I šikmá střecha může vypadat jako rovná. Trochu jiný bungalov, než na jaké jsme zvyklí

30. 04. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Na pohled malebné místo na bydlení s nádhernou starou jedlí uprostřed mělo jeden háček – stavbu nebylo možné rekonstruovat, protože nevyhovovala požadavkům současného majitele ani počtem místností, ani strukturou. Dnes na jejím místě stojí rodinný dům ve tvaru písmene L, připomínající bungalov.

Základním cílem architektů z ateliéru Plasma Studio bylo na místě nepoužitelné stavby vytvořit rodinný dům, který by nezasahoval rušivě do okolní přírody a který by zároveň poskytoval potřebné pohodlí.

Prosklená část domu

Vnitřní řešení je rozčleněno podle funkcí. V severní části našla místo denní zóna, k níž ze strany zahrady přiléhají velkorysé kryté terasy. Zdroj: Michael Pezzei

Architekti ho umístili rovnoběžně s malou přístupovou cestou, čímž vznikla ohraničená plocha předzahrádky. Mysleli i do budoucnosti – bylo-li by třeba dům později zvětšit, prostě se na jihu dostaví další část.

Přečtěte si také:
Prefabrikovaný dům s historickým kouzlem a vtipnými detaily
rodinny dum

V noční části – v rameni, které je možné v budoucnosti jednoduše prodloužit – našly místo dvě ložnice s hygienickým zázemím, ze kterých se dá vyjít na spojený balkón s výhledem do zahrady na krásnou starou jedli. Zdroj: Michael Pezzei

Šikmá střecha byla povinná, ale vidět ji lze jen z některých pohledů

Typologie šikmé střechy vyplynula z místních stavebních směrnic. Avšak architekti ji formovali tak, že není na první pohled patrná. Všimnete si jí jen, pokud jste ve stejné výšce, v jaké stojí dům. Jinak z ní vidíte jen část, nebo ani tu ne. Z několika pohledů vzniká zajímavý optický klam, ale ještě interesantnější místa najdete v interiéru. Stavba je podsklepená. 

Interiéru dominuje modřínové a borovicové dřevo.

Interiéru dominuje modřínové a borovicové dřevo. Zdroj: Michael Pezzei

V denní zóně je světlo během celého dne

Vnitřní řešení je rozčleněno podle funkcí. V severní části našla místo denní zóna, k níž ze strany zahrady přiléhají velkorysé kryté terasy. Všechno se točí kolem krbu, který byl umístěn mezi kuchyní a obývací částí. Polohu kuchyně architekti zvolili tak, aby mohli majitelé využít ranní slunce. Přes obývací pokoj zase do prostoru svítí slunce odpoledne a večer.

Jídelna s výhledem

Jídelna. Zdroj: Michael Pezzei

Denní zóna se od noční odlišuje i jiným prvkem: má téměř dvojnásobnou výšku. Nad částí denní zóny je galerie s ložnicí a studiem. V noční části – v rameni, které je možné v budoucnosti jednoduše prodloužit – našly místo dvě ložnice s hygienickým zázemím, ze kterých se dá vyjít na spojený balkón s výhledem do zahrady na krásnou starou jedli.

Přečtěte si také:
Proměnou starého bungalovu získala rodina plnohodnotný rodinný dům

Z materiálů vyhrálo tmavé dřevo a pozinkovaná ocel

Jaké materiály autoři projektu použili? Tak jako v případě mnoha jiných moderních staveb se architekti z Plasma Studio zaměřili na velmi zúženou paletu materiálů. Západní a východní fasáda jsou obloženy svislými tmavými, hrubými deskami. Oblékli do nich i šikmou střechu. Doplňkové prvky na východní a západní straně (jako například stříška a balkón) jsou vyrobeny z pozinkované a černé oceli. Interiéru dominuje modřínové a borovicové dřevo. Kontrasty vnášejí tmavé odstíny šedé.

Bungalov z ulice

Typologie šikmé střechy vyplynula z místních stavebních směrnic. Avšak architekti ji formovali tak, že není na první pohled patrná. Zdroj: Michael Pezzei

Z hlediska energetických úspor je rodinný dům stavbou patřící do kategorie „Klimahaus A“, tedy budovou s ​​téměř nulovou spotřebou energie. Je vybaven geotermálním systémem a řízeným větráním.

Přečtěte si také:
Snaha o zachování starých stromů na pozemku vyústila do nepravidelného tvaru domu

Dům L

architektonický ateliér: Plasma Studio

autoři: Micol Fronza, Peter Pichler

lokalita: St. Martin, Gsies, Itálie

realizace: 2018

plocha: 218 m²

Sabína Zavarská

Foto: Michael Pezzei

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: bungalovy dřevěná fasáda geometrické tvary prosklené plochy rodinne domy terasy
Sdílejte článek

Diskuze