Malý rekreačný domek jen ze dřeva, břidlice a skla

14. 03. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Nedaleko nizozemského města Utrecht postavilo architektonické studio Zecc malý rekreační domek jen ze dřeva, břidlice a skla. Variabilní fasáda s okenicemi umožňuje vytvoření soukromí i plné propojení interiéru s rozlehlou zelenou zahradou.

Nová dřevostavba stojí na místě původního zahradního domku a kopíruje jeho obrysy. Z nich vyrůstá jednoduchá archetypální stavba se sedlovou střechou krytou břidlicí, komínem a dřevěnými lamelami ze západního červeného cedru. Důraz kladený na použití přírodních materiálů umožnil nenásilné začlenění chaty do okolní krajiny. Při návrhu spolupracovalo studio Zecc s interiérovým designérem Roelem van Norelem, který jejich koncept domu doplnil o řešení vnitřního vybavení, a to až do nejmenšího detailu. Společnými silami pak dům zrealizovali. Úzké propojení zpracovatelů architektonického návrhu, designu interiéru a realizace se promítlo i do vysoké úrovně řemeslného zpracování.

Použití přírodních materiálů umožnilo nenásilné začlenění chaty do okolní krajiny. FOTO STIJN POELSTRA

Použití přírodních materiálů umožnilo nenásilné začlenění chaty do okolní krajiny. FOTO STIJN POELSTRA

Okenice z dřevěných lamel a jejich natáčení umožňuje usměrňovat jak sluneční svit, tak pohledy zvenčí. FOTO STIJN POELSTRA

FOTO STIJN POELSTRA

Okenice z dřevěných lamel a jejich natáčení umožňuje usměrňovat jak sluneční svit, tak pohledy zvenčí. FOTO STIJN POELSTRA

Okenice z dřevěných lamel a jejich natáčení umožňuje usměrňovat jak sluneční svit, tak pohledy zvenčí. FOTO STIJN POELSTRA

Kontrast břidlice a subtilních lamel

Konstrukci chaty tvoří podélný systém s dřevěnými panely na plné stěně a čtyřmi sloupky na protilehlé prosklené stěně. Na nich uložený nosník vynáší z interiéru přiznané krokve. Ve štítu je dřevěný rám součástí proskleného průčelí, jehož konstrukce je do něj vložena.

Dům je z jedné strany kompletně uzavřen a v tomto místě břidlice ze střechy, která je bez přesahu, přechází plynule do obkladu fasády. Protilehlou stranou se naopak domek díky pohyblivým okenicím otevírá do zeleně. Okenice z dřevěných lamel a jejich natáčení umožňuje usměrňovat jak sluneční svit, tak pohledy zvenčí. Prvek horizontálních lamel se objevuje i na opláštění chaty, takže při zavřených okenicích získává chata jednolitý charakter. Přední štítová strana, orientovaná na západ, je zcela transparentní. Tvoří ji zasklení v robustní ocelové konstrukci, což umožňuje ničím nerušený pohled do otevřené části pozemku.

Asymetrický tvar střechy, dokonalost detailů a jednoduchost uspořádání otevřeného interiéru jsou charakteristické znaky této moderní verze tradiční chaty. FOTO STIJN POELSTRA

Asymetrický tvar střechy, dokonalost detailů a jednoduchost uspořádání otevřeného interiéru jsou charakteristické znaky této moderní verze tradiční chaty. FOTO STIJN POELSTRA

Přední část domu s proskleným štítem plní hned několik funkcí. Používá se jako kuchyně, jídelna i obývák. FOTO STIJN POELSTRA

Přední část domu s proskleným štítem plní hned několik funkcí. Používá se jako kuchyně, jídelna i obývák. FOTO STIJN POELSTRA

Architekti v exteriéru důmyslně pracovali s plnými i prosklenými plochami fasády, přičemž stěna otevřená do zahrady může být obojím. FOTO STIJN POELSTRA

Architekti v exteriéru důmyslně pracovali s plnými i prosklenými plochami fasády, přičemž stěna otevřená do zahrady může být obojím. FOTO STIJN POELSTRA

Interiér „vyřezaný“ ze dřeva

Jednolitý vzdušný interiér je otevřený až do krovu a jednotlivé funkční celky se zde vzájemně propojují. Přední část se používá současně jako kuchyň, obývací pokoj a jídelna, v zadní části se nachází ložnice. V případě potřeby lze prostor oddělit posuvnými panely. Nad prostorem pro spaní je vloženo částečné mezipatro, třeba pro spaní případných návštěv. Veškerá zařízení umístil designér do dřevěné stěny bez oken. Za jejími dvířky naleznete kuchyni, krbová kamna, WC, sprchový kout, umyvadlo a několik skříní. Jsou důkazem efektivního využití prostoru a promyšlenosti všech detailů.

V noci získává stavba díky společnému působení zajímavé fasády a důmyslně navrženého bodového osvětlení úplně nový rozměr. FOTO ROEL VAN NOREL

V noci získává stavba díky společnému působení zajímavé fasády a důmyslně navrženého bodového osvětlení úplně nový rozměr. FOTO ROEL VAN NOREL

Jednolitý interiér je v přední, obývací části otevřený až do krovu. Působí tak velmi vzdušně, ale díky použití dřeva zároveň útulně. FOTO STIJN POELSTRA

Jednolitý interiér je v přední, obývací části otevřený až do krovu. Působí tak velmi vzdušně, ale díky použití dřeva zároveň útulně. FOTO STIJN POELSTRA

Stěna z dubového dřeva, kterou z druhé stěny kryje plná břidlicová fasáda, v sobě kromě běžných úložných prostor skrývá také kuchyňskou linku a toaletu, ve spací části pak také jednoduchou koupelnu (umyvadlo a sprchový kout). FOTO ROEL VAN NOREL

FOTO STIJN POELSTRA

Stěna z dubového dřeva, kterou z druhé stěny kryje plná břidlicová fasáda, v sobě kromě běžných úložných prostor skrývá také kuchyňskou linku a toaletu, ve spací části pak také jednoduchou koupelnu (umyvadlo a sprchový kout). FOTO ROEL VAN NOREL

Stěna z dubového dřeva, kterou z druhé stěny kryje plná břidlicová fasáda, v sobě kromě běžných úložných prostor skrývá také kuchyňskou linku a toaletu, ve spací části pak také jednoduchou koupelnu (umyvadlo a sprchový kout). FOTO ROEL VAN NOREL

V přední části, kde je otevřený interiér až ke krovu, jsou dveře a úložné prostory vyrobeny na celou výšku místnosti.

Půdorys

Půdorys

Dům v kostce

Investor: Soukromý klient
Umístění: Utrecht, Nizozemsko
Architekt: Zecc Architecten (www.zecc.nl)
Interiér: Roel van Norel (www.roelvannorel.nl)
Realizace: 2013–2014

TEXT MARIE URBANCOVÁ
FOTO STIJN POELSTRA, ROEL VAN NOREL
ZDROJ časopis HOME 01-02/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Dřevostavby Návštěvy domů
Tagy: dřevo drevostavba rekreace sklo staveb
Sdílejte článek

Diskuze