Cacio e pepe omáčka
Zdroj: Shutterstock

Cacio e pepe: Luxusní alternativa k špagetám s kečupem. Stačí vám jen dvě suroviny

09. 02. 2025
Diskuze (0)
Sdílet

Hledáte rychlý a jednoduchý recept na večeři, která bude chutnat skvěle, ale zároveň nebude stát hodiny u plotny? Možná už máte dost špaget s kečupem, ale zároveň nechcete trávit půl večera složitým vařením. V tom případě zkuste cacio e pepe – italskou klasiku, která je hotová za pár minut a přitom chutná jako z pravé římské trattorie.

Když v lednici nic není, ale chcete něco dobrého

Kdo by to neznal – přijdete domů unavení, kouknete do lednice a tam nic moc. Možná trochu sýra, máslo, nějaké těstoviny ve spíži. A právě v takových chvílích je cacio e pepe záchranou. Stačí vám jen pár ingrediencí: špagety, pecorino, čerstvě mletý pepř a trocha horké vody z těstovin. Žádné složité suroviny, žádné dlouhé vaření, jen čistá chuť a jednoduchost.

Přečtěte si také:
Tradiční české jídlo se umístilo v top 100 nejlepších jídel na světě. Patří mu 50. místo a není to svíčková

Italská dokonalost v pár krocích

Tento recept pochází přímo z Říma a Italové na něj nedají dopustit. Možná se zdá jednoduchý, ale jakmile ho jednou ochutnáte, pochopíte, proč je tak oblíbený. Klíčem k dokonalému cacio e pepe je správné smíchání sýra s vodou z těstovin, aby vznikla krásně krémová omáčka. Žádné smetany, žádné máslo – jen síla kvalitních surovin. Povězme si to jasně – špagety s kečupem jsou fajn, ale když jednou ochutnáte cacio e pepe, už se k nim nebudete chtít vrátit.

Ingredience:

  • 200 g suchých těstovin (ideálně spaghettini nebo jiné dlouhé těstoviny)
  • 150 g kvalitního tvrdého sýra pecorino romano (nešetřete na sýru!)
  • 1–2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • sůl na vaření těstovin (ale pozor, sýr pecorino je dost slaný, takže buďte opatrní)
sýr Pecorino Romano

sýr Pecorino Romano Zdroj: Shutterstock

Postup:
1. Začněte tím, že dáte do hrnce dostatek vody na špagety. Osolte ji, ale nezapomeňte, že sýr bude dost slaný, takže s tím šetřete. Těstoviny vařte podle návodu na obalu (obvykle 8–10 minut), aby byly al dente.

2. Mezitím si nastrouhejte pecorino. Pokud se chcete cítit jako pravý italský kuchař, nastrouhejte ho na jemno – takto získáte lepší texturu a chuť, která se lépe rozpustí v těstovinách.

3. Na středním plameni rozehřejte pánev. Přidejte čerstvě mletý černý pepř a krátce ho opečte, aby se uvolnila jeho vůně – tento krok je klíčový pro intenzivní chuť.

4. Když jsou těstoviny hotové, odložte si trochu vody, ve které se vařily. To je tajemství tohoto receptu – voda z těstovin obsahuje škrob, který pomáhá vytvořit krémovou omáčku. Těstoviny sceďte, ale nezapomeňte na tu vodu! Následně přidejte těstoviny na pánev s pepřem. Promíchejte je, aby se pěkně obalily v pepři.

5. Vypněte plamen a počkejte pár minutek, aby pánev nebyla úplně horká (jinak se v omáčce vytvoří hrudky). Do menší misky dejte trochu vody z těstovin a následně přidejte nastrouhaný pecorino. Přidávejte trochu vody z těstovin (po lžících), aby se sýr rozpustil a vytvořil krásnou krémovou omáčku. Nezapomeňte: čím více vody přidáte, tím jemnější a krémovější omáčka bude. Omáčku z misky přidejte do pánve s těstovinami a na slabém ohni vše spolu promíchejte.

6. Hotové těstoviny si okamžitě naservírujte na talíř a posypte ještě trochu čerstvě mletého černého pepře. Pokud máte rádi extra chuť, můžete přidat ještě špetku nastrouhaného sýra navrch.

Hotové těstoviny si okamžitě naservírujte na talíř a posypte ještě trochu čerstvě mletého černého pepře.

Hotové těstoviny si okamžitě naservírujte na talíř a posypte ještě trochu čerstvě mletého černého pepře. Zdroj: Shutterstock

Na co si dát pozor

Kvalita sýra: Nešetřete na sýru! Pecorino romano je základem tohoto receptu, proto investujte do kvalitního sýra, který má výraznou chuť. Jiný tvrdý sýr, jako parmezán, může být příliš jemný a výsledek nebude ten pravý.

Množství vody z těstovin: Pokud přidáte příliš mnoho vody z těstovin, omáčka bude řídká. Začněte opatrně a vodu přidávejte po lžících.

Pepř: Nezapomeňte na čerstvě mletý pepř. Pokud použijete už mletý, nebude mít takovou intenzivní chuť a vůni.

Připravila: Lucia Blažiová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Recepty
Tagy: kuchyň rady a tipy vareni
Sdílejte článek

Diskuze