Zajímavé recepty z česneku: Vyzkoušejte například černé stroužky, které se řadí mezi superpotraviny
Česnek se nachází na seznamu nejpoužívanějšího koření napříč všemi světovými kuchyněmi. A není divu, protože jde o nejsilnější přírodní antibiotikum. V dávné historii lidé pokládali česnek za posvátnou rostlinu, využívali jeho blahodárné účinky také ve starověku a mnohá stavení chránil před zlými duchy a upíry. V dnešní době se už i černý česnek dostává stále častěji do nákupních košíků také českých spotřebitelů.
Zdravotní benefity česneku
Vypěstovat si česnek na zahradě, ať už paličák či nepaličák, je poměrně snadné. Mnoho zahrádkářů využívá česnek k dochucování pokrmů a také pro jeho blahodárné účinky při léčení a prevenci zdravotních obtíží. Domácí nemořený česnek (i ten kupovaný) se skvěle hodí jako prostředek pro předcházení různým chorobám a zdravotním potížím.
Mezi zdravotní benefity česneku patří vedle ochrany imunitního systému jeho antiseptické a antibiotické účinky. Česnek snižuje krevní tlak, čistí cévy, má pozitivní vliv na srdce, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a skvěle chutná jak čerstvý, tak pečený, vařený v polévkách, omáčkách, naložený nebo ve formě černého česneku.
Černý česnek
Černý česnek je poklad. Nevoní po česneku a nemá intenzivní nezaměnitelnou česnekovou chuť, je lehce nasládlý, chuťově naprosto výjimečný. V porovnání s čerstvým česnekem má černý česnek několikanásobně vyšší obsah prospěšných látek. Oproti jakkoliv připravenému česneku nedráždí zažívací trakt, a je proto vynikající pro lidi se žlučníkovou dietou.
Černý česnek zpomaluje stárnutí, udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku rakoviny, podporuje funkci srdce a cév, posiluje imunitu a je silným antioxidantem.
Černý česnek se vyrábí za pomoci zvýšené teploty. Je třeba udržovat teplotu při 60-70 °C (například v troubě či speciální nádobě) po dobu 2 až 4 týdnů (záleží na velikosti česneku).
Léčivé recepty z česneku
S velkou nadsázkou by se dalo říci, že všechny recepty obsahující česnek jsou zdraví prospěšné. Následující dva léčivé recepty z česneku se zaměřují výhradně na blahodárné působení česneku na lidský organismus.
Česnekový sirup
S přicházejícím podzimem se dá očekávat zvýšený výskyt nachlazení, rým a chřipek. Posilněte svou obranyschopnost nejsilnějším antibiotikem z přírody ještě před začátkem podzimu.
Česnekový sirup je v kombinaci s medem výborný jako prevence proti podzimním virům, k léčbě kašle a horečky a můžete ho aplikovat i na pročištění organismu. Recept na česnekový sirup je velmi snadný.
Suroviny
- 24 stroužků česneku
- 250 ml medu
- 3 litry vody
- plátno či jemné síto
- sklenice nebo láhve
Postup
- Česnekové stroužky oloupejte, rozetřete v hmoždíři nebo v lisu na česnek a vložte do připraveného hrnce. Přidejte jeden litr studené vody a přiveďte k varu na 10 minut.
- Směs česneku a vody nalijte do čistých sklenic, zavřete je víkem a nechejte alespoň přes noc louhovat.
- Po extrakci vlijte česnekovou směs do čistého hrnce a přidejte 2 litry studené vody. Opět přiveďte k varu a vařte bez poklice. Cílem by měla být redukce původního objemu česnekové směsi na poloviny.
- Odstavte hrnec ze sporáku, nechejte směs vychladnout a přelijte přes plátno či síto.
- Česnekový výluh přemístěte do čistého hrnce na sporák, pak přidejte 250 ml medu a za občasného míchání udržujte teplotu do maximálně 45 °C. Jakmile dosáhnete zahuštění česnekového sirupu, sejměte hrnec ze sporáku a nechejte vychladnout.
- Finální sirup přelijte do menších sklenic či lahví a uchovávejte v chladu. Česnekový sirup vydrží přibližně 8 týdnů.
Česneková tinktura
Tradiční léčivý recept je česneková tinktura. Dnes není příliš známá, naši předkové ji mívali připravenou ve spíži pro boj se všemi neduhy. Česneková tinktura je považována za účinné antibiotikum a zázračný všelék. Abychom využili veškeré zdravotní benefity plynoucí z česneku, je důležité použít při výrobě česnekové tinktury kvalitní česnek.
Výhodou česnekové tinktury je vnitřní i zevní použití. Vnitřní užívání tinktury vede ke snížení cholesterolu a cukru v krvi a ke snížení krevního tlaku. Zevní používání poskytuje dezinfekční a repelentní ochranu.
Suroviny
- 350 g česneku
- 300 ml alkoholu (slivovice, vodka, atd.)
- keramický nůž
- uzavíratelná nádoba
- plátno na scezení
- lahvičky z tmavého skla (s kapátkem pro snadné dávkování)
Postup
- Česnek očistěte, rozdělte na stroužky a oloupejte.
- Stroužky můžete nastrouhat na struhadle, použít lis na česnek nebo hmoždíř.
- Takto připravený česnek zalijte čistým alkoholem, důkladně promíchejte a přelijte do dobře uzavíratelné nádoby (nejlépe z tmavého skla). V nádobě ponechejte česnekovou směs zhruba 10 dní pracovat při teplotě do 20 °C. Každý den směs několikrát promíchejte protřepáním nádobky.
- Po 10 dnech přelijte česnekovou tinkturu přes plátno do připravených čistých lahviček s kapátkem. Za 2 dny můžete používat finální česnekovou tinkturu.
- Tinkturu nadávkujte do sklenice vody či mléka (pohltí česnekový zápach z úst) a užívejte vždy před jídlem. Užívání česnekové tinktury je individuální. Doporučuje se začít s jednou kapkou ráno a každý další den přidávat o 1 kapku více. Tinkturu můžete užívat i 3× denně 21 dní.
Při výrobě česnekové tinktury se nedoporučuje používat kovové předměty kvůli znehodnocení léčivých látek obsažených v česneku
Fotogalerie
Text: Adéla Ozomová
Foto: Shutterstock