Nekonvenční dům vystavěný ze čtyř celků

Dům vůbec nemusí tvořit jeden celek! Architekt Sebastian Nagy vytvořil obytnou kompozici ze čtyř celků. Všechny mají svou individualitu a odlišné jsou nejen tvarem, ale také funkcí.
Reklama

Celková podoba rodinného sídla vyznívá hravě, příjemně a uvolněně – při tom všem stylově. Stále si myslíte, že dům jako jeden celek je lepší?

Foto: Tomáš Manina

Tvůrčí přístup

Architekt Sebastian Nagy má v sobě cosi, co některým dnešním architektům chybí. Nekopíruje, nenechá se omezit pravidly nebo požadavky stavitelů, ale posouvá je dál. Tvoří do posledního momentu z venku i zevnitř a hledá řešení. Za pozornost stojí schody na upraveném kopečku u plotu, ale i ty v interiéru, které vypadají jako dřevěná hoblina.

 Foto: Tomáš Manina

Jako malá vesnička

Celek rodinného domu na pozemku v okrajové části Lužánek s výhledem na Zobor tvora čtyři základní hmoty, pátá je neviditelná – představuje vstup do domu a spojuje garáž s obytnou částí. Na první pohled se může zdát, že každý celek je jiný, že stavby jsou nekompaktní.

Je to však jen oční klam, ve skutečnosti jsou spojeny a navzájem spolu komunikují. Cílem architekta, mimo jiné bylo, aby takto řešený „dům“ připomínal drobnou venkovskou zástavbu, což je podstatně sympatičtější řešení, jak různé snahy umístit městskou vilu do venkovského prostoru.

Foto: Tomáš Manina

 

Prolínání celků i prostředí

Všechny části domu pro tříčlennou rodinu jsou navzájem propojeny a tvoří půdorys ve tvaru písmene T. Díky tomuto půdorysu a členění dispozice se podařilo vytvořit působivé a příjemné prolínání exteriéru s interiérem, ale také se zde prolínají soukromé a společné mikroprostředí navzájem.

Každý má svůj vlastní soukromý prostor s hygienickým zázemím. Z něj mohou snadno vyjet do společných prostor jídelny, obývacího pokoje či venkovních teras: jedna je vedle obývacího pokoje, druhá na terénní vlně na střeše objektu a třetí je miniterasa s lavičkou a stromem, která je součástí zahrady.

Foto: Tomáš Manina

Střešní terasa

Střešní terasa jednoho celku připomíná hráz chránící před povodněmi, které v této lokalitě kdysi nebyly vzácné. Dá se na ni vyjít přímo ze zahrady dřevěným schodištěm uloženým na kopečku připomínajícím břeh řeky. Toto schodiště zároveň plní i estetický moment – „břeh“, na kterém leží, je pokrytý zelení a můžete si na něm i příjemně posedět. Navíc výhled je právě na hráz na říčce Radošinka. Střešní terasa je dostupná i z interiéru přes vícefunkční prostor podkroví.

Foto: Tomáš Manina

Jak je řešena dispozice?

První podlaží patří samostatnému objektu garáže, která je pod umělým kopcem propojená s obytnou částí. Tam se nachází velká rodičovská ložnice a ložnice pro potomka, k oběma patří vlastní koupelna. Do terénu se vysouvá část se společenskými místnostmi: kuchyní s jídelnou, v jejímž rámci je i točité schodiště. Následuje posuvnými dveřmi oddělitelná část obývací místnosti s propojením na venkovní terasu. Druhé podlaží tvoří multifunkční místnost s východem na střešní terasu.

Foto: Tomáš Manina

RD Lužánky ve zkratce

architektonický ateliér: sebastian nagy architects, s.r.o

autor: Sebastian Nagy

interiér: Sebastian Nagy, Jana Korčoková

lokalita: Lužánky, Nitra

počet pokojů: 4 kk

užitková plocha: 237 m2

realizace: 2013 až 2018

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Reklama

Komentovat