Neobvyklá rekonstrukce opuštěného domu trvala pouze 31 dní!

Lokalita, ve které tento dům stojí, má sama o sobě úžasnou atmosféru, ale málokdy se ji podaří vpustit do interiéru tak, jako v tomto případě.
Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Reklama
Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Způsob rekonstrukce domu okolní krásy ostrovů Zhoushan několikanásobně umocnil a přiblížil jejich obyvatelům zcela na dosah. Samozřejmostí je ochrana před tajfuny. I když pro většinu z nás je něco takového jako domov nepředstavitelné, zajímavou prací architektů se určitě vyplatí pokochat.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Většina domů je opuštěných

Sedmdesát procent domů ve vesnici na jednom z ostrovů Zhoushan je prázdných. Jsou to však většinou pevné kamenné stavby z materiálů získaných z lokálních zdrojů. Střechy jsou částečně zřícené. Dva z těchto domů, které byly 70 let neobydlené, směřují na jih a jsou chráněny před tajfuny. Právě tyto dva pevné domy byly vybrány pro neobvyklou renovaci.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Závislost na pevnině

Na ostrově mnoho lidí nežije, je jich jen několik stovek. Téměř vše, co potřebují pro svůj život, si musejí dovážet z pevniny. Toto všechno muselo být při obnově domů akceptováno. Architekti měli za úkol ve svém návrhu na rekonstrukci za pár dní najít rovnováhu mezi zohledněním místní architektury, interiérových struktur, krajiny a dalších prostor. Samotná renovace neměla trvat více než 40 dní, architektům se to nakonec podařilo za neuvěřitelných 31 dní.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Nová část poskytuje, co starých domům chybí

Díky terénním rozmanitostem a malebným výhledům na moře se architekti zaměřili více na integraci těchto výhledů do interiéru, než samotnou podobu domu. Nová část stavby, která je položena na jediném dostupném pozemku s výhledem na moře, nahrazuje všechno, co starým zděným domům chybělo. Je vytvořena ze železobetonu a zůstává bez zbytečné dekorace. Beton není vybrán jen kvůli tomu, že momentálně je trendovým materiálem. V tomto případě má mnohem důležitější funkci: pomáhá domu zvládat erozi vyplývající z drsného mořského podnebí.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Z čeho stavba sestává?

V původních domech se po rekonstrukci nacházejí ložnice a kuchyň. V prostorách současné kuchyně byla střecha stržena, dnes je nahrazena skleněnou. Nově vybudovaná železobetonová část s výhledem na moře, v níž se nacházejí společenské a relaxační prostory, spojuje dvě nádvoří. Celý nový prostor a jeho propojení se starým, zrekonstruovaným má mnoho tajemství.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Plný tajemství

Neuvěřitelnou atmosféru má venkovní posezení v nejvyšší poloze, či houpačka. Z interiéru je možné sledovat krajinu až v rozpětí 270 stupňů. Zajímavostí stavby je, že z různých úhlů vypadá jinak. Ze strany moře jako futuristická stavba, z některých úhlů z pevniny stále jako starý dům. Zdání však klame. V tomto případě dokonale.

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Renovace domu ve zkratce

Architektonický ateliér: Evolution Design

Odpovědný architekt: TianQi Guan

Projektový tým: Kang Gao, Hao Yu

Interiéroví designéři: Shaohua Liu, Yue Han, Honhye Yu

Lokalita: Zhoushan, Čína

Plocha: 265,0 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: JianPing Yang, Yong Zhang

Komentovat