Velký dům nemusí být nápadný ani „dusit“ zahradu

Pozemek, na němž stojí tento rodinný dům, je sice dlouhý a úzký, ale díky dobré orientaci vůči slunci se dal prakticky využít.
Reklama
foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

Reklama

Základními požadavky budoucích majitelů domu bylo vytvořit domácnost o rozloze přibližně 400 metrů čtverečních s příjemnou, klidnou atmosférou a praktickou konstrukcí. Neméně důležité pro domácí bylo propojení domu a zahrady. Architekti tyto požadavky doplnili o svůj vlastní záměr, který zněl: dosáhnout úplné integraci stavby do krajiny.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

Aby objem nebolel

Nejtvrdším oříškem, který museli rozlousknout, bylo vytvořit z objemné budovy důvěrný a lidský prostor. Navíc neměl „dusit“ zahradu, ale naopak. Z požadavků vyplynula základní rozhodnutí: osazení domu blízko ulice, aby zahrada poskytovala dostatek prostoru a soukromí, vytvoření vnějšího využitelného obytného prostoru mezi interiérem a exteriérem.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

Tento venkovní prostor měl za úkol zjemnit kontrast mezi přírodním prostředím a samotnou stavbou. Nový dům nepůsobí masivně i z jiných důvodů – část fasády zjemňuje světlé dřevo a velké prosklení. V části orientované do zahrady je dům bílý, ze strany ulice má tmavou neosobní, ale zato výrazově silnou fasádu s minimem oken. Z jedné strany poskytuje kryté stání na parkování aut.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

Tři barvy interiéru

Celý interiér domu je řešen ve třech základních barvách: bílá, šedá a světlé dřevo. Velké otevřené plochy dodávají interiéru vzdušnost a celým domem proudí přirozené světlo. Díky tmavé fasádě z jedné strany domu vynikne hra čtyř objemů, z nichž je dům složený.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

Dispozice

V přízemí směrem od krytého parkovacího stání se nachází ložnice s hygienickým zázemím a technické místnosti, následuje schodiště navazující na hlavní vstup do domu. V části orientované do zahrady je prostorná kuchyň a nejblíže k zahradě obývací místnost s jídelnou, kterou je možné spojit s venkovní terasou. Na terase nechybí venkovní kuchyň, jídelní stůl, ani pohovka na příjemné posezení.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

První patro patří soukromým místnostem: velké ložnici s vlastním šatnou a koupelnou, na druhé straně, směrem k zahradě jsou dva dětské pokoje. Uprostřed se nachází společenská místnost s posezením a velká koupelna.

foto: Alventosa Morell Arquitectes

foto: Alventosa Morell Arquitectes

NOA house ve zkratce

architektonické studio: Alventosa Morell Arquitectes

autoři: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa, Xavier Morell

spolupráce: Eduard Simó

lokalita: Barcelona, Španělsko

rok realizace: 2017 až 2018

celková plocha: cca 400 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Alventosa Morell Arquitectes

Reklama

Komentovat