Malá chata, která nabízí více prostoru, než byste si na první pohled mysleli

16. 09. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

V krásném přírodním prostředí vyrostl nevelký dřevěný dům a kousek od něj ještě menší dílna. Pozemek původně patřil ke starší chatě rodičů a před zhruba padesáti lety na něm byly vysazeny stromy. Architekt mezi ně citlivě umístil dva nové objekty vonící dřevem zvenčí i zevnitř.

Dřevěný dům a dílna jsou na pozemku umístěny tak, aby vytvořily centrální oblast – intimní zahradu, odříznutou od zbytku světa navzdory těsné blízkosti chaty rodičů a sousední budovy letního tábora. Polohu domu určila orientace vůči světovým stranám, jeho maximální výška se plně přizpůsobila obecným předpisům. Výsledkem je jednoduchý monolit obložený hrubými smrkovými pásy. Díky nim splývá s přirozeným prostředím pozemku.

Přečtěte si také:
Pohodlná dřevostavba pro rodinu? Typový dům si upravili k maximální spokojenosti

Schodiště jako páteř, která spojuje pět úrovní

Architekt využil sklon pozemku ve prospěch stavby – v interiéru vytvořil výškově členěné prostory propojené centrálním schodištěm. Tvoří „páteřní kostru“ projektu. Tímto způsobem se v domě podařilo vytvořit celkově pět různých výškových úrovní, přičemž každá z nich sestává ze dvou rozdílných prostorů.

Dřevěný dům se zahradou a sezením v lese

Dřevěný dům a dílna jsou na pozemku umístěny tak, aby vytvořily centrální oblast – intimní zahradu, odříznutou od zbytku světa navzdory těsné blízkosti chaty rodičů a sousední budovy letního tábora. Zdroj: Julie Masson

Společenské části dispozice zabírají nižší poschodí, soukromé místnosti jsou umístěny v horních úrovních. Výškové rozdíly jednotlivých částí se odrážejí i na fasádě – všimněte si nepravidelného umístění oken.

čtvercové dekorativní výřezy ve fasádě

Za povšimnutí stojí čtvercové dekorativní výřezy v několika místech fasády. Zabezpečují větrání a zároveň vytvářejí velmi originální prvek. Zdroj: Julie Masson

Sled malých světů jako vzpoura proti konzumu

V interiéru najdete obývací pokoj, jídelnu, kuchyň, koupelnu, pracovnu s vysokou knihovnou, na nejvyšší úrovni je ložnice. „Vnitřní bludiště se otevírá ve sledu malých světů, čímž vytváří dojem většího prostoru, než ve skutečnosti je. Toto hledání prostorového i materiálního minimalismu je v rozporu s diktátem současné konzumní společnosti. Interiérové prostory, i když jsou jasně rozděleny, komunikují navzájem, ale také s exteriérem – díky posuvným otvorům, které rámují zvolené úhly pohledu,“ charakterizuje hlavní ideu příjemné stavby Lionel Ballmer.

Přečtěte si také:
Dřevostavba ve městě za cenu bytu poutá pozornost nejen lokalitou

CLT panely z lokálních smrků

Z konstrukčního hlediska je celá kostra stavby – vnitřní příčky, obvodové zdi, střešní krytina, ale i nábytek, z jednoho materiálu. Jsou jím CLT panely vyrobené ze smrkového dřeva z místních zdrojů. Prefabrikované dřevěné panely pokrývají celý dům. Samozřejmě i toto řešení má svůj význam – homogenita použitých materiálů je poctou původním horským stavbám. Vytváří silný kontrast s venkovní vegetací a opticky rozšiřuje nevelké prostory, spojuje je do jednoho celku.

Knihovna s řebříkem a pracovna v chatě

Z konstrukčního hlediska je celá kostra stavby – vnitřní příčky, obvodové zdi, střešní krytina, ale i nábytek, z jednoho materiálu. Jsou jím CLT panely vyrobené ze smrkového dřeva z místních zdrojů. Zdroj: Julie Masson

Příjemně v zimě i v létě

Vytápění a teplou vodu zabezpečuje kotel na pelety. V každé místnosti jsou umístěny radiátory, které teplo rovnoměrně distribuují. Pomocníkem v zimě jsou kamna na dřevo v obývacím pokoji. V létě je interiér zase příjemně chráněn před ostrým sluncem odrostlými stromy, které ohraničují pozemek.

Chodba v chatě se schodiskem

V domě se podařilo vytvořit celkově pět různých výškových úrovní, přičemž každá z nich sestává ze dvou rozdílných prostorů. Zdroj: Julie Masson

Vytvářejí velké stíny pomáhající udržet budovu v chladu i během sezónních veder. Za povšimnutí stojí čtvercové dekorativní výřezy v několika místech fasády. Zabezpečují větrání a zároveň vytvářejí velmi originální prvek.

La Petite Maison

architekt: Lionel Ballmer

lokalita: Nendaz, Švýcarsko

hrubá zastavěná plocha: 80 m2

projekt: 2020

realizace: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Julie Masson

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: chaty dřevěné chaty dřevěné domy ekologické domy minimalismus moderni bydleni moderní dřevostavby přírodní materiály
Sdílejte článek

Diskuze