Rozhovor: V kuchyni se šéfkuchařem Filipem Sajlerem. Nikdy mu nesmí chybět potřebné ingredience
Na další návštěvu v rámci seriálu Kuchyň dělá člověka jsme vyrazili pár kilometrů na východ od Prahy za Filipem Sajlerem.
Filip je člověk, který opravdu žije jídlem a vším okolo něj! Mnoho let byl polovinou kuchařské moderátorské dvojice oblíbeného pořadu Kluci v akci, stojí za velkými gastro projekty Perfect Canteen & Perfect Catering a nedávno k nim přibyl další projekt Cibule Bistro.
Aby toho nebylo málo, tak posbíral mnoho úspěchů na mezinárodních kuchařských soutěžích, byl členem Národního kuchařského týmu a vařil pro světové hvězdy jako Madonnu nebo Davida Bowieho! Ve volném čase se věnuje rodině, sportu a také motorsportu, kde dosáhl velmi povedených výsledků, konkrétně v závodech do vrchu.
Kde momentálně bydlíte a s kým?
U nás, v ráji, na vsi, v domě mé ženy, s dcerami a zvířaty.
Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?
S kocourem Garfieldem a psem Georgem, našimi sršni, mravenci a šneky naší Stellinky.
Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?
Domov!
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?
Stoprocentně. Jídlo je radost a domov.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Ani nevím, ale je naše a krásná.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Nože, to je základ, Mauviel nádobí – to je prostě sen, pinzeta.
Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?
Máslo – bez toho to nejde, Cibule Bistro Vývar – bez toho neuvaříš, víno, pasta, rýže, vejce, špek, dvojitý protlak, mnoho různých hořčic, olivový olej, sůl a pepř.
Co jste naposledy uvařil?
Pho, když jste přijeli na focení, pasta carbonara bude další. Minulý víkend bylo grilování – to je rituál – a byl steak US Prime, krevety, chřest. To je nejvíc!
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Tak už to po těch letech docela ovládám a hlavně mě to čím dál tím víc baví! Svíčková je vždycky super, humr je taky hezký, teď letí pho, ale asi nejvíc u nás pro návštěvy letí plody moře a ryby, takže klasicky ceviche a tartar, sashimi, pasta s bisque, ryba v soli a pralinky. Jak říká můj soused Marek, nejlepší plody moře jsou u nás na vsi.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Hudba jo a my máme DJ STELLA, takže bych jí to nechal…
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Thajská, malajská, italská, francouzská.
Preferujete sladké, nebo slané?
To je těžké, musím si vybrat?
Hranolky, nebo salát?
Hranolky a Caesar salát.
Kávu, nebo čaj?
Kávu a Kusmi Tea Vladimir.
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:
Nelson Mandela, Karel Gott, David Beckham.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Když to dělá náš Perfect Catering, tak jsem za velkou hostinu, a doma v kruhu přátel.
Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?
Ano, příborový set z vajíčka Christofle MOOD.
K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?
Champagne a vodu z alpských ledovců.
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?
Pepř v soli a našel jsem zase crêpes Suzette.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Nic. To je kuchyně snů!
Recept na pho podle Filipa Sajlera
PHO Cibule Bistro 4 porce:
2 l Cibule Bistro PHO vývar
240 g rýžové nudle 5 mm
320 g hovězí váleček
4 ks badyán celý
4 ks skořice
8 ks kardamom zelený celý
½ čl koriandrová semínka
Na servis:
1 ks feferonka
20 g koriandr
10 g thajská bazalka
40 g smažená cibulka
80 g sójové výhonky
40 g červená cibule
40 g jarní cibulka a opražený černý sezam
40 g konfitovaný česnek
2 ks limeta
Podle chuti:
sójová omáčka Kikkoman
rybí omáčka
Postup:
- 500 ml Cibule Bistro PHO vývaru zahřejeme v rendlíku, přidáme koření a poté očištěné hovězí maso svázané do válečku.
- Vaříme na nízkou teplotu, dokud není maso měkké, nebo ho můžeme opéct.
- Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Rýžové nudle zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát, poté scedíme.
- Vývar z masa přecedíme přes jemné sítko, přidáme zbylý vývar a přivedeme k varu.
Do talíře vkládáme jednotlivé komponenty a zalijeme horkým vývarem:
- vařené rýžové nudle
- plátky hovězího masa
- na jemné klínky krájenou červenou cibuli
- na kolečka nakrájenou feferonku a jarní cibulku
- sójové výhonky, smaženou cibulku a konfitovaný česnek
- na závěr doplníme o koriandr, čerstvou bazalku a půl limetky
Podle chuti můžeme zakápnout rybí a sójovou omáčkou.
FOTOGALERIE
Odpovědná redaktorka: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard