Pozemek plný komplikací? I takto elegantně si s ním lze poradit

Mnoho architektů už dokázalo, že když osadí větší rodinný dům do svahu, dosáhnou efektu minimálního zabrání prostoru. Je to způsob, jak se dá i rozlohou větší stavba postavit tak, aby nerušila okolní přírodní prostředí a působila co nejpřirozeněji.
Reklama

Jedním z takových rodinných domů je novostavba v Zionsvillu, v Indianě. Je dílem ateliéru HAUS – Architecture For Modern Lifestyles.

foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Architekturu Spojených států jen zřídka zveřejňujeme na našich stránkách, ale tento dům je stavbou, kterou si umíme představit i u nás. Navíc obsahuje několik zajímavých řešení, jimiž se můžeme inspirovat.

Copperwood House, jak architekti dům nazývají, je výsledkem snahy čtyřčlenné rodiny o energeticky úsporné, nenápadné, ale přitom moderní obydlí. Našli si pozemek v prostředí nedotknuté přírody, v okolí lesů i zemědělské půdy.

foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Pozemek plný komplikací

Část pozemku protíná už nepoužívaný plynovod, část tvoří mokřady. Tím se možnosti architektů zúžily. Od začátku chtěli navrhnout úsporný dům, který bude využívat sluneční energii, s východně-západní orientací. Také v tomto však naráželi na různé problémy.

Výsledkem je částečně do svahu zakomponovaný dům, který z některých pohledů vypadá jen jako jednopodlažní. Součástí stavby je i prostor pro parkování přívěsu, protože majitelé jsou cestovatelé.

foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Otevřený interiér, světlo i v suterénu

Architekti tvrdí, že nebyl problém dostat přirozené světlo do obytných prostorů a ložnic v hlavním podlaží, horší to bylo s úrovní níže. Světlo do interiéru suterénu vnesli prostřednictvím severní orientace zahrady, světlíků a vytvořením vstupního mostu.

Interiér je řešen ve smyslu otevřené koncepce, doplněný detaily propojujícími vnitřní a venkovní přírodní prostředí. Nižší podlaží má zajímavé architektonické schodiště. Jeho součástí je prostor pro stolní tenis. Majitel je reprezentantem v tomto sportu.

foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Energetická úspornost a zelené střechy

Fasáda ložnice a garáže je obložena tepelně upraveným dřevem, které postupně změní barvu na šedou. Obytné prostory a kuchyně mají fasádu obloženou deskami z bílého cementu, které odkrývají upevňovací prvky.

Ploché střechy pokrývají bílé TPO fólie (jsou základem zelené střechy), hlavní střechu vlnitý kov. Přední čirý vchod pokrývá vlnitý akryl. Podlahy jsou z korku.

Protože k domu nevede žádná cesta, přístup vyřešili štěrkovou cestičkou na místě někdejší železniční trati. Kromě pasivního využití sluneční energie má dům i solární panely.

foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Copperwood House

architektonický ateliér: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles
hlavní architekti: Christopher Short, Derek Mills
spolupráce: Construction Manager (WERK | Building Modern)
lokalita: Zionsville, Indiana, Spojené státy americké
rozloha: 390 m2
realizace: 2016

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: HAUS – Architecture For Modern Lifestyles

Reklama

Komentovat