Dům jako ze stavebnice: Kamenný kvádr a dřevěná chalupa se sedlovou střechou

Dvojitý dům italských architektů Gerda Bergmeistera, Michaely Wolf stojící v italské Varně působí jako ze stavebnice.
Reklama
Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Ze strany cesty vypadá absolutně skromně – je vidět jen jednu stěnu obalenou do dřeva i se střechou s jedním oknem a dvěma střešními světlíky. Stačí však, když poodejdete trochu dále a najednou uvidíte mohutnou stavbu, která se skládá ze dvou částí. Je to dům, zahrnující dva byty pro sestry.

Reklama

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Kamenný kvádr a dřevěná chalupa se sedlovou střechou v jednom

Základem dvojitého domu je kvádr s kamenným obložením. Na tomto základním objemu stojí do tmavého dřeva zahalená asymetrická část se sedlovou střechou. Část střechy, která působí jako šikmá, je vlastně jen oplocení terasy plné zeleně, která vznikla na základním domě. Vrchní „dřevěný“ dům vytváří příjemné zastřešení přízemí, krytou terasu s posezením a čtvercovým okénkem, prostřednictvím něhož vniká světlo i do této zastíněné části.

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Paralelní půdorys pro oba byty

„Sedlová střecha a střešní okna byly hlavními tématy designu. Inspiraci jsme čerpali z přírodního a architektonického prostředí. Do svého návrhu jsme abstraktně přenesli a novým způsobem interpretovali horské vrcholy a tradiční farmy, které charakterizují tuto oblast. Pro dva byty pod jednou střechou jsme navrhli paralelní půdorys. Dva různé byty naplánované pro dvě sestry jsou vymyšleny tak, aby umožnily přírodě a okolí vstoupit do interiéru. Všechna okna byla umístěna podle výhledů, které nabízejí,“ vysvětlují architekti ve své správě. Lodžie jsou osazeny hluboko do objemu budovy, čímž jsou chráněny nejen před nepřízní počasí, ale i před nechtěnými pohledy.

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Jednoduché zařízení zvýrazňuje hlavní záměr

Nepravidelná hra dvou hmot vytváří zajímavé geometrické útvary jak na fasádě, tak i v interiéru. Pod sedlovou střechou dřevem obložené části domu se nachází prostorná kuchyň s jídelním koutem jednoho z bytů, která je řešena minimalisticky – černé zabudované spotřebiče a úložné prostory doplňuje stříbrný ostrůvek pracovního pultu s dřezem a varnou deskou. Dřevem obložená je nejen podlaha, ale i střecha zevnitř. Zelenavá rohová lavice se stolem stejné barvy jsou umístěny v rohu u okna. Atmosféru s jemným nádechem industrializmu doplňují dnes oblíbená tmavá kovová svítidla visící na červených kabelech. Na protilehlé straně se nachází jednoduché schodiště. Část přízemí domu je vyčleněná pro parkování aut.

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Budova skvěle komunikuje se svým okolím: do designu je umně zabudovaná stará kamenná stěna. Dualita je ztvárněná i v interiéru.

Dvojitý dům v kostce

Architektonický ateliér: bergmeisterwolf architekten

Architekti: Gerd Bergmeister, Michaela Wolf

Spolupráce: Marina Gousia, Anna Grandi

Lokalita: Varna, Itálie

Celková zastavěná plocha: 456 m²

Rok realizace: 2014

Sabína Zavarská
Foto: Leonhard Angerer, Lukas Schaller

Reklama
Reklama

Komentovat