Moderní víkendový dům ve tvaru T

Reklama

Rodinný dům, nacházející se v turisty oblíbeném regionu, byl navržen jako víkendová „zašívána“ pro upracovanou městskou rodinu z Montrealu. Při jeho návrhu se architekti inspirovali dílem římského autora Gaia Plinia Secunda, jehož živé popisy dvou rozlehlých antických vil podněcují lidskou představivost a nutí k zamyšlení ohledně umístění lidských sídel v krajině.

Duo architektů Natalie Dionne a Martin Laneuville nazvalo dům, který se nachází v turistickém regionu Eastern Townships v kanadském Quebecu, podle tvaru prostě Dům T. Umístilo ho na mýtině vysoko na kopci, aby tak mohl těžit z krásných výhledů na zemědělskou krajinu, políčka v údolích, a také na vzdálené hory.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Architektura celého domu vznikala s ohledem na estetiku místa, ale také praktické aspekty, jako je práce se slunečním světlem a respekt k topografii pozemku. 

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Dům, zahrady, terasy i bazén jsou rozmístěny na kříži podél osy Sever-Jih a Východ-Západ. Samotná stavba se skládá ze tří stěžejních sekcí, které jako body dohromady dávají písmeno T.

U vstupu na pozemek se návštěvníkovi naskytne pohled na dvě tělesa budovy spojené prosklenou chodbou. Na straně obrácené směrem k příchozím najdeme jen minimum oken. První, dvoupodlažní krychle, má fasádu z horizontálních dřevěných lamel. Druhé, přízemní s obdélníkovým půdorysem, je zahalené do kompozitních cementových panelů. Na jedné straně je zapuštěné do země, na druhé levituje nad terénem. Přechodová zóna v centru stavby je transparentním prostorem nabízejícím úžasný výhled do všech stran.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Při pohledu na jih vidíme dlážděnou terasu, která funguje jako prodloužení centrálního prostoru a na níž navazuje relaxační zóna s bazénem.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Klidnou, přírodní atmosféru domu zároveň dokresluje přítomnost vody. Bazén, vodní zahrada a pramen napájející přilehlý rybník přinášejí na pozadí příjemný akcent ševelící vody. Díky decentnímu osvětlení vodních prvků vzniká po setmění kouzelný obraz tohoto místa.

Drobné detaily, ať už v exteriéru či interiéru, jen podtrhují celkové vyznění domu. Konkrétně promyšlené zakončení vnějších stěn pomocí dřevěných lamel, cementových desek, Cortenu a v neposlední řadě také panelům z bílého dubu, které pronikají až dovnitř domu. Kontinuita horizontálně orientovaných povrchů z betonu, vápence a břidlice rovněž pomáhá stírat rozdíly mezi tím, co je uvnitř a co vně. 

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Na východě se otevírá pohled na dřevěnou terasu, která umožňuje naplno si vychutnat vycházející slunce.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Na západě pak můžeme dohlédnout do vodní zahrady, na vstup do domu a zelenou plochu lesů na kopci za ním. Právě z této strany dopadají do jídelny poslední paprsky zapadajícího slunce a barví ji doruda.

Samotná stavba se skládá ze tří stěžejních sekcí, které jako body dávají dohromady písmeno T. První sekci tvoří obývací prostor, druhou pokoje pro hosty a třetí sekce zahrnuje kuchyň a ložnici majitelů nad ní. Jídelna, místo které toto všechno propojuje, leží uprostřed na křižovatce výhledů do tří světových stran.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Přechodová zóna v centru stavby, v níž se nachází srdce domu v podobě kuchyně a jídelny, je transparentním prostorem nabízejícím úžasný výhled do všech stran.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Pohled na východ nabízí majestátní siluetu Apalačského pohoří s vrcholkem Mount Sutton vyčnívajícím na horizontu.

Veškeré vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru – precizní provedení můžeme obdivovat na dřevěné knihovně a krbu se stěnou z Cortenu v obýváku, motýlích dveřích vedoucích k hostinským pokojům nebo na kuchyňském nábytku, jemuž vévodí plovoucí ostrov. Za pozornost stojí i skříňky v koupelně nebo dřevěná postel a okenice v ložnici majitelů. 

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Interiéru obývacího pokoje, resp. relaxační části centrální obytné místnosti, dominují teplé materiály a barvy: světle hnědé dřevo, oranžový Corten, barevný proužkovaný textil na pohovce…

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

…a v neposlední řadě prostor oživuje sytá červeň na plátně, které dominuje stěně nad pohovkou. Aby ho designéři podtrhli, nasvítili ho bodovým reflektorem.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Efektní nasvícení v kombinaci s měnící se barvou světla přicházejícího zvenku vytváří večer v obytném prostoru působivou atmosféru.

Dům T byl navržen s ohledem na moderní ekologické požadavky. Geotermální systém pomohl snížit závislost na energetických zdrojích. Okna byla umístěna s ohledem na pohodlí jak v zimních, tak letních měsících. Některé z okenních prvků jsou otvíravé, takže umožňují přirozené větrání. Na jihu vyprojektovali architekti střechu tak, aby v létě chránila centrální část před přehříváním. Podlahy z betonu i přírodního kamene mají v tomto období chladivý efekt. Na druhou stranu díky podlahovému vytápění (teplovodní systém) přinášejí komfort během studených zimních měsíců. 

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Ložnice majitelů, která se nachází ve druhém podlaží nad kuchyní, je orientovaná na východ. První, co tu ráno po probuzení uvidíte, jsou vrcholky Apalačského pohoří ve vycházejícím slunci.

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Práce s různými formáty a výškami oken v kombinaci se skleněnou příčkou a bílými stěnami učinila z koupelny vzdušný, lehký prostor, v němž není nouze o světlo.

Půdorys domu včetně ložnice ve 2. podlaží

Půdorys domu včetně ložnice ve 2. podlaží

Půdorys domu včetně ložnice ve 2. podlaží

Foto: Marc Cramer

Foto: Marc Cramer

Architektka Natalie Dionne s kolegou Martinem Laneuvillem navrhli Dům T s ohledem na moderní ekologické požadavky. Stal se tak pohodlným místem pro odpočinek v letním i zimním období.

Projekt v kostce

Název projektu: T House
Místo: Sutton, Quebec, Canada
Návrh: Natalie Dionne Architecture (www.ndarchitecture.com)
Realizace: 2013

Text: Dominika Záveská
Foto: Marc Cramer
Zdroj: v2com.net

Reklama
Reklama

Komentovat