Působivá rekonstrukce domu v husté zástavbě uprostřed obce

Stará stodola uprostřed švýcarské obce s hustou zástavbou byla vybudována ze sutinového zdiva. Výsledek její rekonstrukce zdůrazňuje původní prvky, které kombinuje s moderním přístupem. Charisma, které z tohoto projektu vyzařuje, je neodolatelné!
Reklama
zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská 

Západní zeď je nová

Architektům se podařilo všechny otvory ve stavbě ponechat tak, jak byly kdysi. Zachovali historický vzhled budovy a podpořili její osobitost. Západní zeď bylo potřebné přestavět, což zároveň umožnilo osadit na úroveň přízemí velkorozměrné prosklení, široké téměř jako samotná budova.

zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská

I když je na první pohled z ulice viditelné jen přízemí domu, zrekonstruovaná stodola nemá jen jediné podlaží – pokračuje v suterénu, který směrem do soukromí zahrady vystupuje ze svahu. Svažitý pozemek a přizpůsobení stavby jeho výškovým úrovním poskytuje zajímavé výhledy.

zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská

Jak je řešená dispozice?

Přízemí obnovené stodoly zahrnuje obývací místnost, orientovanou na západ od vchodu. Na východ od vstupu se nachází hlavní ložnice. Ta je položená na mírně vyvýšené úrovni. Díky rozdílu úrovní podlahy má obývací místnost větší výšku a působí vzdušněji. Z výše položené ložnice je zase možné vyjít na malou soukromou terasu. V suterénu se nachází pracovna s koupelnou a speciální místnost na pěstování rostlin, která je pod zemí jen částečně.

zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská

Podkovy nad vchodem

Vchod do stodoly je jako kdysi: přes dřevěné dveře s podkovami pro štěstí na vrchní zárubni. Interiér před prudkým sluncem chrání lamely ze dřeva osazené na bočních oknech. Představují moderní reinterpretaci původních dřevěných stěn, které pomáhaly udržovat stodolu správně větranou. Moderní větrání samozřejmě zabezpečuje jiný systém. Nezbytností byla nová střecha se střešním oknem.

zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská

Historie, ale i supermoderní detaily

Interiér je částečně vybaven moderním a částečně revitalizovaným historickým nábytkem a prvky, které připomínají minulost stavby. Nás speciálně zaujalo cikcakovité řešení schodů ze suterénu na přízemí, které vás jednoduše přinutí vždy použít tu správnou nohu. Každý druhý schod se totiž zužuje na levé straně a každý druhý střídavě – na pravé. Namísto zábradlí se můžete chytit výřezů v deskách vedle schodiště.

schodište

Foto: Kristýna Strejcovská

Nábytek je řešený na míru, z velké části jako vestavěný. Z materiálů v interiéru dominuje betonová podlaha zabarvená na černo, stěny jsou pokryté OSB deskami, také s nádechem černé barvy.

zrekonstruovaná stodola

Foto: Kristýna Strejcovská

Bornet house ve zkratce

architektonický ateliér: Savioz Fabrizzi Architectes

architekti: Laurent Savioz, Barbora Pisanova

lokalita: Ollon, Švýcarsko

plocha: 115 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Kristýna Strejcovská

Reklama

Komentovat