V kuchyni s fotografem, který víc ohřívá než vaří aneb pohled do života Tomáše Třeštíka
Fotograf Tomáš Třeštík většinu času bydlí v Praze na Letné, kvůli rozhovoru jsme ho navštívili na Vyžlovce, v domku, který tu před pár lety s rodinou postavil vedle svých rodičů a sestry. Byla to velmi inspirativní (a zábavná) návštěva a vy se můžete podívat, jak to u něj vypadá, jak stoluje a co sobě a svým dětem vařívá – nebo jak on sám říká, ohřívá.
Kuchyň není srdcovka
Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?
Domek uprostřed velké zahrady s výhledem do lesa, kompromis mezi hodně okny a hodně stěnami, abych měl kam věšet fotky svých kolegů fotografů.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu?
V pravém slova smyslu asi ne, nejsem úplně „vařící“ typ, ale tady na Vyžlovce to tak vlastně je. Kuchyně je organicky propojená s obývací částí, kde trávíme nejvíce času.
Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?
Že je čistá, jednoduchá, mám zde jen spotřebiče, které fakt potřebuju a umím používat.
Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.
Mikrovlnka, rychlovarná konvice a ostrý nůž. Jsem marnej, já vím…
Polystyren s máslem
Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?
Červená omáčka na těstoviny.
Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?
Považuju se za průměrného ohřívače. Za rohem tu máme skvělou pizzerii – když je potřeba udělat parádu, rozdám jídelní lístky a zaběhnu tam pro to. To je sázka na jistotu.
Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?
Většinou mi běží na iPadu nějaký podcast na YouTube o historii, focení, autech, hodinkách nebo teniskách.
Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?
Já nejsem moc vybíravej, vlastně nevím o ničem, co bych vysloveně nejedl nebo neměl rád. Moje partnerka Eva se směje, že kdyby mi na kus polystyrenu namazala máslo a dala tam sýr nebo salám, asi bych si toho ani nevšiml. Pravděpodobně nevšiml, ale mám rád i italskou kuchyni, japonskou, thajskou…
Máte oblíbený nějaký originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?
Umím dost dobře párky, už mi tolik nepraskaj. A těstoviny s červenou omáčkou, to děti milujou. Ale recept je mé tajemství, to si vezmu do hrobu.
Jídlo raději v soukromí
Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, kdo by to byl?
Když nepočítám rodinu, se kterou jsem nejradši, tak aktuálně asi výtvarník Daniel Arsham. Nebo Kaws. Nebo fotograf Richard Avedon. Ale s tím už to asi neklapne.
Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?
Komornější. Já vlastně nerad jím před moc lidmi…
Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste objevil v poslední době?
Nedávno jsem pořídil horkovzdušnou fritézu. Dělám v ní dětem hranolky a tváří se, že dobrý. A zjistil jsem, že v toustovači SMEG jdou ohřívat i takové ty koupené vafle. To mají děti taky rády.
Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?
Pár dalších obrazů a fotek na stěně…
Fotogalerie
Redakčně zpracovala: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard, dereckhard.com
Zdroj: časopis HOME