Stylové současné bydlení plné zajímavých kousků

Téměř 70 let starý dům byl po určitou dobu využíván jako sídlo místní samosprávy. Alexandra a Toby se pustili do jeho rekonstrukce a podařilo se jim vytvořit v něm stylové současné bydlení plné zajímavých kousků.
Reklama

Dvojdomek postavený v roce 1948 v městečku Alton v anglickém hrabství Hampshire měl vše, po čem mladá dvojice toužila. Potřeboval však zrenovovat jak zvenčí, tak i zevnitř, což Tobymu a Alexandře přesně vyhovovalo. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

Čas na změnu

Po roce bydlení v podnájmu se Alexandra a Toby rozhodli najít si něco vlastního, a tak se začali poohlížet po domě, který by si mohli zrekonstruovat. Netrvalo ani dva týdny a v městečku Alton objevili bývalé sídlo místní samosprávy.

„Dům měl všechno, po čem jsme toužili, včetně velké zahrady s výhledem na pole, a přitom byl nedaleko Londýna, takže Toby by mohl pohodlně dojíždět do práce,“ říká Alexandra. „Měli o něj zájem mnozí developeři, ale původní majitelé upřednostnili nás, protože jsme jim slíbili, že budově vrátíme její původní účel, takže bude znovu sloužit jako rodinný dům,“ dodává.

Nemovitost byla 65 let ve vlastnictví jedné rodiny, poslední dva roky zde však už nikdo nebydlel. „Všude bylo třeba něco upravit,“ vzpomíná Alexandra.

Jednoduchá kuchyň lépe splyne s otevřeným obývacím prostorem. Dvojice se proto rozhodla pro jednoduché bílé kuchyňské skříňky bez úchytů a pro nerezovou pracovní desku. Dřevěné poličky jsou recyklací původní police z obývacího pokoje. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

„Uspořádání obytného prostoru bylo velmi zvláštní. Na některých místech se objevovala vlhkost, instalace byly odkryty a jako stavební materiál byl použit i azbest.“ Přízemí bylo rozčleněné na několik malých místností, toaleta byla venku a zimní zahrada měla své lepší časy už dávno za sebou. V patře to nevypadalo o nic lépe. Do místností se vcházelo z tmavého a úzkého prostoru při vyústění schodiště.

Manželé se rozhodli, že koupelnu přesunou do nejmenší z ložnic, aby se prostor před schodištěm zvětšil. Půdu upravili a zařídili tam větší třetí ložnici. Zimní zahradu nahradil příruční sklad přístupný ze zahrady i kuchyně a všechny ostatní místnosti v přízemí byly spojeny tak, aby vznikl jeden otevřený obytný prostor s kuchyní, obývacím pokojem a jídelnou.

Otevřený denní prostor, který vznikl v přízemí, zahrnuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Díky novým zaskleným dveřím a množství pokojových rostlin je jídelna opticky propojena i s vnější zelení. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

Vlastními silami

Jelikož je Alexandra výkonnou ředitelkou stavební společnosti, která se věnuje převážně rekonstrukcím, byla v pozici, kdy mohla šest měsíců trvající přestavbu domu navrhnout a řídit. Toby byl zase k dispozici na těžké práce. „Sestavila jsem rozpočet rekonstrukce s předpokladem, že Toby a já uděláme velkou část prací o víkendech a po večerech,“ vysvětluje Alexandra. Přestavbě, při které museli nejdříve vše „rozebrat“, aby pak mohli dům nově „poskládat“, věnovali oba všechen svůj volný čas včetně dovolených.

„Práci jsme si rozdělili a podařilo se nám vytvořit skvělý tým. Já jsem plánovala a objednávala materiály, zatímco Toby měl na starosti bourání a odvoz odpadu. I většinu rekonstrukčních prací dělal on spolu s tesařem,“ říká Alexandra.

Za čtyři měsíce byl dům zcela prázdný, vyčištěný od zbytečností a připravený na to, aby se dvojice mohla pustit do další fáze – samotné renovace. „Šlo nám to docela rychle, protože jsme chtěli mít vše hotové co nejdříve, abychom se mohli přestěhovat. Přístavbu určenou na příruční sklad jsme dokonce postavili jen za týden,“ prozrazuje paní domácí a organizátorka rekonstrukce v jedné osobě.

Novou prostornou koupelnu v patře vybudovali v místnosti, kde byla původně nejmenší z ložnic. Dominuje jí vana s výhledem, kterou ozvláštňuje dřevěný obklad natřený v šedém industriálním odstínu. Kromě vany se sem vešel i praktický sprchový kout. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

Kreativní zařizování

Dvojice se do přestavěného domu nastěhovala osm měsíců po začátku rekonstrukce. Už zbývalo jen ho zařídit. „O některých věcech jsme měli předem jasnou představu, jiné jsme kupovali intuitivně. Později se například ukázalo, že koupelna bude v industriálním stylu s obkladem z tmavého dřeva, poličkami připomínajícími lešení a obkladačkami, jaké se používaly v metru.“

Stěny ve všech místnostech od přízemí až po podkroví jsou vymalovány bíle, všechny podlahy jsou z dubových desek a nábytek je vybrán v šedomodrém odstínu. „Protože jsme si všude zvolili stejnou barevnost, mohli jsme větší množství barvy koupit levněji, což nám také pomohlo trochu ušetřit,“ radí Alexandra.

Při zařizování domu se počítalo s unikátní sbírkou nábytku a doplňků, kterou si už léta společně shromažďovali při návštěvách bleších trhů. Některé prvky, například police v obývacím pokoji či originální vestavěnou skříň se starožitnými dveřmi, vytvořili sami, aby jejich nové prostory působily domácky a útulně a aby jim dali osobitost. Po rok trvající dřině se těší na dolaďování interiérů.

„Většina prací je již hotová, ale chtěli bychom ještě dotáhnout několik drobností, abychom se nenudili,“ směje se Alexandra. „Nikdy jsme netoužili po tom, aby byl náš dům zcela hotový. Chceme mít možnost přidat tu a tam barvu nebo proměnit stěnu zajímavou tapetou,“ dodává.

Originální skříň. V rozšířeném prostoru, do kterého ústí v patře schodiště, vytvořila dvojice vestavěnou skříň. Použili k tomu recyklované staré dveře a závěs z lněné textilie. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

Katčin pohled

Když se starý, ošumělý dům s velkým potenciálem dostane do rukou lidem s citlivým srdcem, výsledek vždy stojí za to. Paní domácí mohla čerpat ze svých několikaletých zkušeností v oblasti rekonstrukcí, což je obrovská výhoda. Sama sestavila celý rozpočet i plán a její manžel se podílel na množství bouracích a tesařských prací. Obdivuji, jak si oba manželé úlohy vzájemně rozdělili a ve svém úsilí vytrvali. Útulný interiér vznikl citlivou kombinací starého s novým, přičemž to staré mělo v tomto případě prioritu. Nová moderní a praktická řešení dovolí díky své nenápadnosti vyniknout původním prvkům.

Ložnice v podkroví. I část prací při zabydlování někdejší půdy udělali Alexandra a Toby sami. Novou ložnici zařídili předměty z druhé ruky. Konstrukci postele z Ikey našli přes inzerát na internetu, italské kožené cestovní kufry, které vyčistili, objevili v bazaru. Dnes mají desetitisícovou hodnotu. FOTO DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK

NÁVRH PŘESTAVBY

Back to Front Exterior Design

backtofrontexteriordesign.com

polovina dvojdomu

počet podlaží: 2 + podkroví

dispozice: 3 ložnice

lokalita: Alton, Hampshire

TEXT A STYLING: MAXINE BRADY
FOTO: DAVID WOOLLEY, REALHOMES.CO.UK
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat