Zemědělský sklad přeměnili ve dva domy. Fotovoltaika, světlý interiér i zimní zahrada nesmějí chybět!

01. 09. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

Mnoho zemí a lokalit má dnes problém s nedostatkem bydlení. Místo drahých bytů či domů v centrech velkých měst plných ruchu, stále více mladých lidí dává přednost klidnému bydlení ve vzdálenějších zónách.

Urbanizace se dočkala i oblast okolí francouzského města Rennes, nejznámějšího města v Bretoňsku. Právě tu uprostřed polí stál zemědělský sklad. Dnes je z něj industriální dvojdům, vypadající jako jedna dlouhá stodola. Majitel původní budovy v ní trávil mnoho času prací a po odchodu do důchodu si umínil udělat z ní příjemné bydlení. Objemy a existující struktura z dubu zůstaly. Tvoří stopy po původním využití stavby a zároveň se staly základy, na nichž architekti z ateliéru Haddock Architecture vytvořili dva nové domy.

Přečtěte si také:
Pískovcovou stodolu proměnili ve vysněné bydlení

Fotovoltaika a orientace na jih

Samozřejmostí byla vylepšení směřující k úspornému a pohodlnému způsobu života. Patří sem fotovoltaická střecha domu a další moderní řešení. Celá stavba stojí na hranici pozemku, a tak mohou majitelé naplno využít vlastní zahradu a jižní orientaci, ze které plyne mnoho výhod, včetně dostatku přirozeného světla.

industriální dvojdům vypadající jako stodola

Zemědělský sklad architekti přeměnili ve dva domy. Zdroj: Charles Bouchaib

Obývací pokoj s dvojitou výškou

Oba domy uzavřené do jednoho celku mají velmi podobné dispoziční řešení – jeden je však o něco menší. V přízemí obou najdete velký obývací pokoj s kuchyní, která má dvojnásobnou výšku a otevírá se do zahrady.

Přečtěte si také:
Jak doplnit chybějící část dvojdomu, aby vzniklo příjemné bydlení pro čtyři

Následuje schodiště a za ním je ještě jeden pokoj (v druhém domě jsou dva menší pokoje) a hygienické zázemí. V patře je další ložnice.

Drevěná kuchyň a velká okna nad ní

Kuchyň. Zdroj: Charles Bouchaib

Kaštanový obklad, světlý interiér, zimní zahrada

Dva domy jsou pokryty kaštanovým obkladem a všechny materiály použité na stavbu pocházejí z biologických zdrojů. Interiéru dominuje bílá v kombinaci se světlým dřevem. Pod schodištěm se nacházejí úložné prostory. Velká prosklení je možné uzavřít okenicemi na kolejničkách, které jsou totožné s fasádou.

Přečtěte si také:
Romantický venkovský dům jako karikatura stodoly

Rozšířením obou domů jsou zimní zahrady, které stírají hranici mezi interiérem a exteriérem a zároveň vytvářejí prostor na odložení kola či pracovního oblečení. Jsou plně prosvětleny i shora.

Zimná zahrada v rekonstruované stodole

Rozšířením obou domů jsou zimní zahrady. Jsou plně prosvětleny i shora. Zdroj: Charles Bouchaib

„The Living Warehouse“

architektonický ateliér: Haddock Architecture

hlavní architekt: Maxime Douche

lokalita: Rennes, Francie

plocha: 191 m²

realizace: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Charles Bouchaib

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné trámy dvojdomy fotovoltaické panely obnova stodoly rekonstrukce stodoly rodinne domy zimni zahrady
Sdílejte článek

Diskuze

  • Osobně mám tyhle atypické domy rád, vždycky mě to fascinovalo, když někdo dokázal přeměnit třeba hangár nebo starou stodolu v rodinný dům. Přijde mi to skvělý, že v podstatě stará stavba dostane druhou šanci a dneska, když je o bydlení v podstatě nouze, tak je to i dobré řešení. Vidím to hlavně u mladých, kteří se k tomu ubírají možná i v rámci nějakého jejich životního stylu, kdy tím chtějí šetřit přírodu nebo nevím. Fotovoltaika je v tomhle případě velký plus a dokáže udělat velkou službu i při těch rozměrech domu, nehledě na to, že když se zrovna nespotřebovává, tak lze přebytky nechat dobře odkoupit u nás třeba přes bezDodavatele a podobné, co tuhle možnost nabízí. Rozhodně nabídne stejně dobré podmínky pro bydlení jako by se nechal postavit nový barák.

    Václav