Kalifornská plážová vila s evropskými manýry

Zadání majitele plážové vily v kalifornské Santa Monice znělo: vytvořit interiér v plážovém stylu, který by se však neomezoval jen na sbírku mušlí a mořských koníků. Záměrem designéra Marka Cutlera tak bylo nenásilně tu skloubit pobřežní plážový styl, nadčasovou kvalitu a dosáhnout určité lehkosti bytí, navíc maximálně využít působivou atmosféru pobřeží.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Majestátní útesy na pobřeží Santa Monicy vytvářejí exkluzivní pozadí této plážové vily. Stejně jako v interiéru, tak v exteriéru najdeme kombinaci tmavě hnědých, béžových a pastelově modrých odstínů.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Z terasy s velkoryse pojatým bazénem lze dohlédnout až k oceánu. Když se majiteli nechce splachovat sůl z kůže, může si užívat pobytu na pláži a zároveň plavání ve sladké vodě.

Rozlehlá vila s pěti ložnicemi v rustikálním evropském duchu se nachází ve vyhlášené lokalitě na pláži v Santa Monice. Stejně jako ostatní domy v okolí je v souladu s typickými charakteristikami jihokalifornského plážového životního stylu. Umírněná barevná škála založená zejména na různých odstínech bílé, béžové a decentní oceánové modři má však za cíl vnést do prostoru také určitou nadčasovost a trvalou kvalitu. Aby prostoru dodal dojem zabydlenosti, vybral designér Mark Cutler do interiéru řadu tradičních i současných kousků.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Hosty u vchodu vítá koberec z pravé hovězí kůže. Zajímavým solitérem je stůl vyrobený ze starého mlýnského kola.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Dlouhý železný lustr, který se spouští z patra až do přízemí k hlavnímu vchodu, byl vyroben na zakázku v uměleckém kovářství.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Velká americká kuchyně s ostrovem je vyvedena v jižanském rustikálním stylu, kde dominuje bílá. Skvěle kontrastuje s tmavou podlahou z ořechových prken.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

I v rustikální kuchyni ale najdeme moderní prvky, například vysoké sezení s barovými stoličkami. Materiálové provedení je však zcela poplatné celkovému stylu, který tu designér zvolil.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Dojem hispánského venkova tu podtrhuje čalouněná lavice ve výklenku. Pohodlné místo pro rodinnou večeři nebo posezení nad sklenkou dobrého kalifornského vína s nejlepšími přáteli.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Jídelna tón v tónu. Když se sejde větší společnost, usadí se u velkého jídelního stolu na měkkých pohodlných židlích potažených kůží. Osvětlení zajišťuje mozaikový lustr.

Použitím téměř výhradně přírodních materiálů včetně podlah z ořechového dřeva, stropů obložených bělenými dubovými prkny, kůže a přírodních textilií na čalouněném zařízení splnil Mark zadání majitele – typický místní styl tu je přítomen, aniž by z interiéru vysloveně křičel. Pokud jde o zařizování drobnými předměty, inspiroval se především na pláži předměty vyplavenými z moře, které tu během svých procházek každý nachází.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Společenská místnost nijak nevybočuje z umírněné barevné škály, kterou Mark Cutler pro tuto pobřežní vilu vybral. Jiné barvy sem vnáší až filmy, které majitel svým hostům promítá na velké plátno na stěně.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Venkovní kuchyně umožňuje panu domácímu odskočit si od bazénu pro sklenku chladivého koktejlu. Na rozdíl od vnitřní kuchyně tu dominuje tmavě hnědá, materiály zůstávají přírodní – dřevo a kov.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Společenská místnost, do níž je možné vstoupit přímo z terasy, není vlastně ani venku, ani vevnitř. Teplé kalifornské klima umožnilo designérovi celou jednu stěnu místnosti otevřít.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

První koupelna barevně ladí se zařízením kuchyně. Bílé dřevo doplňují béžové odstíny kamenného obložení, prostor tak působí čistým, světlým dojmem.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler 

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Druhá, z níž je průhled až na terasu, je zase laděná jako venkovní kuchyně do tmavého dřeva. Najdeme zde reminiscenci na kovový lustr ze vstupní haly.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Čelo postele v ložnici domácího pána vytvořil designér ze starožitných španělských dveří. Spojil tak historické s moderním, protože na opačném konci postele nechal zabudovat vysunovací televizor.

Foto: Mark Cutler

Foto: Mark Cutler

Při navrhování šatny se zase inspiroval starými knihovnami, takže tu nechybí vysoký posuvný žebřík. Zajímavý lustr, zavěšený na řetězu, je vyrobený z obyčejné pytloviny.

Projekt v kostce

Název projektu: Ocean Front Home / Prager Residence
Místo: Santa Monica, Kalifornie
Designér: Mark Cutler
Realizace: 2013

Text: Dominika Záveská
Foto: Mark Cutler

Komentovat