Zpověď nejlepšího z nejlepších: Rozhovor s kuchařem roku Lukášem Čížkem
Lukáš Čížek je aktuálně nejlepší kuchař České republiky. Zvítězil totiž v soutěži Kuchař roku 2022–2023. Kromě toho je členem národního kulinářského týmu, je majitelem a šéfkuchařem restaurace Farma ve Vrchlabí a pořádá kurzy v rámci Gourmet Academy. Zavítali jsme k němu domů do Studence nedaleko Vrchlabí, kde žije se svou přítelkyní.
Bydlení
Kde momentálně bydlíte a s kým?
Mám menší byt hned vedle své vrchlabské restaurace Farma, kde většinou jen přespím, když máme s přítelkyní hodně práce. A jinak bydlíme ve Studenci ve velkém rodinném domě u přítelkyně.
Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?
Převážně teď trávím hodně času v práci a při dalších kuchařských aktivitách, jako je národní tým, kurzy a gastro akce. Takže když jsem doma, relax, pohoda, klid, pejsek, občas pěkný film a vínečko. Doma mám vše potřebné.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
Ano a pak hned vana ☺
Vyjmenujte věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Nože, pinzeta, talíře a kvalitní nádobí!
Vaření
Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?
Cibule, dobré koření, máslo a olivový olej.
Co jste naposledy uvařil?
Dýňovou polévku a krevety v tempuře.
Nejspíš se považujete za dobrého kuchaře, když jste vyhrál titul kuchaře roku 2022–2023. Je něco, co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Ano, vyhrál jsem naši nejprestižnější soutěž v ČR, jsem za to nesmírně rád a moc si toho vážím. Pořád je ale co zlepšovat a učit se. Uvařil bych na předkrm paštiku z foie gras. Hlavní chod hovězí svíčkovou Wellington a dezert třeba pomerančové crème brûlée.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Mám rád spousty hudebních žánrů jako rock, pop, rap a někdy vážnou hudbu.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Česká, francouzská a asijská.
Preference
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Mám rád klasiku české gastronomie, dobré steaky, ryby a polévky na všechny úpravy.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, kdo by byl?
Paul Bocuse.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Někdy jen klid a romantika ve dvou s přítelkyní a pak pěkná oslava nebo vaření u velkého stolu či grilu.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ano, na Vánoce.
Patří k jídlu neodmyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Dobrá domácí limonáda a pak samozřejmě víno napárované k pokrmu a také pivo ke kachně ☺.
Tipy
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?
Kuchyňský přístroj Thermomix.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Multifunkční trouba, co má sondu na pečení masa v celku a umí i páru.
Pečená vepřová panenka
s květákovým pyré, sezónní zeleninou, bramborovým gratinem a omáčkou z medvědího česneku
- 750 g vepřová panenka
- 0,1 l olivový olej
- 500 g brambory
- 250 g květák
- 100 g máslo
- 250 g smetana 33%
- 100 g šalotka
- 100 g mrkev
- 100 g chřest
- 100 g ředkvičky
- 200 g bílé víno
- 30 g medvědí česnek
- sůl, pepř
- kmín
- 3 ks vejce
Postup:
Maso očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce a okořeníme. Na rozpálené pánvi panenku z každé strany opečeme, přidáme máslo a dopečeme v předehřáté troubě cca 6 min. medium-rare.
Očištěný a nakrájený květák orestujeme na cibuli, přidáme bílé víno, sůl, pepř a vývar. Dusíme doměkka, poté vše rozmixujeme v hladké pyré, zjemníme smetanou a máslem.
Gratin
Očištěné a nakrájené brambory na plátky zalijeme smetanou, přidáme vejce, sůl, pepř a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 175 °C cca 55 min.
Zelenina
Očištěnou a nakrájenou zeleninu blanšírujeme a poté restujeme na olivovém oleji a dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
Omáčka
Orestujeme na olivovém oleji šalotku, přidáme nakrájený medvědí česnek, trochu vína, vývaru a lehce povaříme, ke konci smetanu a zahustíme jíškou – mixujeme v hladkou zelenou omáčku.
Redakčně zpracovala: Lucia Blažiová
Foto: DERECK HARD, www.dereckhard.com
Zdroj: časopis HOME