Zdroj: istock.com

Naložte si zeleninu: zdravou lahůdku, kterou ocení i vaše střeva!

16. 04. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Krátce nakládaná zelenina je skvělým způsobem, jak obohatit stravu o zeleninu, která vám nejen pomůže se zdravějším životním stylem, ale zároveň vás zasytí. Navíc je také velmi chutná a osvěžující, jelikož si během procesu nakládání zanechává svou výtečnou křupavou chuť. Řekneme si, jaké výhody pro zdraví tato zelenina má a jak si ji můžete připravit.

Krátce nakládaná zelenina

Zeleninu, kterou chceme krátko uchovat, nakládáme do roztoku soli a octa, aby se zachovala její čerstvost, chuť a textura. Zeleninu můžeme nechat naloženou jen několik minut až několik hodin, podle typu zeleniny a osobní preference.

Proč je krátce nakládaná zelenina zdravá

Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou důležité pro naše zdraví. Navíc má vysoký obsah probiotik, které jsou prospěšné pro naše trávení a imunitní systém. Pokud trpíte nadýmáním, pálením žáhy nebo jinými trávicími potížemi, může být nakládaná zelenina pro vás skvělým řešením.

Krátce nakládaná zelenina ve sklenicích

Zdroj: istock.com

Jaká zelenina se hodí pro rychlé nakládání

Naložit můžete doslova jakoukoli zeleninu. Vyzkoušet můžete například okurky, cuketu, dýni, řepu, tuřín, ředkvičky, mrkev, kedlubny, cibuli, květák, papriky, chřest, zelené fazolky a další.

Krátce nakládaná zelenina je nejen vynikající, ale také je to snadný způsob, jak uchovat čerstvé i přebytky zeleniny. Směs zeleniny vytváří zajímavější kombinace, které báječně doplní každou svačinu i další pokrmy.

Přečtěte si také:
Založení záhonu pro pěstovaní vlastní zeleniny a čerstvých natí

Jak dlouho vydrží nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina vydrží v chladu až 1 měsíc.

Jaké jsou nejvhodnější bylinky a dochucovadla

Na nakládání je nejlepší to, že si s chutěmi a kořením můžete různě hrát a experimentovat. Vyzkoušet můžete například následující koření a bylinky:

  • Celé koření: fenykl, koriandr, kmín, hořčice, anýz, kopr, pepř, jalovec, nové koření, celý hřebíček, badyán.
  • Čerstvá dochucovadla: cibule, česnek, zázvor, kořen kurkumy, křen, citronová kůra, pomerančová kůra, limetková kůra.
  • Bylinky: tymián, šalvěj, rozmarýn, pažitka, šalvějová nať, bobkový list, koriandr.
Přirodní aromatické bylinky

Zdroj: istock.com

Recept na krátce nakládanou zeleninu s jalapeňos (pro milovníky pálivých pokrmů)

Co budete potřebovat

  • 1 středně velká mrkev, oloupaná, nakrájená na kolečka nebo sirky
  • ¼ hlavy květáku – malé růžičky
  • ½ velké červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 1 středně velká okurka na nakládání, oloupaná, nakrájená na kolečka nebo na tenké plátky
  • 3 až 4 jalapeňos, konce okrájené a semena odstraněná, pokud jsou velmi pálivé, nakrájené na plátky (volitelné, jelikož pak je zelenina skutečně pikantní, takže toto je volba pouze pro odvážlivce)
  • 2 až 3 stroužky česneku, rozmačkané a nakrájené na plátky
  • 2 lžičky celého pepře, nepovinně
  • 2 lžičky celých hořčičných semínek, nepovinně

Na slaný nálev:

  • 1 šálek bílého destilovaného octa
  • ¼ šálku rýžového nebo jablečného octa
  • 1 ¼ šálku vody
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1 lžíce cukru
Přečtěte si také:
Vypěstovat si vlastní chilli papričky není v domácích podmínkách složité

Postup

Najděte dvě půllitrové sklenice s víčkem. Ujistěte se, že je sklenice čistá, nalijte do ní malé množství bílého octa, zašroubujte víčko a několik sekund s ní třepejte. Nechte asi minutu odstát a poté vypláchněte. (Na tomto kroku není nic vědeckého; je to jen jednoduchý krok, který byste měli dělat, abyste měli lepší pocit z čistoty sklenic.)

Sklenice naplňte připravenou zeleninou a všemi dochucovadly, která používáte, jako jsou zrnka pepře, česnek, hořčičná semínka, čerstvé nebo sušené bylinky. Odstavte sklenici stranou.

V malém kastrůlku smíchejte ocet, vodu, sůl a cukr a vařte na středním plameni, dokud nezačne vřít. Míchejte, aby se cukr a sůl rozpustily. Nalijte nálev do sklenice tak, aby pokryl zeleninu a téměř dosáhl horního okraje sklenice. Nechte několik minut vychladnout a poté zašroubujte víčko.

Po vychladnutí na pokojovou teplotu přeneste sklenici do chladničky. Takto naloženou zeleninu lze konzumovat kdykoli, ale nejlépe chutná, pokud ji necháte odležet alespoň den v lednici.

Nakládaná zelenina v sklenici ozdobena kusem látky

Zdroj: istock.com

Klasický recept na krátce nakládanou zeleninu

Co budete potřebovat

  • Dostatečné množství čerstvé syrové zeleniny k naplnění 2 zavařovacích sklenic: okurky, červená řepa, mrkev, ředkvičky, tuřín, okra, zelené fazolky, chřest, červená cibule, cuketa nebo letní dýně, růžičky květáku, paprika, stonky česneku, cibulky fenyklu.
  • 1 polévková lžíce semen koriandru
  • 2 lžičky semen fenyklu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 6 až 10 stroužků česneku, nakrájet na silné plátky
  • 1/2 cibule nakrájené na plátky (nepovinné)
  • několik snítek čerstvého kopru (nepovinné) nebo jiných bylinek

Další nepovinné přísady: celé hřebíčky, koprová semínka, celé nové koření, plátky čerstvého zázvoru, čerstvé chilli nebo chilli vločky, celerová semínka, zrnka pepře, kmín, badyán, jiné čerstvé bylinky.

Nakládací nálev:

  • 2 šálky octa (libovolného, záleží na vašich preferencích)
  • 2 šálky vody
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 4 až 6 polévkových lžic cukru (nebo jeho alternativy nezapomeňte, že cukr se přidává kvůli vyvážení chuti octa, nebudete ho konzumovat).
Přečtěte si také:
Ohřívání zbytkových jídel může ohrozit vaše zdraví. Vyhněte se při tom nejčastějším chybám!

Postup

Připravte si zeleninu. Dobře ji omyjte a nakrájejte na plátky, čtvrtky nebo na nudličky, případně ji nechte vcelku (zelené fazolky, chřest atd.). V malém hrnci přiveďte vodu k varu, ocet, sůl a cukr a mezitím naplňte připravené sklenice zeleninou. Do dvou čtvrtlitrových zavařovacích sklenic rozdělte česnek a celé koření. Začněte přidávat zeleninu, a pokud přidáváte i cibuli (což doporučuji), navrstvěte několik plátků spolu se zeleninou a čerstvými bylinkami, které chcete přidat (česnek můžete takto navrstvit také, nebo ho dát jako první, je to na vás), a nechte asi centimetr nahoře sklenice.

Pomocí trychtýře opatrně nalijte horkou tekutinu do sklenic a dbejte na to, aby byla veškerá zelenina ponořená, a přitlačte ji koncem dřevěné lžíce. V této fázi můžete přidat další zeleninu, jen se ujistěte, že tekutina zeleninu zcela zakryje a mezi tekutinou a víčkem zůstane alespoň půl centimetru místa.

Nechte na kuchyňské lince vychladnout a po hodině nebo dvou přikryjte a dejte do lednice. Nechte odležet cca 8 až 12 hodin, ještě lépe bude chutnat, pokud ji necháte několik dnů.

Konzervovaná zelenina ve sklenicích

Zdroj: istock.com

Poznámky

  • V chladničce vydrží nakládaná zelenina až 2 týdny.
  • Pokud nakládáte tužší zeleninu, jako jsou mrkev nebo řepa, můžete ji nejprve povařit 1 až 2 minuty v nálevu (v hrnci), aby mírně změkla. Nepřevařujte!
  • Tekutinu na zavařování dejte do hrnce na silný oheň a přiveďte ji k varu. Nalijte nálev na zeleninu a naplňte každou sklenici až do výše 1 cm od horního okraje. Odstraňte případné vzduchové bubliny. Několikrát jemně klepněte sklenicemi o pult, abyste odstranili všechny vzduchové bubliny. V případě potřeby dolijte další zavařovací tekutinu. Uzavřete víčka. Nasaďte víčka na sklenice a pevně je zašroubujte.
  • Pro delší skladování vložte naplněné sklenice do hrnce s vroucí vodou a zavařte je. Když se voda opět začne vařit, vařte naplněné sklenice 5 minut a poté je ihned vyjměte. Ujistěte se, že víčka jdou dolů.

Text: Claudie Kornelová
Foto: istock.com

Kategorie: Recepty
Tagy: bylinky chilli papričky kořenová zelenina Nakládání plodová zelenina zavařování zelenina
Sdílejte článek

Diskuze