Zdroj: José Hevia

Tento neobvyklý byt se vám přizpůsobí, ať vás v životě postihnou jakékoliv rodinné změny! V čem spočívá jeho flexibilita?

21. 11. 2022
Diskuze (0)
Sdílet

Když si jen tak zběžně prohlédnete fotky projektu MG08, pravděpodobně budete překvapeni. Kuchyň vypadá, jako kdybyste se nacházeli na dně obkladačkami obloženého bazénu. Modrý žebřík tento pocit ještě umocňuje – to je jen několik nečekaných momentů zajímavé realizace. Rukopis BURR Studia se prostě nezapře. Podstata je však jinde.

Cílem architektů u projektu MG08 bylo vytvořit flexibilní obydlí, které je možné rozdělit na různé jednotky v závislosti od potřeb obyvatelů. Měl to být prostor, který se bude přizpůsobovat měnícím se potřebám a požadavkům majitelů, vzhledem k jejich věku a životním změnám tak, aby nemuseli řešit koupi nové nemovitosti a stěhování prakticky nikdy.

Přečtěte si také:
Spojením dvou bytů vytvořili originální prostor s dokonale promyšlenou kuchyní a luxusní šatnou

Mnohokrát do našich životů zasáhnou rodinné změny – počet rodinných příslušníků, sociálně-ekonomické podmínky, mobilita či zdravotní stav, které nás nutí hledat nové bydlení. Tento dům měl být schopen transformovat se a přizpůsobovat se zmíněným životním změnám.

Dva byty v jednom domě

Původní dům byl rozdělen na dvě části. Aby si jeho dnešní majitelé mohli dovolit jeho koupi, omezili svůj životní prostor a polovinu domu pronajímají jako samostatný obytný celek. Předěl mezi těmito dvěma byty je vytvořen akustickou ochrannou stěnou. Tuto stěnu je možné částečně nebo úplně zbourat a přidat tak plochu jednoho obydlí do druhého.

Chodba se schodištěm - Dům MG08 v Madridu

Spaní je v obou obytných celcích řešeno na vizuálně odděleném vyvýšeném místě, čímž se podařilo ušetřit cennou plochu. Zdroj: José Hevia

Byty se dají spojovat a opět rozdělit

Bydlení majitelů se tedy může vyvíjet paralelně s jejich ekonomickými možnostmi a potřebami. V konečném výsledku interiér vytvoří jeden celek, aby se následně mohl rozdělit na dvě nezávislé jednotky. To znamená, že umí plně reagovat na situaci, kdy do rodiny přibydou další členové, ale opět se změnit na dva samostatné celky, které mohou fungovat jako byt pro rodiče a byt pro dítě s rodinou, případně opět na pronajímání.

Knihovna a vstup na terasu - Dům MG08 v Madridu

Obě obytné jednotky mají venkovní terasu. Zdroj: José Hevia

Architekti promítli původní funkce stavby do materiálů

Projekt je umístěn v přízemí domu, které mělo různé průmyslové, komerční a sportovní využití. Architekti promítli vzpomínky na bývalé funkce do použitých materiálů. Stěna obložená žlutými obkladačkami odkazuje na bývalé šatny tělocvičny, beton zase na průmyslové využití přízemí domu.

Obývací pokoj s kuchyní - Dům MG08 v Madridu

Odpočinkovou zónu naleznete přímo v kuchyňské části. Zdroj: José Hevia

Výsledkem je zajímavý prostor, který působí syrovým, nedokončeným dojmem – speciálně takto vypadají prvky, které jsou určeny k odstranění, například dělicí stěna. Obě obytné jednotky mají venkovní terasu – tato část byla původně malou průmyslovou budovou zastřešenou sedlovou střechou, jejíž dřevěná konstrukce se zachovala.

Nadstandardní kuchyň se skříňkami až po strop

Kuchyňská linka je řešena jako nadstandardní, zaujme množstvím úložných prvků, které tvoří skříňky až po strop. Projekt kuchyně vznikl spoluprací architektů z BURR Studia se společností CUBRO, která se specializuje na výrobu kuchyní na míru.

Kuchyň - Dům MG08 v Madridu

Kuchyňská linka je řešena jako nadstandardní, zaujme množstvím úložných prvků, které tvoří skříňky až po strop. Zdroj: José Hevia

Spaní je v obou obytných celcích řešeno na vizuálně odděleném vyvýšeném místě, čímž se podařilo ušetřit cennou plochu.

Dům MG08

architektonický ateliér: BURR Studio (Taller de Casquería)
autoři: Elena Fuertes, Ramón Martínez, Álvaro Molins, Jorge Sobejano, Amanda Bouzada, Jesús Meseguer, Pablo Navas
kuchyň: BURR + CUBRO Design
lokalita: Madrid, Španělsko
realizace: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Maru Serrano, José Hevia

Kategorie: Design interiérů
Tagy: industriální styl keramicke obklady kuchynské linky moderní byty příčka v bytě Rozdělení zón
Sdílejte článek

Diskuze