Pracujete kvůli pandemii z domu? Takovéto bydlení by se vám určitě líbilo

28. 12. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

„Lesní dům I“ je nejnovějším dílem montrealského studia Natalie Dionne Architecture. Architekti z tohoto studia si za poslední léta vysloužili pochvaly z celého světa. Pozitivní hodnocení získávají především díky kontextovému přístupu k tvorbě projektů, ale i za kreativitu a pozornost, kterou věnují detailům. Není tomu jinak ani v případě chaty či lesního domu sto kilometrů jihovýchodně od Montrealu.

Oblast, ve které stojí zajímavý lesní dům, mají obyvatelé města Montreal velmi v oblibě. Nabízí přírodní krásy v relativní blízkosti k městskému životu. V současnosti je tato oblast rájem pro ty, kdo pracují kvůli pandemii z domu.

dum v lese

Zevnitř i zvenčí dominuje dřevo v různých formách, najdete zde dokonce i „předčasně zestárlý“ obklad. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Po domě zde zatoužil i pár, který už dlouho uvažoval o bydlení v přírodě. Výsledkem je chata či chalupa, která má vzdát hold živému lesu. Zevnitř i zvenčí dominuje dřevo v různých formách, najdete zde dokonce i „předčasně zestárlý“ obklad.

Přečtěte si také:
Bydlení jako v ráji! Jedinečný rodinný dům přirozeně zapadl do prostředí

Negativa pozemku potlačil výstup na třímetrovou skálu

Navzdory krásnému prostředí měl pozemek více negativ – ne právě optimální orientaci, mnoho skalních výběžků, nejednotné topografické charakteristiky. Architektka Natalie Dionne se svým týmem to však vzala z opačného konce.

Během důkladné prohlídky na místě činu je zaujal zvlášť nepraktický skalní útvar, který stál blízko u propasti. Právě ten byl inspirací pro lokalizaci domu. Všem, kdo stáli na vrcholu tři metry vysoké skály, bylo jasné, že na to, aby co nejlépe využili dostupné světlo a výhledy, musí být obytné prostory umístěny paralelně s hřebenem – bylo třeba zvednout je do výšky, na tuto úroveň.

Vchod do lesniho domu

Zdroj: Raphaël Thibodeau

Jak je řešena dispozice?

Srdcem projektu je hlavní poschodí, které je ukotveno na jednom konci – na vrcholu základny. Vznáší se nad skalním rozštěpem a na severu vyčnívá díky rozsáhlé vnější, částečně kryté terase směrem k mechem pokrytému srázu.

obývací pokoj s kuchyní a jídelnou

Funkční a praktický prostor. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Z venkovního posezení určeného pro relaxaci vejdete do atmosférických vnitřních prostorů kuchyně, jídelny, obývacího pokoje. Na jižním konci se nachází dvoulůžková ložnice. Schodiště a předsíň navazují na hlavní vstupní halu v přízemí. Vedle ní najdeme poschodovou místnost pro deset hostů.

Přečtěte si také:
Úplně celý ze dřeva: Dům zpochybňuje mnohé vlastnosti připisované dřevu

Prostor pro přirozené světlo – prosklení a průsvitná zábradlí

Prosklení ze všech stran (dokonce i zábradlí na terase a v interiéru jsou průsvitná) dovolují přirozenému světlu pronikat skrz naskrz. Východní pohled nabízí nádherný výhled kvůli dramatickému sklonu terénu – propasti.

Výhled z domu

Východní pohled. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Z fasády v hlavním poschodí vyčnívá několik výklenků, které poskytují další prostor kuchyni, jídelnímu koutu a hlavní koupelně. Ideální místo pro meditaci najdete i na západní straně lesního domu. Je jím pečlivě navržená koupelna s vanou vloženou do proskleného rohového výklenku.

Koupelna s vanou vloženou do proskleného rohového výklenku

Koupelna s vanou vloženou do proskleného rohového výklenku. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Materiálem číslo jedna je dřevo, cedr udělali starším

V domě s rozlohou 215 m², který usiluje o symbiózu s okolním prostředím, je všudypřítomné dřevo. Exponovaná střešní konstrukce je vyrobena z technického dřeva – černého smrku. Detaily konstrukčních prvků podporují pravidelný rastr střechy.

Východní pohled nabízí nádherný výhled kvůli dramatickému sklonu terénu

Východní pohled nabízí nádherný výhled kvůli dramatickému sklonu terénu – propasti. Zdroj: Raphaël Thibodeau

Fasády pokryté bílým cedrem byly předběžně ošetřeny produktem urychlujícím proces stárnutí, tedy přechod do šedivé barvy. Důvodem bylo, aby splývaly s krajinou („jako chameleon opalující se na skále“), a minimalizace údržby v budoucnosti.

obývací pokoj s kozubem

Jednoduchý obývací pokoj. Zdroj: Raphaël Thibodeau

V interiéru najdeme masivní javor (kuchyňské ostrůvky), ruskou překližku, leštěné betonové podlahy, sádrové stěny a okna z přírodního hliníku. Světlé materiály kontrastují s tmavým lesem, pohledový beton dokonale splývá se skalami za okny.

Přečtěte si také:
Nad vesnicí vznikl dům s panoramatickými výhledy

Forest House I

architektonický ateliér: Natalie Dionne Architecture
autoři: Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert a Martin Laneuville
lokalita: Bolton-Est, Eastern Townships, QC, Kanada
plocha: dům 215 m2, terasy 60 m2
realizace: 2020

Sabína Zavarská
foto: Raphaël Thibodeau
zdroj: v2com

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty dřevěné chaty dřevěné domy přírodní materiály víkendové chaty
Sdílejte článek

Diskuze