Společensky v rodinném domě

Reklama

Žít aktivně, a přesto společensky – to bylo hlavní přání mladých obyvatel rodinného domu. Kuchyň spojená s obytným prostorem dostala novou podobu, která nejenže vychází z trendu otevřeného bydlení, ale současně splňuje všechny nároky na život moderní rodiny.

Na začátku celé rekonstrukce stál investorův požadavek na modernizaci společenských prostor rodinného domu. Původní vybavení se řešilo téměř před patnácti lety, bylo tudíž poplatné tehdejšímu stylu. Mladá rodina se třemi dětmi požadovala uzpůsobit prostory domku svému charakteru. Oba manželé jsou velice zaměstnaní a společenští lidé, nejdůležitější je však pro ně jejich rodinný život. Interiér proto musel být navržen tak, aby vyhovoval jak jejich náročnému životnímu stylu a bohatému společenskému životu, tak i početné rodině, přičemž zároveň odpovídal jejich vkusu.

Živě a společně

Během několika konzultací a zpracování studie byly doladěny požadavky na konkrétní detaily interiéru. Majitel měl představu seriózního reprezentativního interiéru, jeho paní zase myslela více na flexibilitu a živou barevnost. Vzhledem k přítomnosti tří temperamentních dětí musely být brány výrazné ohledy i na praktickou stránku interiéru.

Původní řešení domku nabízelo jasné a striktní oddělení kuchyně a obývacího pokoje. Jediným spojením byl dveřní průchod, který v původním projektu ani plánovaný nebyl. Naším prvním záměrem bylo vizuální propojení těchto dvou prostor a jejich napojení na terasu se zahradou. Investor nám však nakonec nedovolil zasahovat do obvodových zdí, a tak jsme museli akceptovat původní stavební řešení okenních otvorů.

Designově a bez kabelů

Celý koncept návrhu obývacího pokoje a kuchyně byl postaven na jednoduchých geometrických tvarech, kombinaci kvalitních materiálů a přírodních dekorů. Oběma manželům se velice líbily vysoce lesklé povrchy a přírodní barvy v kombinaci s jejich oblíbenou oranžovou. My jsme do interiéru nově vnesli hráškově zelenou barvu jako hlavního barevného partnera ke zvolenému bělenému dubu. Požadovaná oranžová byla volena jako akcent na výmalbě jedné zdi a dalších prvcích. 

Hlavní dominantou prostoru se vedle kuchyně a TV stěny stala prostřední dělicí knihovna, která vizuálně odlišuje dvě zóny v prostoru. Výrazným a unikátním prvkem v obývacím pokoji je potom nově aplikace porcelánového obkladu na hlavní stěně, který je doplněný výraznou skříňkovou sestavou. Celá stěna byla navíc projektována v dostatečném předstihu, takže jsme mohli za obklad naplánovat umístění vodicích kanálů na kabely od hifi a televize. Prostor tak není zatížený nevzhlednými šňůrami a krabičkami, zásuvkové hnízdo je schováno uvnitř spodní nízké skříňky. Set-top box či satelitní zařízení je umístěno v prosklené skříňce. Zajímavým detailem jsou kryty radiátorů, efektní a zároveň ekonomické řešení pro nevzhledné tuctové radiátory. Kryty jsou navrženy přesně tak, aby vyhovovaly celkovému pojetí prostoru.

Kuchyňské světelné hrátky
Koncept kuchyňské linky kopíruje současné společenské požadavky na interiér. Ostrůvek s varným centrem plynule navazujícím na jídelní stůl nabízí otevřený pohled na dění v obývacím pokoji a jasně tak dává najevo, že příprava jídla není uzavřená činnost, ale společenský rituál. Design kuchyně je podobně jako u obývacího pokoje postaven na kombinaci přírodních materiálů: dýhovaný bělený dub a kamenná pracovní deska z přírodního Technistone v kombinaci s vysoce lesklým lakem zelené barvy. Protipólem šedé TV stěny se stal šedý obklad za kuchyňskou linkou, který byl záměrně volen jako drobný rastr rozbíjející „monotónnost“ lesklých lakovaných ploch.

Velmi důležitou součástí návrhu tohoto interiéru se stala hra se světlem. Jelikož je prostor orientován na jih, nebylo nutné volit silné osvětlení pro funkční nasvícení během dne, dostatek světla nad pracovní plochou kuchyně a varným centrem je potom samozřejmostí. Jako doplňková, takzvaná efektová, světla jsme využili LED osvětlení horních zavěšených skříněk, nasvětlení rampy nad jídelním stolem a nasvícení technologického sloupu – masivního kusu nábytku s lednicí, troubou, myčkou a mikrovlnkou. Tím jsme jednotlivým prvkům dodali lehkost, a proto v konečném důsledku nepůsobí tak hmotně.

Knihovna na půli cesty

Jediným ústupkem z původního návrhu bylo omezení bouracích prací mezi kuchyňským prostorem a obývacím pokojem. Při stavebním průzkumu se totiž ukázalo, že by bouráním mohla utrpět konstrukce domu a narušila by se jeho statika. Důsledkem bylo uplatnění pouze fragmentu předělové stěny, která je alespoň jako propojovací prvek použitá na obou stranách stávající zdi.

Materiál sedací soupravy je stejně jako další namáhané povrchy navržen tak, aby se dal lehce udržovat, prát nebo při poškození ekonomicky vyměnit. Jako velmi praktické nakonec investoři shledali užití vinylových podlah. Velice dobře se udržují, není třeba se bát poškození jako například u masivních podlahových krytin a jejich tepelný komfort je lepší než při laminátové podlaze. Nevýhodou a zároveň důležitým vstupním požadavkem u vinylových podlah je potom precizní zpracování podkladu podlahy – takzvané stěrkování.

V podobných projektech je vždy velmi důležité řemeslné zpracování a dotažení do posledního detailu – nejen jednotlivých nábytkových prvků, ale i podlah, maleb, přesné elektroinstalace, kamenických, vodoinstalatérských a obkladačských prací atd. Při rekonstrukci domu podle současných trendů je právě jednou z možností investovat do svého snu a najmout si profesionálního interiérového designéra. Oceníte u něj jak zpracování detailní projektové dokumentace, tak i následnou koordinaci a dozor při samotné realizaci.

TEXT, NÁVRHY a FOTO: Ing. Milan Vrbík, FINEZZA design

Článek byl uveřejněn v časopise HOME.

Reklama
Reklama

Komentovat