Tyto potraviny byste rozhodně nikdy neměli ohřívat v mikrovlnné troubě, mohou vám uškodit!
Zdroj: istock.com

Tyto potraviny byste rozhodně nikdy neměli ohřívat v mikrovlnné troubě, mohou vám uškodit!

14. 11. 2022
Diskuze (2)
Sdílet

Mikrovlnka je určitě šikovný pomocník, ale není vhodné používat ji vždy a na všechno. Máte-li čas, určitě dejte přednost klasickému vaření či ohřívání. Mikrovlnka je sice užitečná, pohodlná a téměř vždy rychlejší možnost, ale má i svá negativa. Víte, které potraviny byste v ní nikdy neměli ohřívat či upravovat?

Chilli papričky

Ačkoliv milovníci chilli nedají na pálivou chuť těchto papriček dopustit, v mikrovlnce dobrotu nedělá. Ohřívání pálivých paprik v mikrovlnné troubě by vás ve skutečnosti mohlo i zranit. Kapsaicin, aktivní sloučenina, která odpovídá za ostrou chuť paprik, při kontaktu vytváří pocit pálení. Papriky s vysokým obsahem této látky mohou při ohřívání v mikrovlnné troubě doslova vybuchnout. I když neprasknou, mohou být nebezpečné. Z papriček se uvolní kapsaicin a výpary z ohřívání mohou způsobit pálení očí a krku.

Přečtěte si také:
Vypěstovat si vlastní chilli papričky není v domácích podmínkách složité

Mateřské mléko

Mateřství je náročné, není divu, že maminky oceňují každý způsob, jak si mohou péči o dítě usnadnit. Pro mnohé je dobrým trikem odsát, zmrazit mateřské mléko, a když je ho třeba, jen ho vytáhnou z mrazáku a nechají rozmrazit a ohřát v mikrovlnce. Tento postup však představuje pro dítě nebezpečí. Jaké a proč?

Studie dokazují, že mléko se v mikrovlnce ohřívá nerovnoměrně, což znamená, že některé oblasti budou příliš horké a schopné popálit citlivý jazyk a hltan dítěte, zatímco jiné studené. Použijte bezpečné způsoby ohřevu mléka, jako je pouštění horké vody z vodovodu na láhev nebo láhev vložte do vody ohřáté v hrnci na sporáku.

Zpracované maso

Dát ohřát zpracované maso do mikrovlnky je jednoznačně nevhodné. Studie potvrdily, že úprava zpracovaných jídel z masa (párky, klobásky, paštiky, salámy) v mikrovlnné troubě vede k vyšší tvorbě nebezpečných produktů oxidace cholesterolu, v porovnaní s jinými metodami vaření. Tyto produkty se podepisují pod rozvoj aterosklerózy a koronární choroby srdce. Zpracované maso je už i tak pořádně prošpikované konzervačními látkami, nač tedy zvyšovat riziko úpravou v mikrovlnce.

Uzeniny v mikrovlnce

Zdroj: istock.com

Ryby

Ohřívání ryb v mikrovlnce není sice ničím, z čeho byste vážně onemocněli, ale… Ryba je choulostivá potravina s jemnou strukturou – použití mikrovlnné trouby ji vysuší. Mnohem lepší je ohřát rybu na pánvi či v troubě, neztratí tak jemnou texturu a šťavnatost. Nebo si ji vychutnejte za studena, samozřejmě pokud byla předem tepelně zpracovaná.

Hrozny

Kdo by ohříval hrozny v mikrovlnce? Jistěže, není to obvyklé, ale existují recepty na přípravu pečených hroznů a červeného vína z mikrovlnky. Ať hrozny potřebujete ohřát na cokoliv, vždy je bezpečnější upéct je v troubě. S pokusem udělat to v mikrovlnce byste nedosáhli téhož efektu, a co je horší, mohl by vzniknout požár.

Bobule hroznů nakrájené na poloviny vložené do mikrovlnné trouby totiž fungují jako anténa a hrozí riziko jiskření až vzplanutí. Toto riziko se týká i jiných potravin podobné velikosti kulovitého tvaru včetně ostružin, angreštu (nemusí být ani překrojené) nebo křepelčích vajec.

Žena stojící při otevřené mikrovlnce

Zdroj: istock.com

Omáčka na těstoviny na bázi rajčat

Rajčata obsahují velké množství vody, a když z nich uděláme omáčku, dostaneme vlastně kombinaci vody s nízkou viskozitou (snadno teče) a vláknitých kousků rajčat s vyšší viskozitou (hustá struktura omáčky).

Vláknité kousky při ohřevu zvětšují hustotu a nutí tekutinu, která se mění v páru, aby si našla cestu ven. Výsledkem je omáčka na všech stěnách mikrovlnky.

Přečtěte si také:
Jak si můžete upéci dokonalou pizzu s křupavým základem

Mražené maso

Kolikrát se vám stalo, že jste zapomněli vytáhnout z mrazáku maso, které potřebujete na oběd nebo večeři? Určitě i vás napadlo rychlé řešení – rozmrazit maso v mikrovlnce. Je to sice rychlý postup, ale ne moc spolehlivý. Proč? Rozmrazování v mikrovlnné troubě často způsobí, že se některé části masa začnou vařit, zatímco jiné zůstanou zmražené. A nejde jen o to, ale i o nebezpečný růst bakterií.

Když se maso rozmrazuje postupně v ledničce, nízká teplota zpomaluje růst bakterií v něm a na jeho povrchu. V mikrovlnné troubě však může teplota masa vzrůst až do bodu, kdy se růst bakterií znásobí. Chcete-li navzdory těmto faktům použít mikrovlnnou troubu, maso okamžitě po rozmrazení tepelně upravte a mikrovlnku vyčistěte.

Brokolice

Brokolice patří mezi druhy zeleniny, které mnozí automaticky ohřívají v mikrovlnce. Tušíte však, kolik z nutriční hodnoty si při tomto procesu zachová? Příprava brokolice v mikrovlnné troubě ji připraví o 97 % flavonoidů, cenných sloučenin, které mají protizánětlivé vlastnosti. To je o třetinu větší poškození než při vaření.

Celá vejce natvrdo

Nikdy se nesnažte ohřívat celá uvařená vejce v mikrovlnce, nebo je tam dokonce rovnou vařit. Výsledky mohou být vskutku nešťastné – vajíčka snadno explodují, a i když ne, žloutky jsou mnohem teplejší než voda, do které vajíčka uložíte.

Sendvič se šunkou a sýrem v mikrovlnce

Zdroj: istock.com

Chléb

Chléb upravený v mikrovlnné troubě sice nepředstavuje žádnou hrozbu pro zdraví a bezpečnost, ale chuť, která vás čeká, nepotěší. Přeměna jeho konzistence souvisí s cukrem. Škrob v mouce obsahuje molekuly cukru, které se roztopí a při zahřátí změknou. Bohužel jen co se chléb opět ochladí, molekuly cukru rekrystalizují. Výsledkem je tvrdý a suchý kousek chleba s gumovitou strukturou.

Syrová kapusta a jiná listová zelenina

Ohřívání uvařené zeleniny v mikrovlnce by nemělo způsobit problém. Pokud se v ní ale pokusíte připravit jídla ze syrové listové zeleniny, výsledkem mohou být jiskry. Syrová listová zelenina má všeobecně vysoký obsah minerálů – železo, hořčík a selen. A to jsou stejné minerály, jaké se nacházejí v kovech.

Tak, jak se v mikrovlnné troubě vznítí zapomenutá vidlička na talíři, může po jisté době zareagovat i listová zelenina.

Přečtěte si také:
Nevylévejte vodu, ve které jste vařili brambory! Má své využití v zahradě

Mražené bobulové ovoce

Jak jsme uvedli výše, kulovité potraviny o velikosti hroznů, které obsahují mnoho vody, představují v mikrovlnné troubě nebezpečí požáru. Ohřívání bobulových plodů v mikrovlnce navíc ničí antioxidanty v nich.

Muž koukající do mikrovlnky na připálenou pizzu

Zdroj: istock.com

V mikrovlnce rozhodně neohřívejte ani potraviny, které jste v ní už jednou ohřívali.

Sabína Zavarská
Zdroj: mashed.com
Foto: istock.com

Kategorie: Spotřebiče
Tagy: chilli papričky listová zelenina mikrovlnné trouby těstoviny
Sdílejte článek

Diskuze

  • Autor článku vlastně vyjmenoval skoro vše. Takže mikrovlnku vůbec nepoužívat !
    Něco tak hloupého jsem již dlouho nečetl.

    Jaromír Šrámek
  • Autor článku má pravdu mikrovlnka je škodlivá dopručuji nepoužívat v některých státech je zakázaná a ma velkou spotřebu energie, komu není rady tomu není pomoci

    Josef