Zcela neobvyklý byt! Odvážné kombinace vzorů, které nepůsobí chaoticky

03. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Má-li dostat novou podobu budova postavená v roce 1906, nebo její část, vyžaduje to šikovné řešení, cit a odvážné nápady. V podkrovních prostorách staré stavby vytvořili architekti nevšední interiér, který kombinuje mnoho vzorů a zajímavých detailů. Navzdory tomu nepůsobí kýčovitě, ale spíše inspirativně. Vychutnejte si jeho atmosféru.

Při každé rekonstrukci historické stavby je důležité, aby zůstaly zachovány její charakteristické prvky, ale zároveň aby sloužila moderním potřebám obyvatelů. Nalezení správné míry starého a nového je věcí diskuse, ale jednoznačně se odrazí na pohodlí majitelů či hostů. Podstatné je, aby minulost a současnost, respektive budoucnost, nebyly násilně postaveny vedle sebe, ale tak, aby mohly harmonicky koexistovat.

Vstup do rekonstruovaného starého podkroví domu

Po vstupu do rekonstruovaného starého podkroví vás okouzlí pozitivní energie, která vyplývá z umného dialogu mezi starým a novým Zdroj: Ivo Tavares Studio

Zachovali kamenické práce, nepravidelné kamenné zdivo, dřevěné trámy a sloupy střechy

Rekonstrukce historických staveb mají i v Portugalsku přísné stavební normy. Úkolem architektů z ateliéru BALA atelier bylo proměnit dodnes nízkou úroveň životních podmínek podkroví v moderní bydlení, a zároveň uchovat historické dědictví – zachovat prvky charakteristické pro architekturu z období vzniku stavby.

Kuchyň a jídelna

Uprostřed kuchyňského prostoru stojí velký pracovní pult a jídelní prostor s větší výškou stropu. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Příkladem jsou kamenické práce, nepravidelné kamenné zdivo, dřevěné trámy a sloupy střechy, které čištěním bytu od nánosů minulosti postupně odhalili. Staly se vzpomínkou na původní konstrukční systém. V celém interiéru zavedli přísný přístup se zvláštním zaměřením na detail. Jako primární materiál zvolili borovicové dřevo. Harmonizuje prostor a je kompatibilní s ostatními vybranými materiály, speciálně kamenem a mosazí.

Přečtěte si také:
Dominující barvy v kompletně zrekonstruovaném bytě navazují na dobovou estetiku
Vzorované stěny

Na příkladu tohoto interiéru vidíte, že je možné kombinovat i několik vzorů tak, aby vytvořily harmonizující celek a nepůsobily chaoticky či kýčovitě.  Zdroj: Ivo Tavares Studio

Otevřená dispozice, vyšší stropy

Kdybyste viděli prostor před rekonstrukcí, řekli byste si, že se tu určitě nedá nic rozumného vytvořit. O to překvapivější je výsledek. I tento prostor byl dělený na malé části, architekty při první prohlídce netěšily ani nízké stropy. Autoři proměny nazývají celý proces jako intuitivní. Výsledkem je otevřená dispozice s vyššími stropy, která využívá výhody z umístění pod střechou.

„Otevřeli jsme centrální část a vytvořili úplně novou funkční organizaci, která má lepší vizuální vztahy mezi různými částmi navzájem. Zvětšili jsme objem bytu, umožnili vstup přirozenému světlu a větrání,“ popisují nejdůležitější změny.

Barevná ložnice s trámy a závěsem

V podkrovních prostorách staré stavby vytvořili architekti nevšední interiér, který kombinuje mnoho vzorů a zajímavých detailů. Zdroj: Ivo Tavares Studio

Vzorové tapety a keramický obklad

Po vstupu do rekonstruovaného starého podkroví vás okouzlí pozitivní energie, která vyplývá z umného dialogu mezi starým a novým, z použití materiálů, ale i z odvážné kombinace vzorů na stěnách. Právě ty se dnes stávají hitem – speciálně vzorované tapety inspirované přírodou, jak je tomu i v tomto případě. Na příkladu tohoto interiéru vidíte, že je možné kombinovat i několik vzorů tak, aby vytvořily harmonizující celek a nepůsobily chaoticky či kýčovitě. 

Přečtěte si také:
Díky modré barvě získal byt jedinečnou dynamiku

Leštěná mosaz uprostřed, světelný tunel v koupelně

Nová dispozice podkroví poskytuje dynamický a flexibilní zážitek. Uprostřed kuchyňského prostoru stojí velký pracovní pult a jídelní prostor s větší výškou stropu. Díky přemístění koupelny dovnitř dispozice všechna okna slouží k prosvětlení obytných prostorů. Ani koupelna nezůstala bez přirozeného světla. Přivádí ho do ní světelný tunel se střešním oknem. Kromě dřeva v centrálním prostoru dominuje leštěná mosaz, v níž se odráží světlo a zrcadlí okolní prostory.

Prostor na spaní uzavírá opona

Neformální prostor ložnice s křeslem a stolkem, který nepřímo navazuje na ostatní prostory v bytě a pokračuje dveřmi na balkon, se od samotné spací části dá oddělit těžkou oponou. Zlatistý závěs tak odděluje postel a vytváří nerušené místo na spaní. Kromě vzorů jsou zajímavým detailem keramické dlaždice na místě starých kamen. Tmavé dlaždice jsou v koupelně, neméně zajímavá je kamenná povrchová deska kuchyňské linky. Nejen nábytek, ale i lampy, koberečky a rostliny byly pečlivě vybírány jako „rozšíření příběhu architektonického projektu“.

Přečtěte si také:
Neuvěřitelná proměna! Ze staré stáje nádherný dvoupodlažní byt

Byt v Almirante Reis

architektonické studio: BALA atelier

autoři: Mariana Póvoa, Sílvia Rocio, Pedro Pedroso 

lokalita: Avenida Almirante Reis, Lisabon, Portugalsko

realizace: 2020

plocha: 90 m2

Sabína Zavarská

Foto: Ivo Tavares Studio

Kategorie: Design interiérů
Tagy: barvy v interiéru byty dřevěné trámy kamenné zdivo podkrovi podkrovní byty
Sdílejte článek

Diskuze