Překrásný dům, který je oslavou vzorů a barev

23. 09. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Když stála Geri Alessiová tváří v tvář fádní novostavbě, nebyla si jistá, odkud začít. „Vždy jsem bydlela ve starších domech, kde většinou lze najít nějaké existující prvky nebo styly, se kterými lze pracovat,“ říká. „Vnést duši do úplně nového domu je mnohem těžší. Za ta léta, co zde bydlíme, jsem jenom obývací pokoj předělala pětkrát!“

Geri a její manžel Andrew koupili dům v roce 2012, kdy byla jejich starší dcera Emilie ještě miminko. „Líbil se nám exteriér,“ říká Geri. „Měl tradiční vzhled – symetrická okna a veliké dveře, ale když jste vešli dovnitř, hned bylo jasné, že je to nový dům. Byl úplně strohý, až na otřesný červený koberec, který rozhodně nebyl tím, co jsme chtěli.“ Pokoje ale byly prostorné a pár viděl v domě potenciál.

Přečtěte si také:
Jak se snoubí skandinávský styl s anglickou klasikou? Tento rodinný dům vám odpoví

Okamžitě po nastěhování se Geri pustila do zařizování dětského pokoje. „Bylo pro nás důležité, aby se tady Emilie co nejdříve zabydlela,“ říká. Následoval obývací pokoj, jídelna a ložnice. Kuchyň musela počkat, než na ni pár našetřil. „Na pětipokojový dům byla malá, tudíž jsme hned od začátku uvažovali o přístavbě, kterou bychom ji zvětšili,“ vzpomíná Geri.

Kuchyň se svetlíkem, ženou a prosklením

Kuchyňský ostrov byl v nové kuchyni největším přáním domácí paní. Od něj se pak odvíjelo zařízení celého prostoru. Zdroj: Malcolm Menzies

O pět let později, už s druhou dcerou Luisou, se pár pustil do plánování nové kuchyně. Ke spolupráci si přizvali designéry, kteří jim pomohli dotáhnout jejich nápady.

„Chtěli jsme kuchyň do L,“ říká Geri. „Ale designér nás přesvědčil, abychom odstranili příčku mezi kuchyní a technickou místností, čímž vznikl obdélníkový prostor, do kterého byla začleněná jen část původní kuchyně. Oproti našemu původnímu záměru to byl velký rozdíl. Takto ale vznikla z části kuchyně nová technická místnost, ve které je také místo pro sušení prádla.“

Nová kuchyň je mou oblíbenou místností. V podstatě v ní žijeme. Dokud jsme ji neměli, ani jsem netušila, jak důležité je mít místo, kde se může setkávat celá rodina.

Dostavba a přestavba nakonec trvala celý rok – protáhly se procesy na úřadech i samotný návrh, také čekání na stavební firmu bylo delší, než předpokládali. Když se ale s pracemi na domě již začalo, všechno šlo jako po másle. „Skvělé bylo, že stavební práce se původní kuchyně příliš nedotkly, takže jsme ani na chvíli nezůstali bez kuchyně,“ říká Geri. „I když to zvenku vypadalo jako stavba, náš každodenní život se tím příliš nenarušil.“

Střešní světlík a prosklené dveře na terasu vpouštějí dovnitř spoustu světla. Když je venku hezky, úplně otevřeme všechny dveře a naplno si užíváme celý prostor.

Kuchyň je ve srovnání s ostatními pokoji v domě zařízená o něco víc stroze, což ale neznamená, že jí chybí styl. „S designem jsme hráli na jistotu, protože byla drahá. I když jsme do ní chtěli vnést svůj osobní punc, nechtěli jsme udělat nic, čeho bychom později litovali,“ vysvětluje Geri.

Otevřená kuchyň do terasy v anglickém domě

S plánovaním přístavby, kterou by zvětšili původní nevyhovující kuchyň, začali Geri a Andrew až pět let poté, co se do domu nastěhovali. Nakonec vznikl obdélníkový prostor intenzivně propojený se zahradou, ve kterém je nová kuchyň spojená s jídelnou. Zdroj: Malcolm Menzies

„Zvolili jsme linku v klasickém stylu ‚shaker‘ a následně jsme přidali věci, které prostor oživily, kupříkladu tapetu.“ Pár prosvětlil kuchyň střešním světlíkem a prosklenými dveřmi na terasu a také tím, že upřednostnil otevřené police před uzavřenými skřínkami.

Přečtěte si také:
Bývalá stáj přestavěná na víkendový dům

Výsledkem přestavby je prostorná místnost, kde může celá rodina společně vařit a stolovat. Obývací pokoj je jejím protikladem – je to odpočinkový prostor Geri a Andrewa. „Měli jsme trochu starost, že obývací pokoj přestaneme využívat, když bude kuchyň hotová, ale pořád je to místo, kam se rádi uchylujeme,“ říká Geri. Její dnešní podoba je výsledkem spousty pokusů a omylů. „Jelikož je to velice dlouhá a úzká místnost, bylo těžké docílit, aby působila útulně,“ dodává. „Původně zde byla veliká rohová sedačka, která sem ale vůbec nezapadala. Loni jsme se jí konečně zbavili a všechno ostatní rázem začalo spolu ladit.“

Zelená a oranžová pohovka v obýváku

Obývací pokoj zcela vystihuje Geriin kreativní a barevný styl. Sem se s manželem večer rádi uchýlí, aby si po rušném dni odpočinuli. „Jelikož je to velmi dlouhá a úzká místnost, bylo těžké docílit, aby působila útulně,“ přiznává Geri. Zdroj: Malcolm Menzies

Gerin kreativní a barevný styl prostupuje celým domem. Od výrazné tapety v ložnici a pracovně – „vždy jsem byla posedlá rostlinnými vzory“ – až po barevné efekty v pokoji Emilie a Luisy. „Zatím mají děvčata ještě společný pokoj, ale Luisa bude mít brzy svůj vlastní. Proto jsem ten Emiliin zařídila ve stylu, ze kterého může vyrůst,“ říká Geri. „Dekorace jsou tady inspirované děvčaty. Každá z nich je úplně jiná a já jsem chtěla, aby si obě našly v pokoji něco, co je vystihuje. Navíc jsem velký fanda kombinace květinových a abstraktních vzorů – pokud spolu ladí barevně, nemůže to být špatné.“

Pohled do ložnice na zelenou skříň

Zárubně, které Geri namalovala různými barvami, vytvářejí barevné přivítání již při vstupu do každé místnosti. Zdroj: Malcolm Menzies

Tip redakce

Pokud máte obavu z intenzivních barev na stěnách, ale chcete si jejich účinek v interiéru vyzkoušet, namalujte výrazným odstínem starý kus nábytku. Tím vytvoříte kontrastní akcent. Abyste dosáhli uceleného dojmu, zkombinujte syté barvy s nenápadným zařízením.

A jak odpověděla Geri na otázku, jestli se při zařizování domu našlo něco, čeho manželé později litovali?

„V interiéru není nic navždy. Takže pokud neinvestujete spousty peněz – kupříkladu jako my do kuchyně –, nemusíte ničeho litovat. Protože to můžete kdykoliv změnit, aniž by to stálo majlant. Až nyní ale v našem dome konečně cítím, že vše do sebe zapadá, a užívám si každou místnost. Ale mou oblíbenou je kuchyň. Když jsme ji neměli, ani jsem netušila, jak důležité je mít místo, kde se může setkávat celá rodina. V podstatě žijeme v kuchyni. Zejména minulý rok jsme zde trávili velmi mnoho času – když bylo hezky, měli jsme dokořán otevřené dveře do zahrady, což bylo velice příjemné. Tato přestavba byla nejlepším rozhodnutím, jaké jsme mohli udělat.“

Přečtěte si také:
Čerstvé bylinky i v zimě? Přesuňte je ze zahrady do kuchyně!

ČASOVÁ OSA

  • listopad 2012 koupě domu
  • leden 2013 stěhování
  • květen 2019 začátek prací na přístavbě
  • leden 2020 červený koberec konečně vyhozen
  • listopad 2020 dokončení kuchyně
  • listopad 2020 první rodinný oběd v nové kuchyni

Profil

KDO ZDE BYDLÍ

Geri Alessiová, její manžel Andrew a jejich dcery Emilie (9) a Luisa (7). Andrew pracuje ve formuli 1, Geri je majitelkou a designérkou malého grafického studia v Buckinghamshiru, které nabízí půvabná oznámení a další papírovou „galanterii“ na svatby. @overatno18, gerilovesemi.com

NEMOVITOST

Rodinný dům s pěti ložnicemi v Milton Keynes v Anglicku

Text: Ellen Finch, redakčně upravila Erika Kuhnová

Foto: Malcolm Menzies

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: barvy v interiéru interiérové doplnky nadstavby rodinných domů obytné terasy přestavba domu prosklené plochy retro styl rodinne domy starožitný nábytek světlíky
Sdílejte článek

Diskuze