Nové trendy v designu kuchyní mění chápání kuchyně jako prostoru pro přípravu jídla. Aktuální je pohled na kuchyň jako společenský prostor, který nemá jasné hranice ani jednoznačnou funkci, zřejmou na první pohled.
Industriální styl je hitem. Cihlové zdi, průmyslové lampy, kovové prvky, velkorysé pojetí prostoru. To vše podtrhne dojem, že právě svačíte ve velké tovární hale.
Moderní klasika. Kombinace lakovaných ploch a masivu stále táhne. Matný šedý lak umožňuje vyniknout dokonalé kresbě světlého dřeva.
Čisté hladké plochy rozbíjejí otevřené police, které kuchyni dodávají dojem zabydlenosti. Dřevěný pult odkazuje k aktuálnímu trendu přírodních materiálů.
Ostrovy a ostrůvky. Kuchyňské ostrovy na desítky způsobů − zřetelný trend ze zámoří, který se neustále vyvíjí. Mohou mít podobu klasických stolů, nebo bloků s úložnými prostory. Slouží jako pracovní deska, varná a mycí zóna…
Životní styl. Globální ekonomický a společenský vývoj vnáší do designu kuchyní nové požadavky, s nimiž se návrháři musejí vypořádat. Řešení kuchyňských zón pomocí konceptu Board je určené do malých městských bytů s prostorem otevřeným v duchu aktuálních trendů.
Minimalismus. Stále více výrobců volí absolutně hladký, ničím nerušený povrch kuchyňského nábytku. Madla a úchytky tak stále častěji nahrazují speciálně upravené, zkosené hrany zásuvek a další důmyslné systémy: Push to Open, elektrické otevírání…
Drobné detaily. Mnohdy až úsměvné zlepšováky, které ale potěší. Designéři se předhánějí v tom, kdo vymyslí pohodlnější, vychytralejší, šikovnější kuchyni. Výsledkem jsou nejrůznější vychytávky usnadňující všechny fáze procesu přípravy jídla od A do Z.
Absolutně skryté. Čistý design si žádá promyšlené úkryty na vše, co je potřeba mít rychle po ruce. V moderní kuchyni, oplývající nepřeberným množstvím spotřebičů a dalšího příslušenství, které vyžaduje připojení k síti, není nikdy dost zásuvek.
Ošklivé káčátko. Úžasnou proměnou z ošklivky v krásku prošla za poslední roky digestoř. Z funkční, mnohdy nepříliš vzhledné nutnosti se stala ozdoba kuchyně. Dnešní digestoře mohou vypadat jako překrásné lustry, tajuplná zrcadla či zvláštní organické výrůstky.
Svět aplikací. Snad každá činnost dnešního člověka už má své dvojče ve virtuálním světě. Chytrá trouba vám pomocí speciální aplikace vybere to správné menu, sepíše nákupní seznam, provede vás krok za krokem přípravou večeře a ještě se o recept podělí s vašimi přáteli na Facebooku.
Chytré technologie
Pro prcky i dlouhány. Asi už jste někdy plánovali kuchyni a přemýšleli nad všemi těmi ergonomickými pravidly. Například, jaká je správná výška pracovní plochy. S tím už si hlavu lámat nemusíte – pomocí jediného tlačítka si nastavíte právě takovou, jaká vám zrovna vyhovuje.
Na vaše přání. Nulová zóna či možnost regulace vlhkosti v ledničce už asi nikoho nepřekvapí. Je libo mrazák, nebo chladnička? Multiteplotní zónu (MTZ) s teplotami v rozmezí minus 26 až plus 8°C můžete využít jako obojí, včetně funkce rychlého zmrazení.
Všestranností ke zdraví. Trouba s jedinou funkcí už je dávno passé. Teď frčí trouby všeumělky – největším hitem je teď kombinace klasického pečení s párou. Takto připravené pokrmy jsou zdravější, šťavnatější, zároveň si však uchovají křupavou kůrčičku.
Absolutní flexibilita. To je hlavní motto dnešních indukčních desek – nezáleží na tvaru ani velikosti nádobí, uvaříte na nich v čemkoli. Chytrá technologie rozpozná okamžitě umístění i rozměry nádoby a směřuje teplo pouze tam, kde je skutečně potřeba.
TEXT: Dominika Záveská
FOTO: archiv firem
Souhlasím, že kuchyň i u nás doma funguje jako společenská místnost. Od doby kde jsme si udělali rekonstrukci bytu a koupili u oresky novou kuchyň, čímž se nám celý prostor ještě opticky zvětšil, máme kuchyň zafixovanou tak, že po dlouhém pracovním a školním dni se sejdeme u jídla a popovídáme jak bylo. Rozhodně si myslím, že takhle je to lepší, než když nám bylo v minulém režimu vtloukáno do hlavy, že velká kuchyň není potřeba, protože žena bude vařit jen z polotovarů…