Zasněžená idyla: Stará dřevěná stodola, která měla být srovnaná se zemí

V půvabné horské obci Lumbrein ve švýcarském kantonu Graubünden stála velká stará dřevěná stodola, která měla být brzy srovnána se zemí. Když ji však manželé Schweitzerovi spatřili, okamžitě věděli, že se bourání konat nebude…
Reklama
Architekti se snažili budovu zrekonstruovat v původním stylu, avšak s jasně rozpoznatelnými novými detaily. Naštěstí měli v týmu šikovného tesaře, který odvedl kvalitní a přesnou práci. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Architekti se snažili budovu zrekonstruovat v původním stylu, avšak s jasně rozpoznatelnými novými detaily. Naštěstí měli v týmu šikovného tesaře, který odvedl kvalitní a přesnou práci. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Reklama
Na dřevěnou stodolu upozornil současné majitele Meinrad Morger, zakladatel akciové společnosti Morger Partner Architekten. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Na dřevěnou stodolu upozornil současné majitele Meinrad Morger, zakladatel akciové společnosti Morger Partner Architekten. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

V přízemí stodoly se původně nacházely dvě opuštěné kravské stáje, nad nimi pětimetrový seník. Architektonické studio Morger partner architekten, které dostalo rekonstrukci na starosti, nechalo starý vnitřek vybourat a na dvou podlažích vznikl nový rekreační obytný prostor o rozloze téměř 170 m2, v němž dominuje smrkové dřevo. Vnější archaický vzhled budovy se naopak snažili co nejvíce zachovat, přesto jsou některé přidané prvky, jako například nová měděná střecha, ihned rozpoznatelné a perfektně korespondují s panoramatem švýcarských hor.

Dominantou je betonový krb v hlavní části domu. Praktická lavice, která navazuje na krb, slouží jako odpočinkový prostor a zároveň opticky rozděluje místnost na několik zón – jídelní s prostorným stolem a kuchyní a na druhé straně relaxační s pohodlným gaučem. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Dominantou je betonový krb v hlavní části domu. Praktická lavice, která navazuje na krb, slouží jako odpočinkový prostor a zároveň opticky rozděluje místnost na několik zón – jídelní s prostorným stolem a kuchyní a na druhé straně relaxační s pohodlným gaučem. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

U dlouhého jídelního stolu z vlašského dřeva, vyrobeného na zakázku, se schází rodina nejen při jídle, ale i při večerních společenských hrách. Fascinující výhled do okolních hor, který nabízí velká okna, je však tou největší zábavou. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

U dlouhého jídelního stolu z vlašského dřeva, vyrobeného na zakázku, se schází rodina nejen při jídle, ale i při večerních společenských hrách. Fascinující výhled do okolních hor, který nabízí velká okna, je však tou největší zábavou. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Všichni pohromadě

Centrem domu je velký obývací pokoj otevřený ke štítu. „Chtěli jsme navrhnout interiér jen s několika prvky,“ vysvětluje architekt. „Měl být strohý, jednoduchý a funkční.“ Uprostřed stojí pyramidální krb s dlouhou lavičkou, která rozděluje místnost na dvě zóny – obytnou a stravovací. Ve večerních hodinách se část rodiny sejde u dlouhého jídelního stolu a vychutnávají si společné chvíli při hraní zábavných her. Ti nejmladší si naopak nejvíce vyhrají ve druhé části místnosti na měkké pohovce. Někdy se v Lumbreinu sejde až dvanáct členů rodiny, napříč všemi generacemi. Dostatek prostoru je tu totiž pro všechny a kromě hlavní ložnice majitelů jsou tu k přespání v horním patře připraveny další dva pokoje i ložnice pro ty nejmenší přímo pod střechou.

Kuchyňská linka je tvořena jedním kusem betonu a kromě skříněk a zásuvek zahrnuje také troubu a dřez. Zásoby a větší kuchyňské náčiní lze nalézt v nenápadně integrované komoře ve zdi. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Kuchyňská linka je tvořena jedním kusem betonu a kromě skříněk a zásuvek zahrnuje také troubu a dřez. Zásoby a větší kuchyňské náčiní lze nalézt v nenápadně integrované komoře ve zdi. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Celý dům je omezen na několik materiálů. Podlahové krytiny jsou z barevného betonu a většina interiéru ze smrkového dřeva. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Celý dům je omezen na několik materiálů. Podlahové krytiny jsou z barevného betonu a většina interiéru ze smrkového dřeva. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Uvnitř domu se skvěle snoubí staré renovované dřevo tvořící stěny s nově přidaným světlejším smrkovým dřevem, použitým k obkladům stěn i stropu. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Uvnitř domu se skvěle snoubí staré renovované dřevo tvořící stěny s nově přidaným světlejším smrkovým dřevem, použitým k obkladům stěn i stropu. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Živý obraz

Velkými okny procházejí staré trámy, které slouží jako ochrana proti slunci, ale zároveň nechávají dostatek světla uvnitř. Okna také krásně rámují krajinu, stačí se jen zaměřit na jednotlivé detaily v přírodě – na vrchol skály nebo na smrky pokrytý hřeben. Tuto architektonickou hru můžete hrát třeba i s výhledem na volnou sjezdovku v jižním Dorfrandu. Ačkoli byla odjakživa považována za oblíbenější horní část vesnice, z domu není lepší výhled než na spodní Dorfrand – kde se otvírá kilometr dlouhé údolí. Díky velkým skleněným tabulím se obraz zvenku dostává dovnitř, tvoří součást prostoru a umožňuje spatřit ty nejkrásnější přírodní scenérie.

Mezi pokoji vede úzký žebřík až k bývalému seníku, který připomíná cestu z temnoty ke světlu. A skutečně, v prvním patře jsou díky okýnku překvapivě jasné prostory. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Mezi pokoji vede úzký žebřík až k bývalému seníku, který připomíná cestu z temnoty ke světlu. A skutečně, v prvním patře jsou díky okýnku překvapivě jasné prostory. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Architekti ponechali v interiéru některé výraznější prvky, jako například původní stropní trám, který dodává moderní místnosti lehce archaický tón. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Architekti ponechali v interiéru některé výraznější prvky, jako například původní stropní trám, který dodává moderní místnosti lehce archaický tón. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Mezi použitými materiály je i zvláštní kámen v koupelně. Majitelé jsou na něj hrdí, stejný kámen totiž zdobí i oceňovaný interiér nedalekých lázní ve Valsu. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Mezi použitými materiály je i zvláštní kámen v koupelně. Majitelé jsou na něj hrdí, stejný kámen totiž zdobí i oceňovaný interiér nedalekých lázní ve Valsu. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Obec Lumbrein se nachází v uzavřeném bočním údolí. Velké lyžařské středisko a lanovky jsou vzdáleny kilometr, takže tu panuje klid a voní čerstvý horský vzduch. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Obec Lumbrein se nachází v uzavřeném bočním údolí. Velké lyžařské středisko a lanovky jsou vzdáleny kilometr, takže tu panuje klid a voní čerstvý horský vzduch. FOTO CHRISTIAN SCHAULIN

Dům v kostce

Místo: Lumbrein v kantonu Graubünden, Švýcarsko

Autor: Architekti Morger + Dettli Architekten AG www.morgerpartner.ch

Návrh: 2010

Realizace: 2011–2012

Plocha: 170 m2

Stavební práce: Meik Rehrmann (PL), Anja Siegler

Stavební inženýr Conzett Bronzini Gartmann AG, Chur, Dřevařské a truhlářské práce: Alig & Co., Vrin

TEXT: VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO: CHRISTIAN SCHAULIN
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat