I v krásném přírodním prostředí může vyrůst velký dům, který v něm bude působit harmonicky

Prostorný dům nemusí znamenat zároveň i pěst na oko v přírodě, uzavřený pozemek, a také nemusí být nepřítelem pěkného prostředí. I v krásném přírodním prostředí může vyrůst velký dům, který v něm bude působit harmonicky, a s terénem tvořit soulad.
Reklama

Pokud k tomu ještě přibudou části domu vytažené do výšky, stojící na pilířích, vzniknou tak skvělé stíněné prostory na relax, uskladnění dřeva či jiné účely domácích.

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Speciální dům na speciálním místě

Takový dům, který vznikl jako kombinace několika geometrických útvarů zvýrazněných odlišnou fasádou a zejména zapasovaných do terénu, vyšel z architektonického studia Pe+Br+Re arquitectos a stojí v Chile. Pozemek a jeho okolí umožnily architektem kombinovat výhody úžasného výhledu a energetické úspornosti stavby díky dostatku slunečního záření. Samozřejmě, také museli brát na vědomí intenzivní deště a vítr, které zde bydlí v zimním období.

RD Catalina Crescent © Douglas Frost
Přečtěte si také:

Variabilní letní dům: Skleněné stěny se dají zcela otevřít!

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Zapasovaný do terénu

Nejen že architekti plně akceptovali terén pozemku a jeho okolí, ale dokonce on sám jim nabízel zajímavé řešení. Strmý svah směrem k jezeru vymezil prostor pro vyhlídkovou terasu, ale to není všechno. Terén prakticky definoval tři úrovně budoucího domu, které zase daly podnět pro logické řešení dispozice. Hlavní obytné prostory a ložnice směřují na východ, pracovní prostory a ostatní prostory na západ.

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Co podlaží, to účel

V suterénu domu se nachází dílna a kanceláře, přízemí patří společenskému prostoru jídelny s obývákem, z níž je možné vyjít na dvě prostorné terasy, přičemž každá je orientována jiným směrem. K prostoru náleží i kuchyně, ta je však částečně separovaná. V centrálním prostoru přibližně uprostřed domu se nachází schodiště, kterým lze vyjít na patro, ale také sejít do suterénu.

Na úrovni přízemí se nacházejí také dvě krytá parkovací stání a vedle vchodu do hlavní části domu se nachází také samostatný vchod do hostitelské ložnice, ke které patří také samostatné hygienické zázemí.

Druhé nadzemní podlaží obsahuje tři samostatné ložnice orientované k jezeru, oproti kterým se nachází hygienické zázemí a samostatný apartmán s manželskou ložnicí, velkou koupelnou, šatnou a pracovním koutem.

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Interiér s charismatem

Interiér působí mnohem útulnější, než bychom si podle geometrického exteriéru mohli myslet. Je hrou s historickými prvky a doplňky v tomto stylu, které jsou barevně odlišeny. Například namalované svěží tyrkysovou barvou (radiátor v ložnici, skříň v kuchyni), jinde například tmavě modrou tak, aby měly patinu věku (dveře u schodů, které jsou navíc zajímavě řešeny posuvným systémem). Pocit domova dodává i pec mezi kuchyní a jídelní částí.

Novostavba respektuje charakter lokality i okolní zástavby. Ustupující horní podlaží umožnilo také funkční členění vnitřního prostoru na společenskou a odpočinkovou zónu, které ideálně vyhovovalo čtyřčlenné rodině. Foto LUCERN
Přečtěte si také:

Mysleli na budoucnost! Pasivní dřevostavba s minimálními náklady na provoz

Foto: Sebastián Bruna

Foto: Sebastián Bruna

Foto: Nico Saieh

Foto: Nico Saieh

Wulf House v kostce

Architektonické studio: Pe+Br+Re arquitectos
Lokalita: Quilanto, Frutillar, Los Lagos; Chile
Plocha: 388 m2
Rok realizace: 2016
Spolupracovníci: Francisca Gutiérrez, María Paz Palacios
Interiérový design: Alejandra Wulf

Text: Sabína Zavarská
Foto: Nico Saieh, Sebastián Bruna

Reklama

Komentovat