Rekonstrukce interiéru více než stoleté chalupy v Třebenicích

09. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Andrea a její partner Štefan si po letech strávených v pronájmech za uspořené peníze koupili starý dům. Vlastními silami se pustili do rekonstrukce, během které však Andrea nečekaně otěhotněla. Interiér domu tak čekal na své dokončení − a s pomocí kamarádů i odborníků se ho dočkal.

Dvojici s malým miminkem přišli na pomoc jejich kamarádi a odborníci z pořadu TV Prima – Postav si sen!. Až do té doby žila rodina v jedné zrekonstruované centrální místnosti, ve které se odehrával veškerý život rodiny − fungovala jako kuchyň, obývací pokoj, ložnice i dětská herna.

Přečtěte si také:
Zrekonstruovaná rekreační chalupa vyrostla do krásy a získala severský šarm

Maminka Andrea si proto moc přála, aby alespoň malá Mia měla svůj vlastní hezký prostor ve vedlejší, zatím nevyužívané přistavěné místnosti. Designérská dvojice Jaroslava Hájková a Hana Šmejkalová se však rozhodly, že rekonstrukcí by měl projít nejen pokojík pro Miu, ale i multifunkční místnost.

Původní multifunkční místnost s trámy

Předtím. Zdroj: Prima

Už na začátku přitom bylo jasné, že se nebude jednat jen o několik „kosmetických“ úprav a zařízení novým nábytkem. Designérská dvojice se musela opět poprat s mnohem většími problémy. Tím největším bylo zabezpečení kvalitního vytápění celého domu. Původní malá kamna tak byla vyměněna a komín byl kompletně vyvložkován. Aby byla nová kamna efektivní, bylo potřebné i zabezpečení nového zateplení střechy, se kterým pomohli odborníci. Na řadu pak přišla montáž sádrokartonových podhledů, instalace nových elektrických rozvodů, příprava vody a odpadu na novou kuchyňskou linku a instalace nové vinylové podlahy.

Dubová linka se šedými korpusy obývací část

Montáž nové linky dala všem trochu zabrat − zkomplikovaly ji totiž křivé zdi a kvůli myčce se dokonce muselo osekat několik centimetrů omítky. Vše však dobře dopadlo a Andrea se tak teď může těšit z nové kuchyně. Designérky zvolily dubový dezén a korpusy v jemně šedé barvě. Zdroj: Prima

Co se týče interiéru, jelikož se jednalo o více než sto let starou chalupu s dřevěným trámovým stropem v hlavní místnosti, padla volba na moderní venkovský styl. Majitelka Andrea má velmi ráda jasné a veselé barvy a teplé přírodní tóny v interiéru, a proto designérská dvojice neváhala a pořídila pohovku ve výrazné červené barvě a barevné doplňky, které do místnosti vdechly energii a radost. Ložnici, ve které má malá Mia svůj koutek, je v budoucnu díky jejím rozměrům možné rozdělit na dvě samostatné zóny.

Kout s jídelnou a borovicovými židlemi

Zařízení celého interiéru je zbrusu nové, designérky se však i kvůli napjatému rozpočtu rozhodly zrenovovat stůl z masivního dřeva, který v domě už byl. Přebrousily ho a daly mu výrazný zelený nátěr, čímž teď krásně oživuje celý interiér. Doplněn je borovicovými židlemi. Zdroj: Prima

Jak probíhala proměna očima designérek Jarky Hájkové a Hany Šmejkalové?

Na první pohled bylo zřejmé, že nás budou čekat dvě místnosti místo očekávané jedné, což bylo dáno zejména jejich vzájemným částečným propojením. A i když bylo očividné, že ze stavebního hlediska bude proměna poměrně náročná a budeme vše muset řešit poměrně komplexně, nedovedly jsme si ani zdaleka představit, kolik problémů a záludností na nás během celé proměny vyskočí a s čím vším se budeme muset potýkat, abychom vše vůbec dotáhly do zdárného konce. Hlavním problémem původního stavu byla absence řešení vytápění domu. Sice jsme poměrně rychle nalezly cestu, jak se s tímto vypořádat, ale ukázalo se, že se jedná o problém mnohem hlubšího rázu.

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu ve stylu venkovského domku

Bohužel nestačilo pouze dodat nová výkonná kamna. Všemi konstrukcemi se ztrácelo teplo, bylo tedy nutné zateplit stropy a vyměnit shnilá stará okna. Stávající komín byl také v naprosto zoufalém stavu, a musely jsme tedy řešit jeho kompletní vyvložkování. A plánované umístění kamen v hlavní obytné místnosti nakonec také nebylo možné – z důvodu 80 cm tlusté nosné zdi, do které prostě nebylo proveditelné vyvrtat otvor pro připojení ke komínu. Vše ale nakonec dopadlo bezvadně, „ad hoc“ umístění kamen v chodbě se ukázalo jako ideální pro budoucí rozšíření obytných prostor, které rodina plánuje, až miminko povyroste, a v obývacím pokoji tak vzniklo mnohem víc volného prostoru „pro bydlení“.

Celkově z nového interiéru vyzařuje hravost a život, ale také klid a teplo domova uprostřed krásné přírody.

designérky Hana a Jaroslava

Jelikož se jedná o objekt starý přes 150 let, navíc umístěný v malé vesnici uprostřed Českého středohoří, chtěly jsme respektovat genius loci místa i dané stavby. Nicméně jde stále o trvalé bydlení pro mladou rodinu a chtěly jsme se také vyvarovat venkovské doslovnosti. Sáhly jsme proto po interiéru v odlehčeném venkovském stylu s moderním nádechem. Paní Andrea má velmi ráda živé barvy, čehož jsme při tvorbě konceptu bohatě využily.

Dřevěná komoda pod tv

Obývací pokoj a ložnici teď oddělují nové dveře, které jsou vyrobeny na míru ze smrkových laťovek. Jejich tmavá lazura barevně koresponduje s původními dřevěnými trámy, čímž se celý prostor opticky propojuje. Zdroj: Prima

Jako hlavní paletu jsme použily velmi přírodní a teplé tóny hnědé, béžové a smetanové, materiálově potom dřevo, kámen a kov a to vše jsme doplnily výraznými akcenty červené, zelené a žluté. Dominantou celého prostoru se staly výrazná červená sedačka a také zelený jídelní stůl. Ten je navíc unikátní v tom, že se jedná o původní kus nábytku, kterému jsme pouze vdechly nový život právě výrazným nátěrem a malou opravou. Velmi zajímavým prvkem v interiéru jsou také nové dveře, které jsou kopiemi klasického stylu v krásném provedení mořeného masivního dřeva. Celkově z nového interiéru vyzařuje hravost a život, ale také klid a teplo domova uprostřed krásné přírody.

Přečtěte si také:
Třináctiletý dům po kutilovi rekonstrukce změnila na vysněné bydlení

Profil

Nemovitost

Starší dům v Třebenicích u Prahy

Náklady

Rekonstrukce a zařízení − cca 546 000 Kč

Text: Filip Budák, Lucia Blažiová

Foto: Prima

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: interiérové řešení interiérové úpravy rekonstrukce starších domů rodinne domy staré domy venkovské domy
Sdílejte článek

Diskuze