Přeměna vily z 50. let v bydlení plné barev

04. 04. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

V klidném prostředí uprostřed polí v severní části Lausanne ve Švýcarsku stojí vila z 50. let. Noví majitelé sice plánovali rekonstrukci starého domu, ale nejprve se rozhodli v něm rok bydlet, aby se obeznámili s novým prostředím a „duchem místa“. Potom následovala transformace, která přízemí vily proměnila přímo radikálně, ale přitom s citem a vzpomínkami na původní stav.

Velkou část přízemí tvoří otevřený prostor spojující funkce kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Novou vstupní halu odděluje od hlavní ložnice přímo umělecky pojatá dřevěná příčka se zaoblením a výraznou kresbou. Z haly se dostanete do otevřeného prostoru, který autoři přeměny vytvořili zbouráním původních příček.

Přečtěte si také:
Ultramoderní inteligentní vila v Praze vyráží dech! Působí jako ze sci-fi filmu
vila po rekonstrukci

Zdroj: HASOO—PHOTOO

Zasáhli i do nosných zdí – nosné stěny nahradili dvěma dlouhými kovovými trámy s opěrnými sloupy, přičemž jeden se nachází ve vstupní hale a druhý v části mezi obývacím pokojem a jídelnou.

vila po rekonstrukci

Prostor obývacího pokoje je uspořádán kolem nového krbu. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Ruční práce, malované dřevo, vláknitý cement

Velmi důležitou roli při transformaci interiéru vily sehrál výběr barev a materiálů. Byly předmětem dlouhých diskusí a výsledek překvapuje pestrostí. V domě z 50. let byste tolik odvahy nečekali, ale o to je interiér originálnější a zajímavější. Výsledkem delších úvah a rozhovorů designérů s majiteli je pestrá paleta, v níž se mísí ručně vyrobené doplňky, malované dřevo, textil a vláknitý cement.

vila po rekonstrukci

Zdroj: HASOO—PHOTOO

Tyrkysová vzpomínka na minulost

Místa, kde stály původní nosné příčky, a nové kovové nosníky architekti zvýraznili tmavou tyrkysovou barvou, která dává charakter celému prostoru a připomíná jeho minulost. Mezi dva kovové trámy umístili stěnu téže barvy s vestavěným krbem a úložným prostorem. Tyrkysová stěna zároveň odděluje obývací pokoj od vstupní haly a dřevěného schodiště s točitým začátkem.

Přečtěte si také:
Nízkoenergetická venkovská vila s maximálním komfortem bydlení a s minimální údržbou
vila po rekonstrukci

Obývací pokoj a jídelní část má vzorovanou podlahu ze dřeva. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Obývací pokoj a jídelní část má vzorovanou podlahu ze dřeva několika odstínů, složeného do pravidelných geometrických tvarů. Světlejší barva navazuje na barvu nové dřevěné příčky, za kterou se skrývá hlavní ložnice majitelů. Výrazný barevný akcent najdete i ve vstupní hale v podobě tmavě růžové barvy, jejíž plocha je znásobena odrazem v zrcadle.

Místa, kde dominuje bílá

Kuchyňský kout je laděn v čisté bílé barvě, která kontrastuje s tmavě šedým ostrůvkem. Dostatek přirozeného světla v kuchyni zabezpečují dvoje dveře na terasu a do zahrady a malé okénko. Hlavní ložnice kombinuje svěží bílou se světlým dřevem. V jejím rohu je vytvořen zaoblený box s hygienickým zázemím. Též koupelna je řešena prostě – s převahou bílé barvy, ale nechybí osvěžení ve formě světlejší tyrkysové barvy v kombinaci s černou baterií i umyvadlem.

vila po rekonstrukci

Kuchyňský kout je laděn v čisté bílé barvě. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Přeměna vily z 50. let

architektonický ateliér: Bureau Brisson Architectes

autoři: Germain Brisson, Alan Hasoo, Thibaud Sulliger, Clea Di Martino

lokalita: Lausanne, Švýcarsko

realizace: 2020

plocha: 192 m2

Přečtěte si také:
Vila u Jizerských hor stojí v prudkém svahu a majitelům poskytuje krásné výhledy

Sabína Zavarská

Foto: HASOO—PHOTOO

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: historické domy rodinne domy vily
Sdílejte článek

Diskuze