Zajímavý rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

09. 12. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Většina párů se pro rodinný dům rozhodne v době, když cítí, že jejich aktuální obytný prostor jim nestačí. Architekt Peter Kasman z ateliéru Treea měl za úkol navrhnout dům pro své přátele z dětství.

Kromě několika regulativ, která musel dodržet, limity přinášel i pozemek. Své dílo v obci Svinná u Trenčína nazval dům her. Když nahlédnete dovnitř, uvidíte proč. Nehrají si tu jen děti, ale především světlo!

Na jedné straně byla omezení vyplývající z velikosti a tvaru parcely, blízkost železniční dráhy, odstupy od sousedních domů a výškový limit stavby – na druhé straně potřeby a požadavky investorů.

Rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

Stavební práce. Zdroj: David Mackovič Photography / www.treea.sk

Soused žádal, aby navrhovaný dům pokud možno nestínil jeho parcelu z jižní strany. Výsledkem je na pohled úplně jednoduchá stavba, která nikomu „nebije do očí“, mysleli byste si, že tu byla prakticky vždycky. Ačkoliv dům má charakter jednopodlažní stavby, přece jen se architektovi podařilo získat pro majitele více prostoru. A to díky včleněnému mezonetu, který patří dvěma bratrům.

Přečtěte si také:
Starý mezonet proměnili ve funkční rodinný dům pro rodiče se dvěma dětmi

Vnitřní atrium nabízí soukromí a prosvětluje

Půdorys rodinného domu je inspirován čtvercem, který nejvíce vyhovoval omezením i požadavkům majitelů. Uprostřed půdorysu se nachází otevřené atrium, které splňuje více funkcí najednou. Dostává za přes ně denní světlo do interiéru i z opačné strany místností, jeho součástí je menší terasa. Navíc přes atrium vidíte z jídelny do obývacího pokoje a naopak.

Rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

Prosvětlená kuchyň a jídelna. Zdroj: David Mackovič Photography / www.treea.sk

Celý koncept domu je postaven na přehledné, otevřené dispozici s převýšenými společenskými místnostmi po obou prosklených stranách atria. Díky tomuto řešení má stavba v těsné blízkosti sousedů a železnice své vlastní soukromí, intimitu a je plná světla.

Přečtěte si také:
Moderní přístavba pro mladý pár: Dostatek prostoru pro rodiče, děti i vnučky

Nenápadná fasáda, interiér však překvapuje pestrostí

Celá stavba rodinného domu byla řešena částečně dodavatelsky a částečně svépomocí – s přispěním vnímavého přístupu majitelky. Dva roky trvající práce na interiéru přinesla své ovoce v podobě bydlení s atmosférou a citem.

Rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

Prostory jsou přizpůsobeny využití. Zdroj: David Mackovič Photography / www.treea.sk

Dům inspirovaný čtvercem je uvnitř plný her. A to nemluvíme jen o těch dětských: máme na mysli hru světla nejen v jídelně a v obývacím pokoji díky atriu a terase. Ještě výraznější je v chlapeckém mezonetu či v převýšeném obývacím pokoji. Právě zde západní slunce vytváří atmosféru jedinečnou hrou barev a potvrzuje tak základní myšlenku návrhu – hry dětí.

Rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

Světlo dominuje i v dětském pokoji.  Zdroj: David Mackovič Photography / www.treea.sk

Rodinný dům, ve kterém si nehrají jen děti, ale i světlo

Převládá bílá a dřevo. Zdroj: David Mackovič Photography / www.treea.sk

RD Svinná

architektonický ateliér: treea, www.treea.sk
autor: Ing. arch. Peter Kasman
spolupráce: Ing. arch. Maroš Miko
lokalita: Svinná u Trenčína
projekt: 2015
realizace: 2018
plocha pozemku: 973,41 m²
zastavěná plocha bez teras: 229,50 m²
zpevněné plochy: 41,34 m²
podlažní plocha 1. nadzemního podlaží: 200,55 m²
podlažní plocha 2. nadzemního podlaží: 64,99 m²
obestavěný objem: 947,91 m³

Sabína Zavarská
Foto: David Mackovič Photography

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dětské pokoje prosvětlení interiéru rodinne domy vnitřní atrium
Sdílejte článek

Diskuze