Větší neznamená vždy i lepší: Malý a úzký dům vás o tom přesvědčí!

Staré domy naskládané těsně vedle sebe nikdy nepůsobí pozitivně. Vždyť kdo by chtěl žít v domě, který prakticky nemá žádné soukromí a nemůže čerpat ani pozitiva z malé zahrádky?
Reklama

Architekti ze studia Jos Tan Architects na svém projektu v australském Melbourne ukázali, že i malý prostor a úzký pozemek stačí na příjemné bydlení.

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Zcela jiný dojem

Cihlový dům, který byl předmětem rekonstrukce, byl postaven v roce 1930. Cílem jeho majitelů bylo vytvořit novou kuchyň s jídelnou, která by umožnila setkávat se široké rodině či známým a nabízela by možnost otevřít se do prostoru zahrádky. Kromě toho si přáli vybudovat novou koupelnu a prádelnu. Povedené otevření do zahrady dnes zvětšuje objem předělávání prostoru několikanásobně a vůbec nemáte pocit, že se nacházíte v malém a úzkém domě.

Reklama

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Namísto bourání malá přístavba

Architekti nejdříve zvažovali zadní část budovy zbourat a postavit potřebné prostory nanovo, avšak to neumožňoval daný rozpočet. Rozhodli se tedy zachovat většinu původní cihlové struktury domu a na jedné straně vytvořit menší rozšíření. Tímto způsobem se podařilo architektem ušetřit část financí, která byla nutná k dořešení nové přístavby a střechy.

„Jednou z našich zásad je, že větší neznamená nezbytně i lépe. Tato rekonstrukce dokazuje obrovskou rozdílnost funkcí a vybavení domu dosaženou jen malou, ale kompaktní renovací. Vznikl velmi obohacující oživený prostor a my sdílíme radost spolu s našimi klienty,“ popisuje filozofii přeměny hlavní architekt Jos Tan.

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Ze čtyř místností jedna

Velký otevřený prostor nové kuchyně a jídelny vznikl z původně čtyř celků – jednoho většího pokoje, toalety a dvou menších prostorů. V nově postavené rozšířené části, do které se vchází z renovované kuchyně, je umístěna prostorná hygienická místnost. V přední části domu, která nebyla předmětem rekonstrukce, se nacházejí dvě samostatné místnosti a jedna otevřená místnost fungující jako obývací pokoj.

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross

Pozemek více přirostl k domu

Odhalená cihla se dřevem nevytvářejí zajímavou kombinaci pouze pro moderní interiéry, ale svědčí i exteriérům. Zdivo z původní části, která byla zbořena, zachránili před demolicí a znovu použili v rozšíření zadní části domu. Dřevěná terasa vytvářející pódium umožňuje příjemné posezení a odpočinek na pomezí mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Tom Ross

Foto: Tom Ross 

Dům Coronet ve zkratce

architektonické studio: Jos Tan Architects

lokalita: Melbourne, Austrálie

hlavní architekt: Jos Tan

rozloha: 35 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Tom Ross

Reklama
Reklama

Komentovat