Asymetrický dům s krásným výhledem na údolí Vltavy

Plně funkční řešení stavby na pozemku s úzkým trojúhelníkovým půdorysem tak, aby dům vyhovoval potřebám rodiny a poskytoval i dostatečné soukromí, není lehkým oříškem. Architekti ze studia Atelier 111 architekti našli řešení. Dům nazvali podle jeho polohy: Rodinný dům na konci města. Čím je zajímavý?
Reklama
foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

Reklama

Dům jako dělicí prvek

Pozemek v klidné příměstské čtvrti na konci města vypadal přímo idylicky pro příjemné rodinné bydlení. Na severovýchod od pozemku se nachází prudký svah a krásny výhled na údolí nivy koryta Vltavy. Architekt navrhli dům do rozšiřující se části pozemku, ne však až na jeho samotný okraj. Tímto umístěním stavby se jim zároveň podařilo zahradu rozdělit na dvě části, přičemž každá z nich má jinou vlastní atmosféru.

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

Společenská i soukromá

Přední zahrada je prostorem společenských aktivit rodiny relaxující u bazénu, prostorem pro setkávání se s hosty či rodinná setkání. Atmosféra této části pozemku je umocněná při západu slunce fascinujícím pohledem na siluetu zámku. Naopak, zadní zahrada je intimním místem pro odpočinek, které poskytuje krásné vjemy každého druhu a harmonizující klid. Stačí, když se na chvíli v této části posadíte a obklopí vás všudypřítomné barvy, zvuky a vůně přírody, kterým se nedá nepodlehnout. V této části není plot, protože by působil rušivě, nešťastně by odděloval krásy okolí a kazil výhled.

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

Přírodu pozvali dovnitř

„Hmotové a dispoziční řešení objektu předurčila kromě neobvyklého tvaru pozemku také orientace vůči světovým stranám, zejména snaha o výrazné propojení interiéru s exteriérem, a to včetně začlenění panoramatických prvků jako významných interiérových spolupůsobitelů,“ vysvětluje architekt Jiří Weinzettl.

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

Jaké je dispoziční řešení?

V prvním nadzemním podlaží se nachází hlavní obytný prostor a místnosti podružných funkcí, ale také ložnice rodičů s hygienickým zázemím. V druhém nadzemním podlaží najdeme dětské pokoje, druhou koupelnu s toaletou, terasu. Výsledkem je kompaktní dům pro čtyřčlennou rodinu. Avšak domácí i architekti mysleli i na budoucnost: jednoduchým osazením příčky v patře na chodbě za schody je možné z druhého poschodí vytvořit samostatnou bytovou jednotku.

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

Bílá a asymetrie

Stejně jako na fasádě domu, i v interiéru sehrává velkou roli bílá barvy, která vnitřek domu rozjasňuje a zpříjemňuje. Zajímavé jsou nepravidelné tvary odkazující na atypický půdorys domu – odkloněnou jednopodlažní část od dvoupodlažního celku. Soukromí pozemku stráží z vícerých stran vysoké zdi.

foto: Atelier 111 architekti

foto: Atelier 111 architekti

RD na konci města:

Architektonické studio: Atelier 111 architekti

Autoři: Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová

Lokalita: Hluboká nad Vltavou, ČR

Rok návrhu: 2009

Rok realizace: 2014 až 2015

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Atelier 111 architekti

Reklama
Reklama

Komentovat