pocitu zašlých časů.

S výhledem do parku. Kdysi se na terasu chodilo přes ložnici a pro komplikovaný přístup byla v podstatě nevyužitá. „Byla to obrovská škoda,“ upozorňuje architektka. Díky změnám v dispozici dnes terasa navazuje přímo na obývák, a tak si může rodinka užívat snídani na sluníčku i výhled do parku. FOTO DANO VESELSKÝ

S výhledem do parku. Kdysi se na terasu chodilo přes ložnici a pro komplikovaný přístup byla v podstatě nevyužitá. „Byla to obrovská škoda,“ upozorňuje architektka. Díky změnám v dispozici dnes terasa navazuje přímo na obývák, a tak si může rodinka užívat snídani na sluníčku i výhled do parku. FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Čarování s prostorem

Byt měl sice úžasnou polohu v tiché čtvrti plné zeleně, jeho stěny však vytvářely prostor plný negativ a komplikací. Architektka proto začala úpravami dispozice, v níž nakonec nezůstal kámen na kameni (vlastně cihla na cihle). „Předtím tu nebyl žádný větší centrální prostor. Většina pokojů byla průchodná a všechno to byly téměř stejné kamrlíky, takže člověk ani neměl pocit, že je v tak velkém bytě – téměř 120 m2,“ shrnuje Kamila někdejší nedostatky. Při „velkém úklidu“ v původní dispozici nechala na svém místě jen tři pokoje, v nichž jsou dnes dětské pokoje a ložnice. I z těch však dva o něco zkrátila, aby před nimi vznikla chodba a místnosti nemusely být průchozí. Tímto zásahem se zároveň oddělila noční zóna, což bylo přínosem pro klidnější režim v této části bytu. Druhá část bytu, která je dnes velkorysou a vzdušnou denní zónou plnou světla, prošla opravdu radikální proměnou. Prostor někdejší kuchyně zaujala dnešní hlavní koupelna a nová kuchyň se stala součástí otevřené denní místnosti, která vznikla na místě původní tmavé a nevyužité haly, polovičního pokoje a koupelny. Rodina si díky tomu může naplno užít i velkou terasu, která byla předtím přístupná velmi komplikovaně.

„Cílem bylo vytvořit v bytě příjemnou retro atmosféru. Nechtěli jsme se držet žádného konkrétního období, jen pocitově podpořit fakt, že jsme ve starém cihlovém domě, ne v současné bytovce.“
Kamila Ďuríková, architektka

Nová spojení. Na obývák navazuje prostorná jídelna a kuchyň. Velkou zasklenou stěnou spojila architektka denní zónu s chodbou, která vede k dětským pokojům a ložnici rodičů. FOTO DANO VESELSKÝ

Nová spojení. Na obývák navazuje prostorná jídelna a kuchyň. Velkou zasklenou stěnou spojila architektka denní zónu s chodbou, která vede k dětským pokojům a ložnici rodičů. FOTO DANO VESELSKÝ

V duchu minulosti. I když je zasklená stěna nová, architektka ji navrhla tak, aby vypadala autenticky.

Vděčný prvek. Velká zasklená stěna, která odděluje chodbu od kuchyně a jídelny, je v hlavním prostoru bytu účinným pohledovým magnetem. Efektní je i průhled do chodby – knihovny.

Kuchyňská linka poskytuje dostatek odkládacího prostoru, díky čemuž se tu snadno udržuje pořádek. Architektka ji nechala vyrobit na míru, stejně jako většinu nábytku a všechny dveře v bytě. FOTO DANO VESELSKÝ

Kuchyňská linka poskytuje dostatek odkládacího prostoru, díky čemuž se tu snadno udržuje pořádek. Architektka ji nechala vyrobit na míru, stejně jako většinu nábytku a všechny dveře v bytě. FOTO DANO VESELSKÝ

Za linkou je starosvětsky působící obklad z přírodního mramoru.

Kuchyň s velkým jídelním stolem je tradičním centrem rodinného života.

Nápaditě skryté. Dalším důležitým bodem při zařizování bytu byl dostatek odkládacích prostor. Kamila je přitom pojala opravdu nápaditě – využila niky, police i vestavěné skříně „s tajemstvím“. Například v ložnici se ukrývá ve skříni pracovní kout. FOTO DANO VESELSKÝ

Nápaditě skryté. Dalším důležitým bodem při zařizování bytu byl dostatek odkládacích prostor. Kamila je přitom pojala opravdu nápaditě – využila niky, police i vestavěné skříně „s tajemstvím“. Například v ložnici se ukrývá ve skříni pracovní kout. FOTO DANO VESELSKÝ

Původní parkety rozebrali a ty, které se daly ještě použít, znovu položili v ložnici. V ostatních místnostech jsou nové podlahy ve stejném stylu.

Z hlavní koupelny je přístupné oddělené WC. Původní ideu otevřené místnosti se vším potřebným vybavením domácí paní zavrhla, a tak musela architektka více zabojovat o prakticky vyřešený a vzdušně působící prostor. FOTO DANO VESELSKÝ

Z hlavní koupelny je přístupné oddělené WC. Původní ideu otevřené místnosti se vším potřebným vybavením domácí paní zavrhla, a tak musela architektka více zabojovat o prakticky vyřešený a vzdušně působící prostor. FOTO DANO VESELSKÝ

Působivá dlažba v koupelně sice vypadá starosvětsky, ale je nová. Barevnost obkladu sladila Kamila s dlažbou, styl s duchem padesátých let.

Z gruntu a od podlahy

Začalo se velkým bouráním – bylo potřeba odstranit původní cihlové příčky i parkety, pod nimiž byl násyp ze škváry. Jelikož v jednotlivých místnostech měly staré podlahy různou výšku, podklad pod novými vyrovnali anhydridovým potěrem. Následovaly nové příčky (ze sádrokartonu), rozvody, omítky a obklady, parkety… „Stavební práce trvaly asi půl roku a dost jsme se u nich natrápili,“ vzpomíná architektka. „Původně dohodnutá parta stavbařů mě totiž nechala ve štychu týden předtím, než se mělo začít bourat. Rodina už byla vystěhovaná, kontejner na stavební odpad objednaný…“ A sehnat za tak krátkou dobu náhradu, která by pracovala dostatečně kvalitně, byl problém.“ Po dalších peripetiích si nakonec Kamila vzala partu dělníků na povel a kromě práce architektky dělala i stavbyvedoucí. „Bylo to opravdu náročné. S novými řemeslníky to byl kolotoč předělávání a nekonečných oprav,“ dodává. Kamila i domácí paní jsou detailistky, které se jen tak nevzdávají, takže se jim podařilo dovést přestavbu k takovému výsledku, s nímž jsou spokojení všichni zúčastnění.

Barevné ladění. V chlapeckém pokoji sladili různorodý nábytek novým nátěrem. Klasický „ikeácký“ policový systém, starší stůl a nová postel díky tomu vytvořily sladěný celek, který nebude těžké přizpůsobovat měnícím se požadavkům rostoucího dítěte. FOTO DANO VESELSKÝ

Barevné ladění. V chlapeckém pokoji sladili různorodý nábytek novým nátěrem. Klasický „ikeácký“ policový systém, starší stůl a nová postel díky tomu vytvořily sladěný celek, který nebude těžké přizpůsobovat měnícím se požadavkům rostoucího dítěte. FOTO DANO VESELSKÝ

Namícháno s citem. V dětských pokojích se spolehli na praktický nábytek z IKEA. Základ – bílé police a postel, které už měli – doladili v dívčím pokoji jen několika novými kousky. O retro šmrnc se účinně postarala vzorovaná tapeta a autentická skříňka z Novoretra. FOTO DANO VESELSKÝ

Namícháno s citem. V dětských pokojích se spolehli na praktický nábytek z IKEA. Základ – bílé police a postel, které už měli – doladili v dívčím pokoji jen několika novými kousky. O retro šmrnc se účinně postarala vzorovaná tapeta a autentická skříňka z Novoretra. FOTO DANO VESELSKÝ

Důležitý hlas. Zařizování dětských pokojů nebylo jen záležitostí dospělých. Kamila ho důsledně konzultovala i s budoucími malými obyvateli. V pokoji malé slečny byla například důležitým požadavkem růžová barva.

Nápad s houpací sítí nadchl děti tak, že ji chtěli mít v obou pokojích.

Koupelnové peripetie

Dostat do dvou koupelen vše, co si domácí představovali, nebylo vůbec jednoduché, takže přišli na řadu kompromisy. „Aby se do menší koupelny vešla kromě záchodu s umyvadlem i sprcha, museli jsme ji rozšířit na úkor předsíně. Větší vstupní prostor by se sice do takovéhoto bytu hodil, prioritou domácích však byl sprchový kout,“ vysvětluje architektka. Ve větší z koupelen trochu zkomplikovalo situaci oddělené WC, díky šikovně využitým nikám se sem však nakonec vešla i pračka se sušičkou, a také dostatek rafinovaných poliček na kosmetiku.

Dvě v jedné. Aby bylo kam uložit knihy, jichž je v této rodině nemálo, navrhla architektka chodbo-knihovnu. Dlouhá chodba, z níž se vchází do pokojů v noční zóně, tak dostala další praktickou funkci a zároveň atraktivní vzhled. FOTO DANO VESELSKÝ

Dvě v jedné. Aby bylo kam uložit knihy, jichž je v této rodině nemálo, navrhla architektka chodbo-knihovnu. Dlouhá chodba, z níž se vchází do pokojů v noční zóně, tak dostala další praktickou funkci a zároveň atraktivní vzhled. FOTO DANO VESELSKÝ

Důležité detaily. Všechny dveře v bytě jsou nové – zachovaly si původní styl, jsou však vyšší, což ve vysokém prostoru navozuje příjemnější dojem.

Na konci chodby zůstalo místo na šikovnou komoru.

Původní půdorys bytu

Původní půdorys bytu

Dnešní dispozice

Dnešní dispozice

Změnami v dispozici vnesla architektka do bytu více světla, prostornou denní místnost a přirozené rozdělení na denní a noční zónu. Na místě původně tmavé a nevyužité haly, polovičního pokoje a koupelny je nyní velkorysý denní prostor s přístupem na terasu. Z nové denní zóny probourali velký otvor na chodbu, která vede ke dvěma dětským pokojům a ložnici rodičů. Dva pokoje zkrátili a postavili novou příčku, která ohraničila chodbu.

Ing. arch. Kamila Ďuríková
durikova.kamila@gmail.com

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis HOME 6/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama

Komentovat