
Advent plnými doušky
Zpříjemněte si čekání a za setmělých večerů se na Vánoce těšte se skleničkou něčeho teplého.Horké pomerančePunč jde připravit na mnoho způsobů. Všechny mají ale jedno společné – snadnou přípravu a rychlý nástup příslušných účinků. Jedním […]
Zpříjemněte si čekání a za setmělých večerů se na Vánoce těšte se skleničkou něčeho teplého.
Horké pomerančePunč jde připravit na mnoho způsobů. Všechny mají ale jedno společné – snadnou přípravu a rychlý nástup příslušných účinků. Jedním z tradičních punčů je pomerančový. Pro dvě osoby si přichystejte dva pomeranče, jeden citron, cukr podle chuti, asi 300 ml vody a 1 dcl rumu. Cukr rozpusťte ve vodě, přidejte kousky pomerančové a citronové kůry, případně i tradiční vánoční koření – hřebíček se skořicí. Vše přiveďte k varu a odstavte. Z pomeranče a citronu vymačkejte šťávu, přilijte ji k cukrové vodě a znovu přiveďte k varu. Do sklenek rozlijte rum a přes sítko k němu přeceďte i sladkou citrusovou šťávu. Punčovou verzi svařeného vína vytvoříte přidáním pomerančového džusu k prohřátému vínu.Pití námořníkůK mrazivé zimě neodmyslitelně patří grog. K prohřátí všech končetin a červeným tvářím ho postačí i jedna sklenička. Základní recept je jednoduchý. Do silnostěnných skleniček nalijte po panáku rumu, zalijte je vařící vodou, oslaďte cukrem a doplňte plátky citronu. Kromě rumu se do podobných horkých nápojů přidává i jiný alkohol, výborná je například griotka. Stejně jako u vína si i zde můžete pohrát s kořením. Svařte nejprve vodu se skořicí, hřebíčky a cukrem, nechte chvilku odstát a pak sceďte. Do sklenic odměřte alkohol, přidejte citron a opětovně zahřátou kořením provoněnou vroucí vodu.Červená klasikaK vánočním stálicím patří jednoznačně svařené víno. Na jeden litr potřebujete šest až deset lžic pískového cukru, jednu nebo dvě celé skořice, hvězdičku badyánu, lžičku hřebíčků a jeden citron. Kvůli svařáku určitě neotvírejte dražší láhev vína, dobře poslouží i levné krabicové, kterému dodá vůni směs koření. Aby se ale její aroma rozvinulo, musí se povařit a vylouhovat. To však nesvědčí vínu, z kterého se při varu odpařuje alkohol. Nejprve proto v kastrůlku vytvořte z cukru a trochy vody světlý karamel, který pak zalijte zhruba 200 ml vody. Po rozpuštění karamelu do vody přidejte koření, nastrouhanou citronovou kůru a pár minut povařte. V jiném hrnci prohřejte víno a přeceďte k němu ovoněnou vodu s karamelem. Nápoj podávejte s citronem pokrájeným na kolečka.Český vaječňákProklatě rychle zahřát umí i vaječný koňak. Při jeho přípravě svařte 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka s vanilkovým luskem nebo extraktem a 300 g cukru. Pět vaječných žloutků postavte nad vodní lázeň, přilijte mléčnou směs a vyšlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí přidejte asi 300 ml rumu. Množství alkoholu je jen orientační a použít je možné i brandy. Koňak můžete podávat studený s kopečkem šlehačky nebo teplý se špetkou mleté skořice. Přidat lze i do kávy nebo cukroví a poslouží i jako originální jedlý dárek.FOTO: THINKSTOCKAdvent plnými doušky
Kategorie:
Recepty
Sdílejte článek