Příkladné řešení rodinného domu na velmi úzké parcele

V okrajové části Prahy, kde se rodinné domy prolínají s výškovou bytovou výstavbou a hustou zelení, vznikl domov pro mladý pár se dvěma dcerkami.
Reklama
Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Problémem nebyla jen různorodost pozemku a okolní zástavby, ale také velmi úzká parcela.

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Dva samostatné celky

Architekti ze studia DDAANN se snažili z prostoru vytěžit co nejvíce, i když na první pohled toho hodně nenabízel. Celek rozdělili na dvě samostatné části, které spolu komunikují prostřednictvím dvora a zastřešeného chodníku. Kromě hlavní části, kde se nachází samotný obytný prostor, když přejdete dvůr, dostanete se do malé příjemné pracovny. Toto členění je praktické i kvůli tomu, že rodina má malé děti.

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Cesta přes dvůr

Pokud jeden z rodičů potřebuje klidný prostor na práci, může ho mít na domácím pozemku. Pracovna má vlastní hygienické zázemí a může také sloužit jako samostatný domek pro hosta. S hlavním objektem ji spojuje krytý chodník a posuvné dveře. Cesta přes dvůr a zpět tak vytváří nový důležitý moment v životě rodiny, symbolizuje hranice mezi volným časem a prostorem pro rodinu a časem a prostorem na klidnou soustředěnou práci. Dvůr se díky velkým prosklením stává přirozenou součástí interiéru. Podle potřeb z něj lze vytvořit intimnější zákoutí.

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Jednoduchost a ochrana soukromí

Vzhled domu je řešen jednoduše – bílým dřevěným obkladem a klasickou sedlovou střechou. Ze strany ulice vidíte jen jednoduchou fasádu s hlavním vstupem. Na zbývajících stěnách fasády jsou umístěna čtvercové okna tří rozměrů („střílny“, otevírací a velká fixní) tak, aby byl všude v interiéru dostatek světla. V prvním podlaží se nacházejí hlavní denní místnosti, ložnice a rodičů, dětské pokoje a hygienické zázemí na druhém nadzemním podlaží.

Foto: Alexandra Timpau

Foto: Alexandra Timpau

Dům skrz dvůr ve zkratce

Architektonické studio: DDAANN

Architekti: Daniel Baudis, Daniel Rohan

Spolupracoval: Jan Vondrák

Rok ukončení: 2018

Lokalita: ČR

Užitková plocha: 150 m2

Sabína Zavarská
Foto: Alexandra Timpau

Reklama
Reklama

Komentovat