Rodinný dům u Pardubic vyniká udržitelností, logikou i geniem loci

08. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Jedno křídlo pro majitele, druhé pro hosty. Obě spojuje společenský prostor s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou. Tak se dá stručně charakterizovat rodinný dům u Pardubic, který vzešel z dílny AIR ateliéru. Podobně jako jiné projekty Vítězslava Táborského a Aleše Jeřábka, i tato novostavba se nese ve znamení motta ateliéru „Architektura Inspirovaná Rozumem“.

Představa investora vždy tvoří základ, na kterém musí architekti stavět. V tomto případě si přál rodinný dům, který by byl příjemným prostředím nejen pro něj a jeho manželku, ale i pro celou jejich rodinu, především pro vnoučata. Podařilo se mu najít krásný pozemek na okraji zástavby v těsné blízkosti lesa. Základní charakteristiky domu měly být: bezbariérový, prostorný a designem měl připomínat spíše chatu než luxusní novostavbu. Atmosféra v něm měla odrážet atmosféru místa.

Přečtěte si také:
Starý mezonet proměnili ve funkční rodinný dům pro rodiče se dvěma dětmi

Velký pozemek okleštila stavební omezení

I ty nejlepší představy majitelů pozemku jsou často omezeny pravidly výstavby v dané lokalitě. Ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Ačkoliv byl pozemek poměrně velký, výstavba na něm byla velmi omezena tehdejším územním plánem. Konkrétně bylo nutné dodržet ochranné pásmo lesa, pásmo nadzemního i podzemního vedení.

Jídelna pod krovem se svítidly

Uvnitř dominuje velmi harmonicky působící konstrukce krovu z lehce bíleného dřeva. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Tvar rodinného domu se musel přizpůsobit těmto podmínkám. Výsledkem je stavba s užitnou plochou 158,5 m2 a zastavěnou plochou 441 m2. Část této zastavěné plochy tvoří uzavíratelná terasa s výhledem na les, která navazuje na bazén.

Jedno křídlo pro hosty, druhé pro majitele a herna na galerii

Architekti rozčlenili stavbu na východní a západní křídlo. Východní křídlo je určeno pro hosty. V podkroví se nachází galerie, která funguje jako herna pro děti, ale je přizpůsobitelná i jiným potřebám. Srdcem domu (mezi východním a západním křídlem) je velkorysý obytný prostor orientovaný na severní stranu směrem k lesu.

Velkorysý obytný prostor s krovem

Srdcem domu je velkorysý obytný prostor orientovaný na severní stranu směrem k lesu. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Přirozené světlo se do něj dostává též střechou galerie. Západní křídlo zahrnuje šatnu, ložnici, pracovnu a koupelnu majitelů. Z koupelny mohou vyjít na malou terasu, kde je venkovní sauna, která se dá bez problémů používat celoročně.

Přečtěte si také:
Nejlepší rodinný dům v Polsku postavili na nepraktickém pozemku

Místo polystyrenu keramika s minerální vatou

Výběr materiálů byl při řešení návrhu rodinného domu v Rosicích neméně důležitý. Klíčovým požadavkem investora totiž byla udržitelnost stavby. Řešením je použití keramických tvárnic s minerální vatou a opalované dřevo na fasádě. „Vatové tvárnice s integrovanou tepelnou izolací jsme použili proto, aby nebylo nutné použít polystyren. To znamená, že z funkčního hlediska se izolace nemusí obnovovat minimálně po dobu pětatřiceti let. Fasáda domu je dřevěná, ani tu není třeba nijak obnovovat, protože dřevo je opalované. V interiéru je přenosné médium podlahového topení v podobě vody ohřívané plynovým kotlem. Též je možné připojit tepelné čerpadlo,“ vysvětlují autoři projektu.

Jídelna s výhledem do lesa

Jídelna. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Uvnitř vybílené dřevo, venku opalované

Uvnitř dominuje velmi harmonicky působící konstrukce krovu z lehce bíleného dřeva. Stropy jsou trámové s betonovou deskou. V soukromých místnostech mají nízkou výšku, díky níž vytvářejí komorní atmosféru ložnicových křídel. Zároveň jsou protiváhou k otevřenému centrálnímu obytnému prostoru. Na fasádě domu se střídá bílá omítka s dřevěným obkladem z opalovaného smrku. A na závěr zajímavost. Dřevěné prvky, včetně fasády, dokončovali majitelé svépomocí.

Rodinný dům s přístřeškem na parkování

Fasáda domu je dřevěná, ani tu není třeba nijak obnovovat, protože dřevo je opalované. Zdroj: Jiří Alexander Bednář

RD Rosice nad Labem

architektonický ateliér: AIR ateliér

autoři: Vítězslav Táborský, Aleš Jeřábek

lokalita: Pardubice, ČR

plocha: 158,50 m2

realizace: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Jiří Alexander Bednář

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: bezbariérové domy dřevěné konstrukce ekologické domy krovy Obytné podkroví prosklené plochy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze