Švédska inspirace v centru Maďarska

Zelené trávníky obklopující bílá stavení. Čistota, jednoduchost, elegance. Leckdo by si mohl myslet, že se ocitl kdesi uprostřed Švédska, ale nenechme se zmást.
Reklama

Původní statek z poloviny 20. století působí díky práci architekta László Vincze vzdušně, moderně a nejen to. Zároveň i koresponduje s celkovým rázem okolní přírody, která se rozprostírá v maďarském Národním parku nedaleko jezera Balaton.

Foto Lukáš PELECH
Přečtěte si také:

Manželský pár si „adoptoval“ starou stodolu a vdechl jí nový styl života

Původní stav zemědělských budov před zahájením rekonstrukce. FOTO TOMÁŠ RASL

Původní stav zemědělských budov před zahájením rekonstrukce. FOTO TOMÁŠ RASL

Malebná maďarská vesnice s 500 obyvateli se nachází v centrální části Národního parku Balatonská vrchovina. Právě tady bylo v roce 1949 založeno a vystavěno panství za účelem chovu zvířat. Budovy však v průběhu následujících let začaly chátrat, objekty změnily majitele, což zapříčinilo také konec původního záměru. Hlavní činností statku se poté, stejně jako v sousedství, stalo pěstování mandloní a bylo rozhodnuto o záchraně objektů. Během procesu revitalizace statku došlo jak k úplnému zboření některých zchátralých budov, tak k renovaci dalších. V první fázi nastala rekonstrukce zemědělských budov postavených v roce 1950 o celkové ploše téměř 870 m2. Dále přišla na řadu výstavba bytového domu pro majitele a správce panství, pro něhož se stal inspirací tzv. „Baron house“ ve Švédsku, navržený architektem Johnem Pawsonem. Tento zcela nový objekt nahradil starý skladovací prostor.

Jednoduchost exteriéru skvěle koresponduje s minimalistickým designem objektů. FOTO TOMÁŠ RASL

Jednoduchost exteriéru skvěle koresponduje s minimalistickým designem objektů. FOTO TOMÁŠ RASL

Naturální design

Ačkoli se zde jedná o rozsáhlé zásahy do původního charakteru statku, působí nové modernizované budovy elegantně a přirozeně, především díky tlumeným barvám a přírodním materiálům, které byly při přestavbě použity. Prim zde hraje dřevo, aplikované mimo jiné také v interiéru obytného domu, a kámen, použitý na výstavbu chodníků v areálu. Důraz byl ale kladen také na zelené travnaté plochy, které pozemek vyplňují. Domy a jejich okolí proto výborně zapadají do rázu zdejší krajiny. Na místě původní ruiny by do několika let měla vzniknout malá soběstačná farma.

Kuchyň v novém obytném domě nabízí mimořádný výhled a vstup na terasu. FOTO TOMÁŠ RASL

Kuchyň v novém obytném domě nabízí mimořádný výhled a vstup na terasu. FOTO TOMÁŠ RASL

Dřevěné posuvné dveře jsou efektním i praktickým prvkem domu, jejich materiál ladí s dřevěným povrchem venkovní podlahy. FOTO TOMÁŠ RASL

Dřevěné posuvné dveře jsou efektním i praktickým prvkem domu, jejich materiál ladí s dřevěným povrchem venkovní podlahy. FOTO TOMÁŠ RASL

Strohý styl s detaily

Jednoduchý styl ale nepostrádá nápadité detaily, kterými jsou například dominantní vstupní dřevěné posuvné dveře na terasu. Původní doškové střechy nahradil netradiční bílý vlnitý plech, jenž rovněž zapadá do místního romantického venkovského stylu. Ani betonové zdi, sloužící jako průchody do jednotlivých stavení, nepůsobí rušivě. Díky citlivému zásahu a ohleduplnosti k okolnímu prostředí vznikla stavba, ze které je krásný pohled do okolní přírody a na niž je také nesmírně pěkný pohled zvenčí.

Přečtěte si také:

Velkolepý srub, který okouzlí každého

Dlážděné cesty umožňují bezproblémový přístup k domu, vysoké zdi mezi objekty vytváří stín i soukromí. FOTO TOMÁŠ RASL

Dlážděné cesty umožňují bezproblémový přístup k domu, vysoké zdi mezi objekty vytváří stín i soukromí. FOTO TOMÁŠ RASL

FOTO TOMÁŠ RASL

FOTO TOMÁŠ RASL

Dům v kostce:

Místo: Balaton-felvidék, Majorság
Architekt: László Vincze
Spolupráce: Péter Páczelt
Design interiérů: Éva Zavadzky – László Vincze
Statika: Antal Ther
Projekt: 2007-2010

plán pozemku

plán pozemku

půdorys přízemí

půdorys přízemí

půdorys podkroví

půdorys podkroví

Prototyp rodinného domu v Posázaví
Přečtěte si také:

Prototyp rodinného domu v Posázaví

TEXT RED
FOTO TOMÁŠ RASL

Reklama

Komentovat