Lukáš Čížek
Zdroj: DERECK HARD

Zpověď nejlepšího z nejlepších: Rozhovor s kuchařem roku Lukášem Čížkem

16. 08. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Lukáš Čížek je aktuálně nejlepší kuchař České republiky. Zvítězil totiž v soutěži Kuchař roku 2022–2023. Kromě toho je členem národního kulinářského týmu, je majitelem a šéfkuchařem restaurace Farma ve Vrchlabí a pořádá kurzy v rámci Gourmet Academy. Zavítali jsme k němu domů do Studence nedaleko Vrchlabí, kde žije se svou přítelkyní.

Bydlení

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Mám menší byt hned vedle své vrchlabské restaurace Farma, kde většinou jen přespím, když máme s přítelkyní hodně práce. A jinak bydlíme ve Studenci ve velkém rodinném domě u přítelkyně.

Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?

Převážně teď trávím hodně času v práci a při dalších kuchařských aktivitách, jako je národní tým, kurzy a gastro akce. Takže když jsem doma, relax, pohoda, klid, pejsek, občas pěkný film a vínečko. Doma mám vše potřebné.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Ano a pak hned vana

Vyjmenujte věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Nože, pinzeta, talíře a kvalitní nádobí!

Příprava jídla

Bez kvalitního nádobí a náčiní se Lukáš samozřejmě ve své kuchyni neobejde. Zdroj: DERECK HARD

Vaření

Jaká ingredience vám nikdy nesmí chybět v lednici nebo ve spíži?

Cibule, dobré koření, máslo a olivový olej.

Co jste naposledy uvařil?

Dýňovou polévku a krevety v tempuře.

Přečtěte si také:
Tipy od profesionálů, jak si zorganizovat kuchyni jako šéfkuchař

Nejspíš se považujete za dobrého kuchaře, když jste vyhrál titul kuchaře roku 2022–2023. Je něco, co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Ano, vyhrál jsem naši nejprestižnější soutěž v ČR, jsem za to nesmírně rád a moc si toho vážím. Pořád je ale co zlepšovat a učit se. Uvařil bych na předkrm paštiku z foie gras. Hlavní chod hovězí svíčkovou Wellington a dezert třeba pomerančové crème brûlée.

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?

Mám rád spousty hudebních žánrů jako rock, pop, rap a někdy vážnou hudbu.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Česká, francouzská a asijská.

Jahody na stole

Během jara a léta nesmí u Lukáše chybět na stole čerstvé ovoce. Zdroj: DERECK HARD

Preference

Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Mám rád klasiku české gastronomie, dobré steaky, ryby a polévky na všechny úpravy.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, kdo by byl?

Paul Bocuse.

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Někdy jen klid a romantika ve dvou s přítelkyní a pak pěkná oslava nebo vaření u velkého stolu či grilu.

Pes na polštáři

V domácnosti spolu s Lukášem a jeho přítelkyní žije i jejich pejsek Eddie, kterého označují za své „miminko“. Zdroj: DERECK HARD

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

Ano, na Vánoce.

Patří k jídlu neodmyslitelně i pití? Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

Dobrá domácí limonáda a pak samozřejmě víno napárované k pokrmu a také pivo ke kachně ☺.

Přečtěte si také:
Peče celá země: Na slovíčko v kuchyni s cukrářem Josefem Maršálkem

Tipy

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?

Kuchyňský přístroj Thermomix.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Multifunkční trouba, co má sondu na pečení masa v celku a umí i páru.

Pečená vepřová panenka

s květákovým pyré, sezónní zeleninou, bramborovým gratinem a omáčkou z medvědího česneku

Pečená vepřová panenka

Pečená vepřová panenka podle Lukáše Čížka. Zdroj: DERECK HARD

  • 750 g vepřová panenka
  • 0,1 l olivový olej
  • 500 g brambory
  • 250 g květák
  • 100 g máslo
  • 250 g smetana 33%
  • 100 g šalotka
  • 100 g mrkev
  • 100 g chřest
  • 100 g ředkvičky
  • 200 g bílé víno
  • 30 g medvědí česnek
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 ks vejce

Postup:

Maso očistíme, nakrájíme na jednotlivé porce a okořeníme. Na rozpálené pánvi panenku z každé strany opečeme, přidáme máslo a dopečeme v předehřáté troubě cca 6 min. medium-rare.

Očištěný a nakrájený květák orestujeme na cibuli, přidáme bílé víno, sůl, pepř a vývar. Dusíme doměkka, poté vše rozmixujeme v hladké pyré, zjemníme smetanou a máslem.

Gratin

Očištěné a nakrájené brambory na plátky zalijeme smetanou, přidáme vejce, sůl, pepř a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 175 °C cca 55 min.

Zelenina

Očištěnou a nakrájenou zeleninu blanšírujeme a poté restujeme na olivovém oleji a dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

Omáčka

Orestujeme na olivovém oleji šalotku, přidáme nakrájený medvědí česnek, trochu vína, vývaru a lehce povaříme, ke konci smetanu a zahustíme jíškou – mixujeme v hladkou zelenou omáčku.

Redakčně zpracovala: Lucia Blažiová 
Foto: DERECK HARD, www.dereckhard.com
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: recept Recepty z vepřového masa rozhovor vareni
Sdílejte článek

Diskuze